Keuze qua inhoud artikel

Openbaar gesprek
23 januari 2016 om 18.40,
gewijzigd 10 maart 2016 om 13.15
20 x gelezen
Vanwaar de nadruk op psychische vermoeidheid in dit artikel? De redactie van deze site verbaast mij door het weglaten van heldere fysieke feiten, zoals verlaagd HB waar je lang mee kunt lopen zonder 't te weten. Disfunctioneren van de nieren, ook dit kan fysieke vermoeidheid veroorzaken. Ik zou een dergelijke aanvulling op prijs stellen.

5 reacties

Beste Adj,

Dank voor uw feedback.

Inderdaad kan vermoeidheid tijdens of na de behandeling ook lichamelijke oorzaken hebben. Dat komt in dit artikel te weinig naar voren. Ik zal tekst in overleg met medisch deskundigen aanpassen. Het kan 1 a 2 weken duren voordat de aanpassingen online staan, omdat het soms even duurt voordat deskundigen tijd hebben om inhoudelijk te reageren.

Met vriendelijke groet,


Annemaret Bouwman
webredacteur kanker.nl



Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Is dit niet vrij voor de hand liggend? Ik kan me zelf voorstellen (en zie dit ook bij mijn vader) dat psychische problemen, zoals ook vermoeidheid, idd een enorm grote rol spelen. De maalstromen die oneindig je gedachten belasten, je reguliere slaap verstoren, de frustraties, de angst, etc. dit kan een ware uitputtingslag betekenen. Daarnaast lijkt het me ook dat er alvorens op kanker te onderzoeken, er al een reeks van 'standaard' tests zijn ondergaan, zoals een uitgebreide bloedtest, urine, ontlasting, ed. om alvast het één en ander te kunnen uitsluiten (en dat is trouwens ook de procedure die mijn vader's huisarts heeft gevolgd).
Ik ben zelf bekend in de psychiatrie, en de problemen die voortvloeien uit fysieke drama's zijn aanzienlijk, en blijken -zelfs met begeleiding- vaak lang en moeizaam proces, om sowieso diagnoses of ondergane ingrepen te accepteren, en hun wereld die op zn kop is gezet weer enigzins 'leefbaar' te maken; terwijl sommigen er vele maanden therapie voor nodig hebben, zijn er ook genoeg die schijnbaar veroordeeld zijn tot langdurige of chronische depressie. De zaken die in zo'n bolletje omgaan moet men nooit onderschatten, ze kunnen een doorslag geven..
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste Johanneke,

Verwerking van de ziekte, angst voor terugkeer van de ziekte en verstoord slaap-waakritme zijn inderdaad factoren die een rol spelen bij vermoeidheid. Dat staat ook beschreven in het artikel Waar komt de vermoeidheid vandaan.

Met vriendelijke groet,

Annemaret
webredacteur kanker.nl

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14