De invloed van kunstmatige zoetstoffen op het ontstaan van blaaskanker

Openbaar gesprek
8 juli 2017 om 20.56,
gewijzigd 15 september 2018 om 12.21
219 x gelezen

Beste deelnemers,

Recentelijk is bij mij (vrouw van bijna 66 jaar, niet rokend en niet met kleurstoffen wekend) blaaskanker gediagnostiseerd. Inmiddels ben ik vorige week geopereerd (TUR) en staat de volgende operatie op stapel voor 3-8. Ik heb een tumor in de categorie 3 en of het spier-invasief is weten we pas zeker na de volgende operatie. Omdat ik zoals gezegd niet tot de risicogroep behoor ben ik natuurlijk erg benieuwd wat bij mij dan wél de oorzaak is. Bij blaaskanker komen vaak recidive tumoren voor en ik wil het gevoel hebben alles te doen om dat te voorkomen. Er gaan verhalen dat aspartaam, sacharine en andere kunstmatige kunststoffen blaaskanker kunnen veroorzaken. Wat is uw mening daarover? Is ooit door een gezaghebbende bron iets dergelijks tegen u gezegd of juist ontkend? Kortom: is dat waar? Zelf heb ik altijd gehoord dat deze zoetstoffen bij een normaal gebruik geen kwaad kunnen. Uw reactie stel ik zeer op prijs!

hartelijke groet

Maria

1 reactie

Beste Maria,

Deze vraag heb ik een jaar geleden ook gesteld aan mijn uroloog, maar volgens hem is daar bij mensen geen wetenschappelijk bewijs voor aangetoond. Bij ratten en muizen is ooit aangetoond dat overmatig gebruik van Sacharine het risico op kanker verhoogt, maar omdat die over een ander metabolisme beschikken, gaat die kennis niet op voor mensen. Naast de bekende risico factoren als erfelijkheid, roken, en werken met oplosmiddelen mag wat hem betreft veelvuldige blootstelling aan de giftige uitstoot van open haarden en allesbranders nog aan dat rijtje worden toegevoegd. Bij twijfel zou ik zeker je vraag aan je behandelend uroloog stellen.

Groet, Rita.
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17