PvdA, GroenLinks en SP willen macht farmaceuten breken. Goed idee of risico?

Openbaar gesprek
22 november 2017 om 14.49,
gewijzigd 24 december 2017 om 10.05
12 x gelezen

De linkse partijen GroenLinks, SP en PvdA willen de uitwassen in de farmaceutische industrie aanpakken. Die kan nu in sommige gevallen de prijs van medicijnen kunstmatig opdrijven, ten koste van patiënten. De drie partijen hebben daarom twintig plannen bedacht om dit effect tegen te gaan.

In een initiatiefnota stelt de linkse oppositie een verbod voor op het eindeloos verlengen van een octrooi op geneesmiddelen zodat geneesmiddelen eerder goedkoper worden. Een vervolgoctrooi zou voortaan maximaal twee jaar mogen duren.

De partijen willen dat er een eind komt aan ondoorzichtige prijsonderhandelingen tussen kabinet en de farmaceutische industrie. Ook willen ze de Mededingingswet aanscherpen om misbruik van de machtspositie van farmaceuten te bestrijden. Sponsoring van patiëntenorganisaties door de farmaceutische industrie moet worden verboden, die moeten worden gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bron: NRC

Wat vind jij? is dat een goede zaak of loop je het risico dat het de ontwikkeling van nieuwe medicijnen remt?

2 reacties

Ik vind het een hele goede zaak. Misschien heeft het even een remmend effect maar als het op deze manier door gaat komt alles stil te liggen omdat de kosten eindeloos blijven doorgroeien. Absurde winsten maken over de ruggen van zieke mensen is schaamteloos.
Marianne
Laatst bewerkt: 24/12/2017 - 10:05

Meer over Patiëntenbelangen