Openbaar gesprek
2 januari 2015 om 13.05,
gewijzigd 28 december 2016 om 12.46
83688 x gelezen
Op 29 december 2014 is bij mij een witte vlek op de longfoto gezien.
Er gaan diverse onderzoeken volgen.
Mijn vraag is of het altijd longkanker moet zijn of ook wat anders kan zijn.
Krijg pas over 14 dagen de uitslag, maar de longarts was wel bezorgd echter liet zich er verder totaal niet over uit.
Dus is een witte vlek altijd kanker of kan het ook een infectie zijn of dergelijke.
Dank u alvast voor het antwoord.

14 reacties

Dag Willyb,
Het kan ook iets anders zijn.
In februari 2013 is per toeval ontdekt dat ik een longtumor had, in maart is de tumor operatief verwijdert.
Na de operatie ben ik aan de revalidatie begonnen.  In augustus 2014 ging het steeds moeilijker.  Uiteindelijk ben ik opnieuw in het ziekenhuis terecht gekomen en bleek dat ik massale longembolieĆ«n had.  Op de ct-scan waren toen ook witte vlekken te zien op de longen, en door mijn voorgeschiedenis vreesde de longarts ook dat het opnieuw longkanker was.  Maar uit verdere onderzoeken bleek dat het longinfarcten waren, dit zijn delen van de long die te lang geen zuurstof gehad hebben, en daardoor niet meer functioneren.
Dus het kan ook iets anders zijn, er zullen nog wel andere dingen zijn die witte vlekken op de  scan tonen.  Welke onderzoeken gaan er nog volgen?
Ik hoop voor jou dat je niet te lang in onzekerheid moet zitten, en snel het resultaat weet.  Ik duim mee voor goed nieuws.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Op 5 januari krijg ik de ct scan, vervolgens een bronscopie en een longfuctie test.
Krijg de uitslag op 14 januari.
Ik ben erg blij met je antwoord Ilse, maar toch ook best wel bang want ik voel mij ook ziek.
De ene dag erger dan de andere en zo was ik vannacht erg benauwd.
Nu haast geen energie maar ik schrijf spoedig meer aan je.
Erg bedankt voor de moeite om mijn vraag te beantwoorden.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Toen bij mij de longkanker per toeval ontdekt werd had ik helemaal geen symptomen aan de longen.  Als ik geen galcrisis had gehad, dan had ik niet geweten dat er iets mis was met mijn longen.
Bij de longembolieƫn had ik wel veel benauwdheidsproblemen, maar ik dacht dat dat kwam doordat er een stuk long weggenomen was.
Je zal echt de resultaten moeten afwachten, je ziek voelen wil daarom nog niet zeggen dat je het ergste moet denken, bij mij was het net het omgekeerde.  Als je je echt zorgen maakt is het misschien verstandig om met de huisarts contact op te nemen.  Misschien kan die je meer uitleg geven, en je eventueel helpen om iets te doen aan die benauwdheid.
Ik hoop echt voor jou dat het niet is wat je vreest, maar het is normaal dat je je zorgen maakt, maar probeer de onderzoeken rustig af te wachte, die zullen je meer duidelijkheid geven, en ik duim dat het goed nieuws zal zijn. 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik heb vannacht redelijk geslapen, alleen het liggen op mijn linkerzijde geeft problemen met ademhalen.
Dit speelt al bijna 1 jaar.
Van de huisarts had ik al diverse medicatie gehad en zelf die kan het nog niet geloven dat het kanker is.
Maar dan ben ik wat misselijk, dan weer een druk op de longen, piepende ademhaling en soms ook erg benauwd.
Geef ook wel toe dat ik zwaar op de hand ben en snel het ergste denk maar kort gezegd ben ik nagenoeg heel de dag ziek en loom.
Natuurlijk moet ik de onderzoeken afwachten dat weet ik en is niet anders.
Het onderzoek van vrijdag de bonchoscopie vind ik nog het ergste en zie ik erg tegenop.
Vertel eens, valt het mee of toch wel een beetje tegen.
Schrijf morgen na het onderzoek weet wat meer want wil er vandaag toch even uit gaan wandelen.
Zit echt allang binnen hoor.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Die vlekken kunnen inderdaad vanalles zijn. Bij mij is niet meer te zien wat tumor is: het is tumorweefsel, littekenweefsel of verklevingen. Ook een longontsteking manifesteert zich als een witte vlek.
Die ademhalingsproblemen herken ik ook en - helaas - bij mij was het wel longkanker.
Ja, longartsen doen geen uitspraken zolang de onderzoeken geen definitief uitsluitsel geven. Bij de bronchoscopie zal waarschijnlijk een weefselmonster genomen worden. Het duurt inderdaad twee weken voordat daar de uitslag van bekend is.
Ik heb inmiddels 5 keer een bronchoscopie gehad en dat is zeker geen pretje. Soms valt het mee, soms valt het tegen maar ik ben er ieder keer goed doorheen gekomen. Het duurt maar 10-15 minuten en van het grootste deel merk je vrijwel niets. Probeer wel zo rustig mogelijk te bliven ademen en concentreer je goed op je ademhaling. Sterkte!

groet, Jan
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Ilse, WillyB en JanD, ik zit in een vergelijkbare situatie. Wil graag begrijpen bij welk type scans de witte vlekken te zien waren. BIj mij is voor mijn slokdarmkanker operatie een witte vlek gezien op de ct en de pet scan. Daarop is een longpunctie uitgevoerd, die niet direct aantoonde dat het een uitzaaiing was, maar ook was niet duidelijk wat het wel was. De slokdarm operatie is uitgevoerd als 'voordeel van de twijfel'. Nu moet ik nog weken wachten op nieuwe scans, die moeten aantonen wat het witte vlekje is, of dat het witte vlekje nog zichtbaar is, of het gegroeid is. Waren de vlekjes in jullie gevallen ook op de pet scan te zien? Als het op de pet en de ct te zien is, zijn er dan nog steeds alternatieven, dat het geen uitzaaiing hoeft te zijn?
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Klaas,

Ik begrijp je angst voor wat dat vlekje allemaal kan zijn. Maar wij kunnen daar echt geen uitsluitsel over geven, zeker omdat je eigen artsen het ook nog niet weten. Bij ons was de primaire tumor longkanker dus logisch dat dat op de PET-scan te zien was. Zoals ik al eerder schreef kan een witte vlek op CT vanalles zijn: tumor, verkleving, littekenweefsel, ontsteking om er maar een paar te noemen. Maar in jouw geval zal nader onderzoek dat toch echt moeten uitwijzen. De vlek op de PET-scan wijst op een verhoogde stofwisseling, wat vaak tumor is maar niet altijd.
Ik zit overigens in hetzelfde schuitje: bij mij is in de dikke darm een vlekje gezien op de PET-scan. Dat kan een nieuwe primaire tumor zijn (geen uitzaaiing) maar ook een onschuldige poliep. Afwachten dus want de behandeling van mijn longtumor heeft de komende weken absolute voorrang.

groet, Jan
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dag Klaas,

Jan heeft het ook al gezegd, alleen je artsen kunnen hierop een antwoord geven, wij kunnen alleen maar gissen en speculeren.
Toen ik longkanker kreeg is dat ook eerst ontdekt door een willte vlek op de ct-scan.  Bij de pet-scan was er een vermoeden van kwaadaardigheid, maar nog geen echte zekerheid, het kon nog steeds wijzen op een ontsteking, dat wist men pas toen de tumor onderzocht werd tijdens de longoperatie.
Nadien heb ik nog eens longembolen gehad, ook toen was er weer een witte vlek zichtbaar op de scan.  Op de pet-scan hebben ze toen kunnen zien dat het geen nieuwe tumor was, maar een longinfarct.
Dus een witte vlek op een scan kan meer betekenen dan een kwaadaardige tumor.
Ik begrijp je angst en onzekerheid over de vlek, hopelijk kunnen de artsen je snel meer vertellen.

Ilse
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Ilse, WillyB en JanD,
Deze week heb ik een goede uitslag gehad van de CT-scan: op de nieuwe scan is geen vlekje meer te zien. De oorspronkelijke was ongeveer 1cm groot (nu naar gevraagd), zag er volgens mijn chirurg niet uit als een longontsteking, maar is toch wel een vorm van een ontsteking geweest. Was een enorme opluchting, wat heb ik erover in spanning gezeten. Nu ik mij ook fysiek wat beter begin te voelen na mijn slokdarmoperatie, kan ik de emotionele kant (eindelijk) toelaten. Dank voor jullie reacties!
Klaas
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dag Klaas,
Ik ben ontzettend blij voor jou!
Dat is echt nieuws dat gevierd moet worden.
Ik moet woensdag een cyste laten verwijderen, mogelijk een metastase, een week later krijg ik daar dan de uitslag van.  Ik hoop deze keer ook goed nieuws te krijgen.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi willyb...nee hoor, het hoeft zeker geen kwalijke ziekte te zijn.
Ook bij mij was er (10 jaar geleden alweer) een grote witte vlek te zien.
hij was ter grote van een euro. Hoeste bloed op, enz er is een bronchoscopy 
gedaan. Ze vertelde meteen daarna, dat het gewoon een fikse long ontsteking was geweest. Zo zie maar, het hoeft niet altijd mis te zijn. En ik was een fikse roker...ook dat nog. Heb ongeveer 40 jaar gerookt. Ben nu net een jaar gestopt. 
Ik hoop dat je iets hebt aan mijn verhaal

groet van Linda

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Wel een laat antwoord...want de uitslag was goed
zo zie je maar weer....alles ben je weer snel vergeten!!

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51