hoe komen we van de sondevoeding af? per pomp

Openbaar gesprek
18 maart 2016 om 11.32,
gewijzigd 18 maart 2016 om 16.38
2522 x gelezen
nu nog sondevoeding met de pomp.
weten niet hoe dat te mi deren of te stoppen

1 reactie

Beste buccaneerAfbouwen van voeding via een sonde hangt af van de hoeveelheid voeding die al kan worden gegeten en gedronken. Als 'gewoon' eten steeds beter lukt, kan steeds minder sondevoeding worden gebruikt. Een vuistregel is dat met sondevoeding afbouwen kan worden begonnen als 50% van de hoeveelheid voeding die nodig is om de voedingstoestand op peil te brengen of te houden met de mond kan worden gegeten of gedronken.

De diëtist maakt in overleg met de arts de berekening hoeveel voedingsstoffen nodig zijn en hoe lang. Dat is vaak vrij veel omdat een behandeling (operatie, (chemo)radiatie) in het hoofd-halsgebied veel energie kost en veel van de conditie vergt. En het herstel daarna kost ook veel energie en voedingsstoffen. Vanaf de operatie duurt een totale behandeling en herstel minimaal een half jaar, meestal een jaar. Wat u al kunt eten en drinken hangt af van uw mogelijkheden om eten met uw mond te verwerken en te slikken. Vaak bekijkt de logopedist of het slikken al kan en ook mag, want er moet geen groot risico zijn op verslikken waarbij voeding in de longen loopt.

Wat u kunt eten, berekent de diëtist en wordt in mindering gebracht op de hoeveelheid sondevoeding. In overleg met u wordt dan bekeken wat voor u het prettigste is: b.v. eten overdag en 's nachts de helft van de sondevoeding met de pomp laten lopen. Of per maaltijd naast elkaar gebruiken. Als u 75% kunt eten van wat nodig is, kan de sondevoeding helemaal worden gestopt. Meestal is het dan wel mogelijk om het ontbrekende met drinkvoeding naar binnen te krijgen.

Het stoppen van het sondevoedingssysteem hangt af van de soort toediening. Als de sonde via de neus in de maag komt kan die rustig er uit worden getrokken. Als de sonde via een PEG (gaatje in de buikwand) in de maag loopt, moet dat op de polikliniek, omdat het gaatje zich moet sluiten.

Om weer te eten na een behandeling in de mond of keel is niet gemakkelijk. Eten moet vaak zacht, glad en soepel zijn. En het hangt er ook van af of uw smaak nog een beetje functioneert. Goede tips staan in het boekje 'Als eten even moeilijk is' uitgegeven door de stichting Klankbord, de patiëntenvereniging van mensen met hoofd-halskanker.https://www.kanker.nl/bibliotheek/artikelen/1636-als-eten-even-moeilijk… U vindt het in de bibliotheek van kanker.nl.

Vriendelijke groet
jeannev
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14