Effect op de slokdarm bij de bestraling van kleincellige long kanker ?

Openbaar gesprek
24 augustus 2015 om 09.48,
gewijzigd 7 september 2017 om 07.33
3106 x gelezen
Wij zouden graag weten wat de gevolgen zouden kunnen zijn indien met overgaat tot het bestralen van kleincellige longkanker.
Behandeling gaat plaatsvinden na de vierde Chemo behandeling .

Waar we bang voor zijn is dat de slokdarm dusdanig wordt aangetast dat dit langdurige gevolgen zou kunnen gaan hebben op het slikken.
Heeft er iemand ervaring mee ?
Heb een aantal vragen rondom deze bestalingsbehandeling:

Kunnen er ernstige moeilijkheden onstaan met het slikken / met de slokdarm ?
Gaat de mogelijke irritatie / pijn van de slokdarm na verloop van tijd weer voorbij ? en hoe lang zou dat mogelijk kunnen aanhouden ?
Wat zijn de mogelijk andere klachten van de bestraling van het weefsel tussen de longen ?

We zijn erg bang dat de gevolgen van de bestraling :(

Dank voor het delen van jullie ervaringen..

Mvg,

5 reacties

Hoi WoutK,

Heel begrijpelijk dat je deze vraag hier in de discussiegroep gevolgen van bestraling stelt. Alleen leest niet iedereen die bestraald is tegen longkanker ook in deze groep mee.
Om je vraag ook onder ogen te brengen bij andere mensen die hier mogelijk ervaring mee hebben, zou ik je willen aanraden om je vraag eveneens in de discussiegroep longkanker te plaatsen. Daarmee verdubbel je je kans op een snel antwoord.
Alvast veel sterkte gewenst voor de komende bestralingen van je partner. Hopelijk vallen de nadelige gevolgen mee.
-Otto-
Laatst bewerkt: 04/09/2017 - 14:24
hoi mijn man 49 jaar heeft ook.klein cellig longkanker heeft 4 x een chemo gehad en nu wordt ie 5 dagen achter elkaar bestraald achter het borstbeen mijn man heeft geen last van zijn slokdarm heeft het alleen heel erg benauwd en is.kort ademig en hoe zit dat bij u dan en wat gaat er verder met u gebeuren houdt het na deze bestraling op of krijgt u meer chemo hoor het heel erg graag van u want deze komt.maar zelfde vooor ik wacht op u bericht en hoe lang heeft.u dit.al
Laatst bewerkt: 13/07/2017 - 19:35
Hi Maija,

Een naaste van mij heeft kleincellige longkanker en ze gaan beginnen met de bestraling.

Hoe vergaat het bij uw man? Heeft hij na de chemo en 5 bestralingen nog andere behandelingen gehad?

Neda
Laatst bewerkt: 04/09/2017 - 14:24
Hi WoutK,

Een naaste van mij heeft kleincellige longkanker en ze gaan beginnen met de bestraling.

Ik ben benieuwd of diegene waar u over spreekt uiteindelijk is overgegaan op bestralen?

Zo ja, hoeveel bestralingen en wat zijn de klachten en het effect geweest?

Is bestralen met chemo gecombineerd of niet?

Neda

Laatst bewerkt: 04/09/2017 - 14:24
Beste Wout
In juni jl. is bij mij uitgezaaide longkanker (niet-kleincellig) gediagnosticeerd. In juli/begin augustus heb ik 13 bestralingen ondergaan. Er was voor gewaarschuwd, maar idd meest pijnlijke neveneffect op de slokdarm. Ontstond na ca 2 weken bestraling en heeft ongeveer een maand geduurd: zo pijnlijk dat zelf een slok water net schuurpapier leek. Gedurende die maand alleen vloeibaar voedsel (nutrifood) Tegen de pijn via de radiotherapeut morfinepleister en - drankje voorgeschreven gekregen. Nieuw probleem wordt dan de stoelgang. Inmiddels is het september en de slokdarm functioneert nu weer normaal, zonder pijn. Maar misschien heb ik wel geluk gehad, ik hoor ook wel andere verhalen.

Inmiddels wel ook andere bij-effect van de bestraling (althans we - en de longarts - denken dat het daarvan komt) In het bestralingsgebied veel last van jeuk, permanent dus ook 's nachts. Al veel middeltjes en zalfjes via huisarts geprobeerd, niets helpt. Laatste bestraling is inmiddels > 1 maand geleden !
Ik hoop dat deze ervaring een beetje helpt. Inmiddels heb ik wel geleerd/ervaren dat geen enkele behandeling zonder bij-effecten is waarover je de behandelend specialist goed moet doorvragen voordat je eraan begint.
Mvg Aad
Laatst bewerkt: 07/09/2017 - 07:33