chemo en bestralingen tegelijk

Openbaar gesprek
17 januari 2015 om 15.36,
gewijzigd 5 januari 2016 om 19.37
10115 x gelezen
mijn zus heeft longkanker en slokdarmkanker met uitzaaiing in de lymfe as.maandag krijg zij haar chemo moet dan iedere keer 3 dagen in het ziekenhuis blijven omdat zij ook die dagen bestraalt wordt vrij zeldzaam in NL heeft iemand hiet ervaring mee

15 reacties

Hiii,

Ik heb eenzelfde behandeling in 2013 gehad.
Was zeer zwaar, na 2 maanden behandeling ben ik in het ziekenhuis opgenomen vanwege uitdroging en koorts.
Met name door een beschadiging van de slokdarm door de bestraling.
Kon hierdoor niet meer eten en drinken.
Kreeg 2 maand sondevoeding en hierna is de slokdarm  hersteld.
De kanker is hierna kortstondig verdwenen.
Dit betreft longkanker met uitzaaiingen nar de lymfeklieren rond de slokdarm.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Zo zeldzaam is het niet. Toen bij mij begin 2009 niet-kleincellige longkanker stadium 3A vastgesteld werd kreeg ik meteen de keuze: chemo en bestraling tegelijk of na elkaar. Ik heb toen gekozen voor eerst chemo en daarna bestralen. De reden daarvoor was in eerste instantie het onderzoek waaruit zou blijken dat tegelijk een beter resultaat zou geven (toen 23% tegen 20%). Het lijkt er sterk op dat er daarbij voor de groep "tegelijk" de sterkere patienten uitgezocht zijn. En dat is voor mij (ik heb veel statistisch medisch werk gedaan) echt een doodzonde. En het verschil is zo klein dat het vrijwel te verwaarlozen is. Het risico op overbelasting, dat Felitzia ook aangeeft, blijft wel. Als je daardoor voortijdig moet afhaken ben je nog verder van huis. Veel artsen volgen echter blind dat onderzoek, wat ik hier op het forum lees is dat het vaker tegelijk gebeurt.
Bij mij is de tumor daarna trouwens 3 jaar lang weggebleven en daarna teruggekeerd. Tot nu toe gelukkig zonder uitzaaiingen. ik heb 2 jaar geleden en afgelopen zomer weer chemo gehad en ga komende week beginnen aan weer een serie (30) bestralingen.

groet, Jan

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Half nov. 2013 bleek ik een tumor in de rechterlong te hebben van 5cm doorsnee. Na een 8baan van onderzoeken en scans is 6 jan. 2014 de behandeling begonnen met 4 sessies van 3 dagen chemo en nagenoeg tegelijker tijd 7 weken 5x pw bestraling omdat de tumor en uitzaaiingen niet operatief konden worden verwijderd. Ik vond de behandeling best zwaar, vooral de chemo. Maar eigenlijk heb ik nu meer klachten dan tijdens de behandeling doordat het littekenweefsel ontstekingen veroorzaakt. De problemen met beschadiging vd slokdarm zijn verminderd. Ik weet eigenlijk nog niet hoe dit verder afloopt.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste Bewaakster,
In 2010 ben ik, na de diagnose longkanker st. 3A, ook behandeld met deze combinatie. Ik hoefde niet in het ziekenhuis te blijven maar kreeg elke week een schema waarbij ik eerst in Lelystad de chemo kreeg, en dan moest ik rap in de auto voor de bestraling in Almere, omdat de tijd ertussen niet te lang mocht zijn. Dit vijf weken achter elkaar elke dag. De weekenden was ik "vrij".
van te voren was ik gewezen op mogelijke slikproblemen, maar die bleven gelukkig uit. Omdat ik van de chemo niet zieker of misselijk werd was het goed te doen. En het heeft gewerkt. Veel sterkte voor jullie gewenst!
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik heb in het AVL ook 5 weken lang 5 dagen in de week bestraling en chemo gehad, volgens mij gebeurt dit tegenwoordig heel veel. Er waren er in het AVL in ieder geval heel wat waarmee ik dagelijks rondliep op de dagopname van de chemo en bij de bestralingsapparaten. Ik moet zeggen dat ik het moet afkloppen want ik ben hier fluitend door heen gekomen en heb geen bijwerkingen gehad, had alleen op een gegeven moment een brandplek op mijn sleutelbeen vd bestraling maar dat was zo over na de behandeling...
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo, ik heb in dezelfde situatie gezeten. Ook longkanker. Tumor in long en lymfe. 24 dagen chemo/bestraling. De eerste scan na ruim een maand gaf aan dat tumor er nog zat en ook in de lymfeklieren zaten nog kankercellen. Wanneer waren bij jullue de tumor weg en de lymfe schoon? Groetjes, Kaberi
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ook mij moeder heeft longkanker met uitzaaiingen limpen luchtwegen en slokdarm. Zei krijg 5dagen per week bestraling. Is maandag daarmee gestart
Ze krijg ook chemo maandag 2kuren dinsdag 2 kuren en woensdag 1 kuur. Dan 18 dagen geen chemo. Genezing is 20 procent zeggen de artsen. Is dAt altijd zo weinig.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Meestal houden ze de genezingskans op 20 á 23%. Dat hangt af van al dan niet een stuk long verwijderen. Als de hoofdtumor niet operatief kan worden weggehaald, schijnt genezing moeilijker te zijn. Ik vond de chemo op het eind heel zwaar. Na negen keer wisten ze niet meer waar ze me prikken moesten. Ik zou voor 3 dagen achter elkaar chemo een waaknaald adviseren.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dankje we roze voor u reactie. Klop mij moeder krijg ook zon naald. Gaat nu alles goed met u.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Best goed, naar omstandigheden. Ben nu in de "afwacht fase" Begin januari was het een jaar geleden dat ik met de chema begon. Eind maart was alles achter de rug, maar ik had nog veel klachten. Schijnt erbij te horen, maar ik ben er niet blij mee hoor. Hoop dat het met je moeder goed gaat. Wens jullie veel sterkte.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo
Sinds kort pas aangemeld op deze site.Daarom deze late reactie op je vraag.
Afgelopen juni longkanker met uitzaaiingen in lymfe tussen longen in(mediastium) 
In juni begonnen met 4 keer chemo om de 3 weken(bloed waardes iedere keer goed)
Iedere kuur moest ik 3 dagen naar t ziekenhuis. Eerste dag heel de dag,2 op een volgende dagen 2 uurtjes.
Op de 2 de dag van 2de chemo kwam de eerste bestraling erbij, dit 33 keer.
Omdat de bestraling dicht bij de slokdarm in de buurt lag werd ik gewaarschuwd dat ik daar last van zou kunnen krijgen en misschien zelfs een sonde zou krijgen tijdelijk.
Helaas kreeg ik inderdaad problemen en heb n tijd een sonde gehad.Gelukkig ,want anders was ik er al lang niet meer geweest omdat ik geen voeding of vocht binnen kon krijgen.
Nu ruim een half jaar later voel ik me oke en t eten /drinken gaat al lang weer op eigen kracht.
De behandeling chemo/bestraling tegelijkertijd is soms zwaar geweest.Maar wat iedereen zei ,het wordt beter en op een dag kan de sonde er ook uit is bij mij wel uitgekomen.
Hoop dat je zus zich hier aan kan vast klampen op de momenten dat ze t misschien even wat minder ziet zitten.
Groetjes Maja

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Ja . ik heb vijf jaar geleden ook gemo en bestraling gelijk gehad en dat was vrij zwaar.

Je moet proberen zo vaak en goed mogelijk te eten dat valt echt niet mee ,maar mij heeft het goed gedaan.

Ik heb er weinig problemen mee gehad en ben nu naar vijf jaar nog altijd kanker vrij

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Mijn moeder heeft ook chemo en bestraling tegelijk gehad. Qua bestraling heeft ze ook nog meegedaan aan een onderzoek waarbij ze op de primaire tumor bestraald werd met een extra hoge dosis.
Het heeft gewerkt, zowel de uitzaaiing in het mediastinum en de tumor in de long zijn verdwenen.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo, mag ik vragen hoe snel je na de behandeling schoon was. Ik heb hetzelfde. 24 dagen chemo/bestralingen bij het AVL. Na een maand was het nog niet weg helaas. Groetjes, Kaberi
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik heb zelf keelkanker en longkanker en ben tweeëneenhalf jaar geleden ook tegelijk bestraald (74 keer) en chemo's.tijdens de chemo's drie dagen in ziekenhuisopgenomen. De bestralingen (3 per dag) gingen gewoon door.
zwaar maar het is te doen.
wel is er meteen een peg sonde aangelegd. Door de grote hoeveelheid bestralingen kreeg de slokdarm een flinke knauw. Door de sondevoeding wel in goede conditie gebleven. Na 7 maanden kon de sonde weg en kreeg ik flesjesvoeding. . Na ruim een jaar weer langzaam aan het eten gegaan en eet nu weer alles!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14