Nieuwe film over de verandering van de pathologie indeling voor NET en NEC kanker

Openbaar gesprek
30 juni 2017 om 13.48,
gewijzigd 28 november 2017 om 11.19
9 x gelezen

Sinds kort is er internationaal iets veranderd in de indeling van NET en NEC. Vanaf nu is de indeling nog meer verfijnd. Voortaan wordt er gesproken over NET graad 1, 2 en 3 én NEC.

Voor mensen die al een diagnose hebben en die in de kenniscentra voor NET en NEC worden behandeld is altijd al naar het onderscheid gekeken. De sneller groeiende NET worden al anders behandeld dan de erg traag groeiende NET.

Daarom zeggen we als NET-groep ook steeds: elke NET en elke NEC is anders. In de film kun je ook horen dat er een groot onderscheid blijft tussen NET en NEC.

Wordt daarom niet ongerust als je behandeld wordt in de kenniscentra of als je specialist je behandelplan heeft vastgesteld met het NET & NEC-team uit de kenniscentra. Deze indeling wordt namelijk al langer gehanteerd in de kenniscentra maar vanaf nu is de indeling internationaal op papier veranderd bij de WHO (World Health Organisation).

Zie hier de link naar de film https://youtu.be/QV-s1Ug5zcA

Long-NET

De long-NET indeling loopt nog steeds achter bij de indeling van NET van de darm, alvleesklier en andere delen in het lichaam. Dat komt omdat daar andere specialisten de boventoon voeren. Zie het als een soort eigenwijsheid in de beroepsgroep van veel longartsen. Daarom is behandeling van long-NET in de kenniscentra zo belangrijk omdat daar wel anders gekeken wordt naar die indeling en longartsen onderdeel uitmaken van het multi-disciplinair team voor neuro-endocriene kanker.

Zie hier de link naar de kenniscentra voor NET en NEC http://www.net-kanker.nl/ziekenhuizenadressen.html