voorbereiden op sterven

Openbaar gesprek
27 oktober 2016 om 18.21,
gewijzigd 24 november 2016 om 10.40
72 x gelezen
Op uw site lees ik:
"
Hulp bij rouwverwerking
Verschillende organisaties kunnen u helpen met rouwverwerking:
  • Landelijk Steunpunt Rouw. Dit steunpunt biedt hulp en advies, zowel op emotioneel als op zakelijk gebied
  • Achter de Regenboog. Deze organisatie helpt kinderen die iemand dreigen te verliezen, bijvoorbeeld een ouder of een goede vriend(in)
  • De Wereld van Verschil. Deze organisatie helpt gezinnen met kinderen van 0-12 jaar en jongeren van 12-20 jaar.

Andere hulp voor rouwverwerking:
  • websites die informatie over rouw aanbieden
  • onlinecursussen over afscheid nemen en verliesverwerking
  • gespreksgroepen voor mensen die iemand hebben verloren. Deze groepen worden vaak georganiseerd door buurthuizen
"

Maar ik kan echt nergens online cursussen over afscheid nemen en verliesverwerking vinden.

er zijn wel cursussen stervensbegeleider voor vrijwilligers of professionals maar er is niets voor naasten/partner/mantelzorger en de zieke zelf terwijl dat toch de hoofdrolspelers zijn in de overlijdens-scene.

heeft u voor mij concrete en actuele adressen?

alvast hartelijk dank
marjanne

5 reacties

Marjanne

Onder andere het Hellen Dowling Instituut (https://www.hdi.nl/) richt zich niet alleen op mensen geraakt door kanker maar ook de naasten, partner, kinderen en familie.
Ze bieden van alles aan, incluis een aantal (online) zelfhulpprogramma's.
Misschien is dat een goed begin van je zoektocht.

Sterkte!

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:38
Dank je voor je reactie maar ik ben niet op zoek naar hulpverlening maar naar opleiding..
ik wil niet van -5 naar 0, ik wil van 0 naar +5, gelijkwaardig worden aan de overige hulpverlening (muv artsen natuurlijk) ipv iemand die hulp nodig heeft. Ik wil niet gered worden, ik wil zelf (leren)redden.

Wat ik zoek is wat op de site letterlijk staat aangeboden:
  • onlinecursussen over afscheid nemen en verliesverwerking
Omdat ik niet alleen zelf dood zal gaan maar ook omdat mijn man zeer zwaar ziek is en we het palliatieve proces, terminale proces en stervensproces door moeten en daarna door moet gaan met leven.

iedereen eromheen zoals profs en vrijwilligers kan daarvoor opgeleid worden, maar de "hoofdrolspelers" zelf staan zonder tekst en zijn daardoor afhankelijk van de redders.

Het lijkt mij dat ook hierin zelfredzaamheid er voor zorgt dat je er met een goed gevoel op terug kan kijken wat mij beter lijkt voor de verwerking.

Als die cursussen er niet zijn, kan dan aub de tekst op de site aangepast worden. Iets aanbieden wat niet bestaan is niet netjes.



Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:38
Beste Mar1959

Zie niet zo goed in waarom de tekst op de website misleidend is. Kanker.nl is een platform voor mensen geraakt door kanker. Omdat ze zelf kanker hebben (gehad) of hun naasten. Daar sta je niet alleen in en terecht wordt er op kanker.nl gemeld dat er (ook in een online setting) steun gegeven kan worden.
In jouw ervaring is dat om van -5 tot 0 te komen. Mijn ervaring is anders, het HDI helpt mij wel degelijk om van 0 tot een positief getal te komen.

Terecht stel je dat niet zomaar gelijkwaardig kunt worden met behandelend artsen. Ik trek dat door: ook met behandelend psychologen, verpleegkundigen en alles wat er nog meer bij komt kijken zul je nooit op gelijkwaardig niveau in hun specifieke werkgebied komen. Zeker niet met een online cursus van iets. Wat natuurlijk wel kan: de online versie volgen van een complete bachelor- of HBOstudie (bij Open Universiteit, LOI of zo) in bijvoorbeeld Toegepaste Psychologie. Maar verwacht niet dat alles dan online is, zonder praktijkervaring kom je niet echt ver.
Ik zit nu al vier jaar in deze nare rollercoaster en heb me (voornamelijk online) goed ingewerkt in de hele materie. Gekscherend noem ik mezelf wel eens amateur uroloog en -oncoloog. Amateur psycholoog kan daar best ook nog wel bij, dus in die schaal van jou zit ik zeker boven nul. Maar ik ben onder geen enkele voorwaarde op hetzelfde niveau als al die individuele zorgverleners.
Wat ook niet kan en niet hoeft; kunnen communiceren met alle disciplines maakt mij de spin in het web van mijn zorgteam. En da's de meerwaarde die ik zelf heb, doordat ik iets snap van de oncologie-fysiotherapie en ook iets van de oncologie zijn de plannen die deze beide specialisten met mij hebben perfect op elkaar aan te sluiten. Idem dito voor de gespecialiseerde psycho-sociale zorg die ik krijg. En dat alles bij elkaar heeft me ook veel geleerd over het proces van rouwverwerking.

Kortom: verwacht je bij kanker.nl een verwijzing naar een instituut waar je een online cursus 'professioneel rouwverwerker' kunt volgen dan leg je de lat te hoog: die cursus bestaat niet en kanker.nl pretendeert ook niet dat dat wel zo is. Wel dat er online mogelijkheden zijn voor patiƫnten en naasten (ook online) hulp te krijgen in dit moeilijke proces.
Dat je zelf "zonder tekst staat" in dit hele proces is wat mij betreft zeker niet waar; contact met lotgenoten (zelfs in een online setting!) maakt jezelf bewust van het proces waar jullie samen door gaan en dan sta je echt niet zonder tekst langs de zijlijn te wachten tot de professionals hun trukendoos opentrekken!

Succes met je keuzes.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:38
Op de site staat
  • onlinecursussen over afscheid nemen en verliesverwerking
Dat er ander aanbod is, dat weet ik. Maar ik zoek specifiek die
  • onlinecursussen over afscheid nemen en verliesverwerking
Mag ik aub weten waar ik die kan vinden?
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:38
Hallo mar1959,

Natuurlijk mag je weten waar je kunt vinden: elearning om beroepsmatig verliesverwerking te kunnen faciliteren. Daarom helpt Kostunix je ook graag verder. Vergeet alleen niet dat wij net zoals jij gewoon maar wat met kanker te maken hebben en als vrijwilliger/lotgenoot proberen anderen op weg te helpen. We zijn geen ANWB van Kankerland waar je lid van bent en allerlei aanspraken op kunt maken, al doen we nog zo ons best.

Zonder dat ik iets weet over geboden kwaliteit, jouw vooropleiding, kosten of werkelijk nut, kan ik je de volgende vondsten melden. Ik hoop dat dit is wat je beoogt en dat je hiermee op een verantwoorde en zorgvuldige wijze verder komt met de gehele problematiek.

Vergeet niet dat in Nederland vergeleken met bijvoorbeeld UK, e-;learnig in kinderschoenen staat. De vraag die je stelt (inclusief e-learnig, exclusief gericht op professionals) zal dus zoals je zelf ook al hebt gemerkt niet direct massa's perfect passende antwoorden opleveren.

Praktische verwijzingen
Gratis e-learning: afscheid nemen en verliesverwerking van Sanoma's Libelle (maar die is vast niet voor professionals, maar via hun opleider kom je mogelijk wel aan de gezochte info.)

Cursus rouwverwerrking maar graad van beroepsmatigheid is mij niet direct helder. Hier staan beschikbare trainingen maar e-learnig is dunner gezaaid. Je kunt deze opleidingensite ook telefonisch vragen stellen om je concreet verder te helpen met (online varianten van) je gezochte cursus. Op MBO-niveau kun je bijvoorbeeld dit nog vinden.

Hiermee zou je iets verder moeten komen in je zoektocht naar online cursussen op dit gebied. Veel succes.

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:38