Autologe stamceltransplantatie multiple myeloom

Openbaar gesprek
15 februari 2015 om 09.17,
gewijzigd 4 maart 2015 om 21.13
238 x gelezen
Ik Ben de partner van een multiple myeloom patient ,in July geconstateerd nu afgelopen woensdag is hij thuis gekomen na een stamceltransplantatie
hij is erg moe en vooral heel misselijk 
ik zou graag we ten hoe ik hem kan Helpen hierbij 


11 reacties

Hallo Soupie,

Wij proberen om van de mooie momenten extra te genieten. Toen ikzelf zo misselijk was at ik vaker kleine beetjes en nam ik gember tegen de misselijkheid, met een beetje kaas. Het is voor mij ook moeilijk geweest om aan te geven wat ik nodig had, gewoon omdat ik hiervoor de energie niet had.
Het fijnste vond ik om weer samen te zijn en de eerste weken en maanden is het een uitdaging om de balans te vinden. Mijn sct was in november vorig jaar. Heel veel succes en vooral geduld toegewenst!

Yasmin
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dank je voor je reactie .gember ga ik proberen ,dat vind ie normaal gesproken lekker
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
wat mij heel erg heeft geholpen tegen misselijkheid is cola.
Wat ik zelf heb ondervonden, je kan niet eten doordat je misselijk bent, logisch, echter misselijkheid kan ook ontstaan doordat je maag leeg is. Wat ik heb gedaan iedere keer kleine beetjes eten, met name crackers.
Ik heb ook lorazepam geslikt tegen de misselijkheid, vanuit het ziekenhuis meegekregen.
De vermoeidheid is ook volkomen normaal, aan toegeven wordt vanzelf minder.

Ik hoop je hiermee enigszins geholpen te hebben. heel veel sterkte en het komt weer goed.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dank je voor je reactie .ik ben er nu wel achter dat drinken eigenlijk t grootste probleem is Kleine beetjes eten .lukt op zich wel,cola gaan we proberen
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Cola helpt inderdaad. Waar ik ook veel baat bij heb gehad is Kytril. Verkrijgbaar op doktersrecept in de reguliere apotheek. Tip: eet alles wat je lekker vind op de momenten dat je minder misselijk bent.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Toen ik uit het ziekenhuis kwam was de misselijkheid bij mij wel over, maar ik at wel erg weinig (kleine hoeveelheden). Ik heb ca. 2 maanden flesjes dieetvoeding gebruikt (Nutridrink, Fresubin, er zijn meerdere merken en smaken, 1 of 2 flesjes per dag als aanvulling op het eten). Deze drankjes bevatten veel eiwitten en calorieen Het is verkrijgbaar bij apotheken maar als je een verklaring van een dietiste hebt (bijv. via het ziekenhuis) dan wordt het vergoed door de zorgverzekering. Heeft mij wel goed geholpen, omdat ik in het begin mijn gewicht niet op peil hield door het weinige eten (en ik was al flink afgevallen voor de behandeling en in de weken na de stamceltransplantatie).

De vermoeidheid kan wel een tijd (maanden) aanhouden, maar met de conditie komt het wel weer goed (ik heb de stamceltransplantatie in aug. 2014 gehad)

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dank je voor je reactie De nutridrink heeft ie maar daar word ie nog misselijker van .ik ga de fresubin dan maar proberen
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik heb in november 2013 een autologe stamceltransplantatie gehad. Ik bleef heel lang misselijk en beroerd daarna. Het bleek te komen doordat mijn HB gehalte steeds wegzakte. Ik maakte te weinig rode bloedcellen aan. Dat leek even zeer ernstig. Gelukkig na een paar weken ging mijn lichaam doen wat het moest doen en knapte ik langzaam op. Mijn partner heeft allerlei dingen uitgeprobeerd wat ik een beetje zou lusten. Uiteindelijk begon ik met kleine stukjes pizza. Heel simpele goedkope diepvriespizza's, die ik normaal niet zou eten... Bijna geen extra dingen er op, alleen wat tomatenprut en een beetje kaas. Het is uitvinden wat je partner zou kunnen eten en verdragen, ik denk dat het voor iedereen weer anders is. Mijn partner maakte ook veel smoothies van fruit, sap, yoghurt, melk en vla. Soms ook brinta, en bouillon. Later wat meer gevulde soepjes. Heel langzaam aan. Het heeft een paar maanden geduurd voor ik overal weer trek in kreeg.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dank je voor je reactie Zn hb was de laatste keer 7.2 dat is best ok denk ik Ik probeer idd ook van alles .hij eet ook dingen die hij normaal niet eet maar goed t blijft lastig voor hem ook om t in zn koppie goed te krijgen
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51