Hand en voetsyndroom

Openbaar gesprek
19 mei 2017 om 18.09,
gewijzigd 25 mei 2017 om 21.40
94 x gelezen
ik heb last van hand en voetsyndroom . Ik gebruik suninitip 50 Mg. en moest meteen stoppen en over een week weer beginnen met lagere dosering nl. 37,5 mg Wie heeft ervaring met deze bijwerking. Ik word behandeld voor niercelkanker met uitzaaiing .

1 reactie

Beste Dick,

Ook ik ben nierkankerpatiënt met uitzaaiingen gebruik sinds 1,5 jaar Sutent (Sunitinib). Ik heb last (gehad) van diverse bijwerkingen. De bijwerking handvoetsyndroom (HVS) komt veel voor en daar heb ik ook behoorlijk last van. In mijn geval is het vaak erg pijnlijk en dat maakt het lopen soms bijna onmogelijk. Ik ben ook begonnen met 50 mg per dag gedurende vier weken en dan twee weken rustperiode. Op dit moment neem ik Sunitinib in gedurende twee weken en dan een week rustperiode. Dus een kortere inname cyclus waarbij ik de eerste week 50 mg inneem per dag en de tweede week 37,5 mg per dag. Dit tweewekelijkse schema bevalt mij beter. Het voortkomt helaas het HVS niet, maar de bijwerking (en) ontwikkelen zich toch iets minder heftig en de tijdsduur dat ik echt pijnlijke voeten heb tot de volgende rustperiode is minder lang. Daardoor vind ik het beter draagbaar.
Het aangepaste innameschema is uiteraard in overleg met mijn oncoloog bepaald. Mijn oncoloog heeft altijd gezegd dat het enige dat telt is dat ik de 28 capsules van één doosje Sutent inneem in een tijdsperiode van 42 dagen. Uiteraard met de restrictie van maximaal 50 mg per dag. In dat kader ben ik ook wel eens even een week gestopt, als ik bijvoorbeeld heel erg last had van bijwerkingen.
Het middel Sunitinib kent veel bijwerkingen en helaas heb ik daar ook behoorlijk last van. Gelukkig doet het middel ook veel goeds. In mijn geval is er door het middel een significante afname van tumorweefsel gerealiseerde en is de ziekte al geruime tijd stabiel.
Ik weet niet in hoelang je al Sunitinib gebruikt en met welke bijwerkingen je nog meer te maken hebt. Ook kan ik uit je korte berichtje niet afleiden wat je inmiddels zelf al geprobeerd hebt met betrekking tot de klachten van HVS. Als je het op prijs stelt, stuur mij dan een prive-berichtje eventueel met je telefoonnummer. Ik neem dan contact met je op en dan kunnen we ervaringen en tips uitwisselen.

Ik zie je reactie graag tegemoet.

Vriendelijke groeten,

Samen_Sterk.



Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17