Zijn NET (neuro-endocriene tumor) en NEC (neuro-endocrien carcinoom) erfelijk?

Openbaar gesprek
21 augustus 2017 om 13.47,
gewijzigd 21 augustus 2017 om 13.47
890 x gelezen

Erfelijkheid en kanker

Bij een erfelijk tumorsyndroom heeft iemand de erfelijke aanleg voor het krijgen van tumoren/ kanker overgeërfd via de vader of moeder. De specialist denkt bijvoorbeeld aan een erfelijke aanleg voor kanker:

- als er twee of meer bloedverwanten in verschillende generaties dezelfde soort kanker hebben, bv een tante en een neefje.

- als er sprake is van een specifieke combinatie van kanker, bijvoorbeeld kanker van de eierstokken en kanker van de borst.

- wanneer tumoren optreden op jonge leeftijd.

- als iemand meerdere (soorten) tumoren in één orgaan heeft.

- als iemand tweemaal dezelfde vorm van kanker krijgt: iemand is volledig genezen en krijgt diezelfde kanker weer terug.

- en bij bepaalde zeldzame tumoren.


Zijn NET (neuro-endocriene tumor) en NEC (neuro-endocrien carcinoom) erfelijk?

NEC: Voor NEC is er nog geen relatie gevonden tussen een erfelijk tumorsyndroom en het ontstaan van NEC.

NET: Bepaalde NET kunnen het gevolg zijn van een erfelijk tumor-syndroom. Dat kan in zeer zeldzame gevallen voor komen bij:

- long-NET

- NET van de maag en de twaalfvingerige darm (duodenum)

- alvleesklier-NET

Bij NET van de darm is geen relatie aangetoond met een erfelijk tumorsyndroom.

In de nieuwe NET-groep film over NET, die deze week uitkomt, hebben we professor Gerlof Valk van het UMC Utrecht de vraag voorgelegd of NET het gevolg kan zijn van een erfelijke aanleg. Nog een paar dagen geduld voor die film, hij wordt erg mooi!

Al eerder sprak prof. Valk over erfelijkheid en kanker tijdens een informatiebijeenkomst van de NET-groep. Zie de film https://youtu.be/0xAl4QSFOSY