Kinderwens

Behandelcentra PGD

Opslaan

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ is het enige centrum in Nederland met een vergunning voor PGD.

Het MUMC+ werkt samen met het Universitair Medisch Centrum Utrecht, het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum Groningen als PGD-transportcentra. Dat houdt in dat de IVF-behandeling kan plaatsvinden in Utrecht, Amsterdam of Groningen. De cellen worden vervolgens naar Maastricht vervoerd, waar de diagnose wordt gesteld.

Informatief gesprek

Je kunt een eerste informatief gesprek voeren in het MUMC+, het UMCU, het AMC of het UMCG. Wil je daarna verder, dan krijg je ook altijd tenminste één gesprek in het MUMC+. Na dit gesprek is het nog steeds mogelijk om af te zien van PGD.

Je krijgt in het MUMC+ specifieke informatie over PGD in jouw situatie en uitleg over het genetisch onderzoek. Ook kan dan bloed worden afgenomen om het voorbereidend DNA-onderzoek te starten. Het DNA-onderzoek is altijd nodig voor een PGD behandeling. Dit onderzoek vindt plaats in het MUMC+.

Bloedafname

Om de PGD-test voor BRCA te ontwikkelen is bloed nodig van jou en je partner en van familieleden.

Je krijgt te horen van wie er bloed nodig is en hoe je de familieleden kunt benaderen. Je familieleden hoeven niet naar Maastricht te komen, maar kunnen in de buurt van hun woonplaats bloed laten prikken en dat opsturen. De casemanager PGD uit het MUMC+ begeleidt je daarbij. De casemanager begeleidt partners die voor PGD kiezen tijdens de voorbereiding op de behandeling.

IVF-behandeling

Voor de IVF-behandeling kun je terecht in het MUMC+, het UMCU, het AMC of het UMCG. Je kunt tijdens het informatiegesprek aangeven waar je behandeld wilt worden.

Overweeg je PGD?

Informeer dan eerst bij een klinisch geneticus of gynaecoloog uit je eigen ziekenhuis of je huisarts en vraag om een verwijzing. Vervolgens kun je een informatief gesprek aanvragen in het PGD centrum in het MUMC+, of in het UMCU, AMC of UMCG. De contactgegevens vind je op de website van PGD Nederland.

Je kunt binnen een paar weken na je aanmelding terecht voor een eerste gesprek. Er is geen wachttijd voor het starten met de genetische voorbereiding van de PGD-procedure. Het voorbereidende onderzoek duurt enkele maanden. Daarna kan de eerste behandeling gepland worden.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2015

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Borstkankervereniging Nederland, Prof. Dr. de Die - Smulders, C.E.M. (klinisch geneticus), Dr. Lakeman, P. (klinisch geneticus)