Ik verwacht van mijn huisarts ondersteuning tijdens en na mijn behandeling tegen kanker.

Openbaar gesprek
17 oktober 2013 om 19.38,
gewijzigd 11 januari 2018 om 15.00
419 x gelezen
Uit onderzoek blijkt dat huisartsen vaak nog afwachtend zijn en kankerpatiënten nog veel zien als patiënten van de specialist. Hoe is jou ervaring. Welke ondersteuning krijg je van je huisarts en wat vind je wenselijk aan ondersteuning tijdens en na je behandeling?

7 reacties

Deze ervaring heb ik niet. Bij mijn (jonge) huisarts vind ik veel ondersteuning. We kenden elkaar nauwelijks voor ik met kanker werd geconfronteerd, maar ik heb me geen moment alleen maar 'patient/of patient van iemand anders' gevoeld. Mijn huisarts heeft zelf als een liason tussen een aantal specialisten van ziekenhuizen gefungeerd. Dat was nodig omdat ik met een paar ziekenhuizen tegelijkertijd te maken kreeg. Dus ik ben een tevreden mens.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Jac, een wat vertraagde reactie, excuus, maar goed om te lezen dat jou huisarts een voor goede rol vervult en je ondersteunt(de) bij de afstemming tussen alle zorgverleners.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
In mijn traject heeft mijn huisarts mij perfect bij gestaan als het ging om de medicatie 'buiten' het ziekenhuis om. Hierbij kun je denken aan het verhogen van bepaalde medicijnen (oxycodon voor pijn, slaaptabletten om in te slapen) en het meedenken in Fysio of thuishulp en zorgmiddelen. Ik zou de terughoudendheid wel kunnen begrijpen als je niks van hen nodig zou hebben maar ik geloof niet dat mijn huisarts zou zeggen; helaas, moet je bij je specialist zijn...
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Hoi Ella,

Vorig jaar april is bij mij Hodgkin door puur toeval ontdekt. Ik had geen afspraak bij de huisarts, maar was wegens ademnood toch maar gegaan. De huisarts had een lichamelijk onderzoek uitgevoerd en met zijn stethoscoop geluisterd. Niets afwijkends en kon wel weer naar huis. Het was gewoon een verrekte borstspier, verkeerd geslapen/gelegen. Omdat ik al enkele maanden ziekenhuis in en uit liep wegens onverklaarbare klachten, erop aangedrongen dat ik toch een verwijzing zou krijgen. Hierop heeft mijn huisarts toch gebeld met de SEH en gesproken met een longarts. Die wilde mij wel zien, wegens verdenking van een longembolie. En dus met spoed en eigen vervoer richting SEH. Binnen enkele uren was bekend, geen embolie, maar lymfeklierkanker. De huisarts heeft mij diezelfde middag nog gebeld om zijn excuses aan te bieden en was zeer ontdaan van het nieuws. Ook is hij nog op huisbezoek geweest. Ben tijden het verloop van het traject erg goed bijgestaan door mijn huisarts en kon met alle vragen bij hem terecht. Hij heeft mij nooit gezien en behandeld als zijnde een patiënt die toebehoort aan een andere specialist. Tot op de dag van vandaag heb ik regelmatig nog contact tijdens het spreekuur. Vaak om bij te praten hoe het allemaal gaat. Ben erg blij met mijn huisarts dat hij tijdens en nu zelfs na alles er voor mij is.


Laatst bewerkt: 11/01/2018 - 15:00
Hallo Esmee en Dnies,
Fijn dat je de ondersteuning van je huisarts krijgt!  Er is recent het NHG Standpunt voor oncologische zorg in de huisartsenpraktijk. Een van de aanbevelingen is dat de huisarts na verwijzing naar het ziekenhuis contact houdt met de patiënt. Tijdens dit contact kan de huisarts met de patiënt de verstrekte informatie van de specialist bespreken en ook afspraken maken over vervolgcontacten op basis van de behoefte van de patiënt. Hierdoor voorkomt de huisarts dat het contact met de patiënt tijdens de behandelfase verloren gaat. Contact houden vergroot de betrokkenheid van de huisarts bij de patiënt en diens naasten en anticipeert op goede nazorg. Fijn dat jullie deze ervaring al hebben!
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Schijnbaar hebben jullie geluk met zo,n goede huisarts, ik zelf heb alleen maar pech! Bijvoorbeeld 3 onafhankelijke specialist adviseren aan de huisarts vriendelijk verzoek ik uw met Metformine i.v.m. diabetes II te starten in 2001. Hij zei daar begin ik niet aan? In mei 2015 kreeg ik een hyperos molair dat is een totaal ontregelde suikerwaarde van > 59 normaal is 5 - 7 noodopname en ik was er bijna geweest. Een week ziekenhuis volgde, de huisarts nooit gezien of gehoord!
Laatst bewerkt: 11/01/2018 - 15:00
In september werd bij mij door het bevolkingsonderzoek borstkanker geconstateerd. De huisarts belde mij op het moment dat hij er van uit ging dat ik de brief met de uitslag gehad had. Wat niet het geval was. De volgende dag kwam ik bij hem op het spreekuur en heeft hij me verwezen naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Verder gaf hij aan dat ik altijd bij hem terecht zou kunnen. Sindsdien heb ik allerlei onderzoeken gehad, ben ik twee keer geopereerd en moet ik nog chemo's e.d hebben. Ik heb nooit meer iets gehoord van de huisarts. Dit valt mij erg tegen en ik ben op zoek naar een andere. Nu zelf contact met hem opnemen voegt voor mij eigenlijk niks toe. Ik had belangstelling en ondersteuning van hem verwacht.
Laatst bewerkt: 11/01/2018 - 15:00

Meer over Patiëntenbelangen