in het nieuws: 'Fitness helpt tegen bijwerkingen chemotherapie'

Openbaar gesprek
28 april 2015 om 18.16,
gewijzigd 3 december 2016 om 19.04
660 x gelezen
Vandaag las ik op NU.NL het volgende:

Vrouwen met borstkanker die een fitnessprogramma volgen tijdens chemotherapie hebben minder last van bijwerkingen als vermoeidheid, conditieverlies, misselijkheid en pijn.
Dat concludeert Neil Aaronson, hoogleraar epidemiologie bij het Antoni van Leeuwenhoek, in een dinsdag verschenen onderzoek.

Lees het hele artikel hier: http://www.nu.nl/gezondheid/4039192/fitness-helpt-bijwerkingen-chemothe…


Hoe denk jij over fitnessen tijdens de chemotherapie?
Is dat volgens jou goed te doen?
Heb je ervaring met sporten tijdens je chemo?

-Otto-

4 reacties

Tijdens mijn chemokuren vorig haar heb ik zoveel mogelijk geprobeerd in beweging te blijven. Tijdens de opnames door ben ik zoveel mogelijk gaan wandelen omdat ik de buitenlucht voor mijn gevoel echt nodig had. Tijdens de opname voor de chemo, waarvoor ik drie dagen werd opgenomen heb ik gebruik gemaakt van de hometrainer die op de afdeling stond. Ik moet hierbij eerlijk zeggen dat ik altijd gesport heb en het ook leuk vind. Ook nu gaf het na mijn inspanning een positief en fijn gevoel. Ook heb ik het idee dat ik hierdoor sneller opknapte en minder last had van de bijverschijnselen. Ik denk dat dat op krachten blijven heel belangrijk is. Ook na de operatie is mijn herstel relatief snel gegaan. Heb het sporten ook zo snel mogelijk weer opgepakt. Ik realiseer me wel dat als je sporten niet leuk vindt, dit veel moeilijker is. Beweging of sporten, het maakt niet zoveel uit, als je er maar energie uithaalt en plezier aan beleefd. 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi MiekeK,

Hartelijk dank voor je reactie.
Ik ben het helemaal met je eens dat het erg belangrijk is een vorm van sport/bewegen te vinden waar je plezier aan beleeft, want anders wordt het erg lastig om jezelf te blijven motiveren.

Wat een geweldige foto heb je onder je bericht gezet: op de hometrainer terwijl je aan het infuus gekoppeld bent. Het doet me heel erg denken aan een enorm goede vriendin van mij, die tijdens het instromen van haar chemo ook soms op de hometrainer zat. Van haar heb ik vorig jaar een soortgelijke foto gemaakt met hometrainer en infuuspaal.
Eigenlijk zouden alle ziekenhuizen sportfaciliteiten moeten hebben waar de mensen gebruik van kunnen maken tijdens hun (dag)opnames.

-Otto-
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik heb uitgezaaide slokdarm kanker en heb palliatieve chemo. Ik sport mijn hele leven al vrij fanatiek, heb al de nodige verschillende chemo's achter de rug en ben altijd door blijven sporten. Ik heb de overtuiging dat ik door de sport beter gewapend ben tegen de chemo en dat ik omdat ik fitter ben ook langer met meer kwaliteit zal leven. Soms haak ik wel eens af als ik kort na een chemo erg gammelig ben en een laag hb heb. Ook laat ik de intensiteit afhangen van hoe ik me voel. Ik blijf wel altijd in beweging een klein stukje wandelen of gewoon huishoudelijke werkjes. Naast het fysieke aspect zit er ook een sociaal aspect aan. Door het sporten heb ik veel plezierige contacten met anderen. Iemand zei mij ook eens dat ik goed kan afzien. Ik denk dat ik dat te danken heb aan het vele sporten wat ik in het verleden gedaan heb. Denk aan het beklimmen van cols in de alpen. Ik vind dan ook dat verpleegkundigen met alle chronische patiënten hun bewegen zouden moeten bespreken en dat er voor iedereen een bewegingsplan op maat zou moeten zijn.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi Walter2,
Super dat je zo door gaat met sporten en bewegen tijdens je chemo, en dat je dat ook kunt.
Wat je schrijft over meer kwaliteit van leven door naar vermogen in beweging te blijven ben ik helemaal met je eens. Bij de pakken neer gaan zitten en passief worden lijkt me heel deprimerend.
Ik hoop dat je je er nog lang fit en goed bij zult voelen.
-Otto-
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51