Hyperthermie bij bestraling blijkt uitstekende combinatie

Openbaar gesprek
20 maart 2018 om 15.24,
gewijzigd 15 september 2018 om 12.21
423 x gelezen
Bij kankerpatiënten die radiotherapie krijgen zou eigenlijk standaard gekeken moeten worden of dat niet met hyperthermie gecombineerd kan worden.
Bij onderzoek blijkt dat hyperthermie bij veel soorten kanker een wezenlijk onderdeel kan zijn van de behandeling. Als men het heeft over bestraling kan het effect van de bestraling soms verdubbeld worden door de combinatie met hyperthermie.
Zie bijvoorbeeld:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8690639
Of,
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28449703

Wanneer hyperthermie binnen tijdsinterval wordt toegepast leidt dat tot significate overlevingscijfers.

hyperthermie is niet alleen effectief zoals wij hier in nederland binnen onze richtlijnen toekennen. De toepassing hiervan kan vele malen groter en is niet alleen specifiek bedoeld voor recidief borstkanker of baarmoederhalskanker, maar ook voor primair borstkanker of andere solide tumor.

8 reacties

Beste Naomi,

In het behandelcentrum waar ik werd behandeld kwamen geregeld magere mensen. Aangezien de behandeling (lokale hyperthermie) geheel niet belastend is, lijkt het postuur van de persoon niet veel uit te maken.
Laatst bewerkt: 11/04/2018 - 13:27
Ik heb zelf de behandeling ook gehad dus weet toch echt wel waar ik over praat ik ben zelf erg mager geworden door de ziekte en ik had echt het gevoel in 2en gebroken te worden met die behandeling ik heb de sessie wel afgemaakt door behulp van dokters die me vast hielden zodat ik er niet uit kon en ik raad het zeer zeker niet aan als je te mager bent
Laatst bewerkt: 11/04/2018 - 13:27
Daar is dan een wezenlijk verschil. Tussen hoe het AMC of Erasmus de hyperthermie behandeling toepast en hoe het Centrum Hyperthermie dat doen.
Laatstgenoemde behandeld zonder enige vorm van pijn. logischerwijs hoeft de behandeling ook geen pijn te veroorzaken. Het gaat erom hoe ze de warmte toedienen. Die grote ronde schijf die het AMC gebruikt is in het centrum hyperthermie veranderd in twee losstaande delen die makkelijk aan te brengen zijn. Zo kunnen ze toch diepe hyperthermie geven, maar zonder die vervelende druk.
Maar de kortzichtigheid, gebrek aan flexibiliteit en de zelfingenomen positie van het ziekenhuis is mij al langer bekend
Laatst bewerkt: 11/04/2018 - 13:27

Ben een aantal jaar geleden in Rotterdam geopereerd voor de 2de keer aan oorspeekselklier kanker. 7 weken bestraald 2de keer en hyperthermie een keer in de week. ik ging er lopend naar binnen en moest er in een rolstoel, heel misselijk en duizelig er uit. Als je dan denkt dat de kanker weg is heb je het er voor over. Helaas was dat bij mij dus niet.

Laatst bewerkt: 18/11/2019 - 12:59

Beste Anneke,

Wat vervelend, ik verneem ook van andere mensen dat de hyperthermie in Rotterdam en in het AMC soms pijnlijk is of in ieder geval belastend. Het zelfstandig centrum in Amsterdam (dus niet het AMC) geeft hyperthermie op een niet pijnlijke manier. Ze hebben andere apparatuur denk ik, althans dat doen de foto's wel vermoeden. 
Bij mij is de kanker wel verdwenen, of heeft het zich in ieder geval niet opnieuw gemanifesteerd. Ik blijf de behandeling volgen eens per 3 maanden

Laatst bewerkt: 26/11/2019 - 13:20

Ik herken de negatieve reacties over de hyperthermie in het Erasmus totaal niet. Ik heb in april/mei 5 behandelingen gehad tijdens mijn bestralingen (borstkanker). De apparatuur in het Erasmus is idd anders omdat deze is ontworpen door een professor en heeft losse lampen zodat bij “oververhitting” de lamp in die bepaalde zone uitgezet kan worden, dit in tegenstelling tot de apparatuur in de andere  centra. Afhankelijk van het postuur van de patient kunnen ook het aantal lampen aangepast worden. Ik heb de behandeling helemaal niet als belastend ervaren meer als een heerlijk moment van rust en ontspanning en viel vaak in slaap! De verpleegkundigen en de arts zijn zeer terzake kundig en zeer vriendelijk.

Laatst bewerkt: 24/01/2020 - 15:59
Beste Canard, Waarschijnlijk heeft u het over oppervlakkige hyperthermie zoals hier te zien https://www.heckel-hyperthermia.com/index.php/en04 Dit heeft weinig te maken met diepe hyperthermie, zoals het verwarmen van interne organen. Ik heb als patiënt (toendertijd) een rondleiding in het Erasmus MC en het AMC gehad en ook gesproken met verschillende betrokkenen. Uiteindelijk wilden ze mij daar niet behandelen, omdat het niet binnen het protocol past. Gelukkig kon ik uitwijken naar het Centrum Hyperthermie
Laatst bewerkt: 05/03/2020 - 09:52