Bestralen versus opereren bij een uitzaaiing achter de longen

Openbaar gesprek
6 augustus 2016 om 20.40,
gewijzigd 28 december 2016 om 10.55
651 x gelezen
In 2012 heb ik het zgn lange traject gevolgd ivm endeldarmkanker.
Vijf weken bestralen en chemo in tabletvorm. Daarna na acht weken een operatie met een tijdelijke stoma enz.
In jan 2016 is een groot gedeelte van de rechterlong verwijderd vanwege uitzaaiingen.
Nu zit er weer een uitzaaiing aan de buitenkant van de longen tegen het longvlies en tussen twee ribben.
Het behandelingstraject gaat dinsdag worden besproken in het multidisciplinair team.
Volgens de longarts zijn er twee mogelijkheden. Bestralen of opereren.
Iemand hier ervaring met één van deze twee mogelijkheden? Van de longarts begrijp ik dat eigenlijk bestralen tegenwoordig de voorkeur heeft omdat een operatie een veel grotere impact zou hebben.


7 reacties

Hallo Maria,
in januari 2011 werd ik ook geconfronteerd met darmkanker met uitzaaiingen in de lever. Zowel aan de darm (in februari ) als aan de lever (mei) geopereerd. Begin 2012 was de kanker terug in de endeldarm en in de longen. Eerst bestraling van de tumor in de darm. Daarna chemo ( heftig). In december ( de dag voor kerstmis ) geopereerd aan de darm. Vanaf dat moment een stoma. Daarna zijn de restanten van de twee tumoren middels bestraling ingekapseld . Dmv zogenaamde stereotactische bestraling. Daarna bij controle nog twee keer tumoren geconstateerd in de longen. Beide keren wederom dmv stereotactische bestraling geholpen. Nu gaat het erg goed met mij.

Ook bij mij werd aangegeven dat er twee opties waren. Opereren of bestralen. Er werd overigens voor mij gekozen. De bestraling. Ik was en ben uitermate tevreden over deze methode. Geen centje pijn gehad. (In tegenstelling tot de bestraling van de tumor bij mijn anus).

Geen patiënt is gelijk en ik hoop dat er een goede keus wordt gemaakt en wens je het beste.
Louis
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hallo Louis,

Ik zie nu pas je antwoord. Dankjewel hiervoor. Inmiddels ben ik voor een Second Opinion in het AVL geweest. Op advies van het medisch team daar heb ik besloten om inderdaad voor de stereotactische bestraling te gaan.
Vandaag heb ik de tweede van de vijf bestralingen gehad. Hoop dat ik net als bij jou hier redelijk doorheen rol. In 2012 heb heel veel last gehad van de bestraling van de darmtumor.

Maria
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hallo Maria, Ik ben benieuwd hoe het nu met je gaat? Ik ben nieuw hier. Mijn partner heeft ook uitzaaiingen in beide longen, helaas geen behandeling, het enige dat rest is chemo. Bij ons is bestraling of operatie helemaal nooit aan de orde geweest als het om de longen gaat. Ik ben daarom ook even benieuwd of jij in beide longen uitzaaiingen hebt en hoeveel? Ik las al dat er bij jou ook al een stuk long is verwijderd. Pittig hoor, ik hoop dat het goed gaat met je en dat je de bestraling goed doorstaat. Als je tijd en zin hebt dan hoor ik graag iets van je, alvast bedankt.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hallo Olijvje,

Er is inderdaad een stuk van de rechterlong verwijderd in januari 2016. Reden hiervoor waren 4 uitzaaiingen die middels een operatie goed te verwijderen waren.

Daarna werd begin augustus weer een uitzaaiing ontdekt aan de buitenkant van de longen. Uiteindelijk bleek dit om een entmetastase te gaan. Oftewel een uitzaaiing ontstaan door het "lekken" van weefsel tijdens een punctie in december 2015.
Hiervoor ben ik in oktober "stereotactisch bestraald". (precisie bestraling)
De eerste week van januari 2017 wordt er weer een MRI gemaakt om te kijken of deze bestraling effectief is geweest.
Op dit moment is het voor mij dus nogal een onzekere periode.

Weet je hoeveel uitzaaiingen er zitten bij je partner en heb je aan de specialisten gevraagd waarom alleen chemo overblijft. In de loop der jaren heb ik geleerd dat de meeste artsen het helemaal geen probleem vinden als je meedenkt.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Maria, Ja dat is weer een onzekere en spannende tijd voor je. Ik hoop en duim voor je dat de bestraling effectief is geweest! Begrijp ik goed dat je dus eerst operatie en nu precisie bestraling hebt gehad? En helemaal geen chemo? Zo nee, waarom niet? Op de laatste scan (nov) had mijn man 10 kleine uitzaaiingen verdeeld over beide longen. Alleen chemo mogelijk maar geen kans op genezing. Geen operatie en of bestraling omdat het om teveel plekjes gaat en de longen dan teveel beschadigt zouden raken. Wat zuur dat er door die punctie bij jou een entmetastase is ontstaan, dat lijkt mij flink balen. Komt dat vaak voor? Bij mijn man hebben ze geen punctie genomen en dat is ook nooit ter sprake gekomen. Afgelopen week zijn wij bij de oncologie verpleegkundige geweest voor wat tekst en uitleg over de eventueel te nemen chemokuur. Begin jan. weer een nieuwe scan om te kijken hoe het er voor staat. Wij vinden de beslissing maken wel of niet starten met de chemo best lastig. Mijn man heeft nu namelijk geen klachten. Al ben ik bang dat hij toch wel wat meer hoest. Ik vind het zelf erg moeilijk om mij erbij neer te leggen dat er niks meer mogelijk. Onwerkelijk. Nou ja, helaas zitten we hier met z'n allen in een schuitje waar we liever niet in zitten natuurlijk. Sterkte en lieve groet Olijvje
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Olijvje,

Ik heb inderdaad geen chemo gehad. Omdat het om 4 kleine uitzaaiingen ging konden deze operatief worden verwijderd. Het omliggende weefsel was nl schoon na pathalogisch onderzoek.
Ik wens jullie heel veel sterkte bij het nemen van de juiste beslissing.
Lieve groet,
Maria


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hallo dames,
vandaag werd ik door Facebook er aan herinnerd dat het alweer vier jaar geleden is dat ik een stoma kreeg. Tijd vliegt voorbij.
Ben erg benieuwd in welk ziekenhuis je partner (niet)behandeld wordt voor de uitzaaiingen in de longen. Heb je overwogen een second opinion te vragen?

wens jullie allebei alle goeds toe voor het nieuwe jaar.
Louis
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14