voeding na de chemo

Openbaar gesprek
10 september 2015 om 18.16,
gewijzigd 25 februari 2016 om 11.19
2005 x gelezen
Ik heb sinds ik borstkanker heb gehad en chemokuren gekregen heb last van mijn slokdarm.
Er is al van alles gedaan.
Maar het laatste 3kwart jaar moet ik nadat ik eerst kramp in mi9jn slokdarm krijg ook overgeven. Ik verdraag geen brood, aardappelen, pastagerechten, nasi en bami. Waarschijnlijk is dit een koolhydratenallergie?
Wie heeft hier ervaring mee en kan mij verteleen wat er aan de hand is?

6 reacties

Beste Hanneke,
Wat lastig voor je, dat je problemen hebt gekregen met het verdragen van voedsel. Ik wil benadrukken dat ik geen professional of zo ben. Ik herken problemen met voedsel na - in mijn geval - operaties en bestraling. Ik ben aan mijn hals geopereerd en er zijn o.a. speekselklieren verwijderd. Vervolgens is op het hals/keel gebied bestraald. Dat veroorzaakte o.a. problemen met smaak, verwerken van voedsel, slikken, enzo. Bepaald voedsel is lastig te verteren geworden. Vooral doordat speekselklieren zijn verwijderd en het verteringsproces niet voldoende in mijn mond begint. Daardoor valt eten me soms zwaar op de maag en verschillende soorten voedsel kan ik het beste niet meer nemen.

Heb je gedacht aan een glutenallergie? Daardoor kan je het idee krijgen dat je geen koolhydraten kan verdragen. Dat zou je kunnen testen door glutenvrije produkten te kiezen. Ook bijvoorbeeld iets anders kiezen; speltbrood of wilde rijst of zo, in plaats van het standaard brood of witte rijst. Een natuur dietist zou je op weg kunnen helpen. Die kan bijvoorbeeld bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek doen en je helpen om een nieuw dieet op te stellen met middelen die je wel kan verdragen. Het is vrij gemakkelijk om zelf te ontdekken of glutenvrije producten kunnen ondersteunen. Het is wel even wennen aan andere smaken, maar dan kan je wel koolhydraten binnenkrijgen en daardoor voldoende energie.

Ik hoop dat je hoe dan ook oplossingen zult vinden.
Hartelijke groet, Linda

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Beste Hanneke71 en Linda 101,

Wat ontzettend naar dat jullie van de operatie, chemo en bestralingen zoveel bijwerkingen hebben overgehouden.

Doordat je niet meer goed kunt kauwen en slikken kan je eten niet goed verteerd worden en voor je het weet heeft je lichaam te kampen met tekorten. 

Op de mooie reactie van Linda101 zou ik, als aanvulling, jullie de volgende tip willen geven: Vraag een keer een consult aan bij een mesoloog/e. Hij/zij kan erg goed opsporen waar je lichaam tekorten aan heeft en wat je lichaam niet verdraagt. Daarvoor kan hij/zij je supplementen voorschrijven zodat je uit de vicieuze cirkel kunt komen van slecht eten, minder eten, geen zin in eten en je steeds beroerder gaan voelen. 

Heel graag wens ik jullie heel veel sterkte en hartelijke groeten,

Poem.

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Voordat je meteen naar een mesoloog rent zou ik je willen adviseren om eerst de volgende artikelen eens te lezen. 
http://www.kwakzalverij.nl/429/Mesologie
http://www.nujij.nl/gezondheid/mesologie-het-is-net-echt.31063821.lynkx
http://www.skepsis.nl/mesologie.html
Dan weet je waar je mee in zee gaat in dit alternatieve circuit. Want het is nu niet bepaald een onbesproken beroepsgroep.
Waarom ga je niet eerst eens gewoon bij een echte arts langs gaan te laten onderzoeken wat er aan de hand is?  
Dat is ook nog eens gewoon verzekerde zorg in plaats van je dure supplementen te laten kopen. 
   





Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste Hanneke71

Het is zo op afstand niet te beoordelen wat er aan de hand zou kunnen zijn. Chemotherapie werkt door het hele lichaam en dat is heel anders dan radiotherapie, die alleen werkt op de bestraalde plaats. Chemo kan in de slijmvliezen van het hele maag-darmkanaal ontstekingsreacties geven die echter meestal snel verdwijnen in tegenstelling tot de reactie na radiotherapie, die lang aanhoudt. Het zou kunnen dat er bij de genezing taai bindweefsel is ontstaan waardoor de slokdarm niet soepel werkt en vooral 'bulk' voedsel (brood, aardappelen, rijst, pasta) niet goed transporteert naar de maag en er weer uit gooit.

En het kan ook altijd iets zijn dat helemaal niets met borstkanker en de chemo heeft te maken bv een breukje in het middenrif..

Je schrijft dat er al van alles is gedaan, maar in dit geval lijkt me een afspraak met een maag-darm-lever-arts (een gespecialiseerde internist) op z'n plaats. Die kan verteringstesten , de binnenkant van slokdarm en maag bekijken en er iets verstandigs van zeggen. Want als de oorzaak van je klachten niet helder is, is een oplossing ook lastig.
Een allergie lijkt mij uitermate onwaarschijnlijk en een allergie voor gluten (het eiwit in graan) is al helemaal onwaarschijnlijk. Dat is een probleem dat optreedt in de dunne darm en veroorzaakt vooral diarree.

Ik wens je alle succes
jeannev
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ik zou eens acupunctuur proberen.Misschien vinden ze iets heel anders. Reflux s'nachts is daar ook goed behandelbaar.
Succes

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Hallo Hanneke,

Het is normaal als je chemo krijgt dat je slijmvliezen van je mondje tot je kontje verminderen, daarnaast is het zo dat brood, pizza, cracker en alles wat van granen gemaakt is ook slijmvliezen afbreken omdat deze gluten bezitten.

Wat je kunt doen is veel vezels eten in de vorm van soepen en producten die je slijmvliezen weer aanmaken.

Laatst bewerkt: 26/01/2019 - 18:25