tumorstamcellen worden sterker door chemo en bestraling

Openbaar gesprek
24 februari 2017 om 10.31,
gewijzigd 17 maart 2017 om 18.28
1105 x gelezen
Ik vond dit artikel over een nieuwe ontdekking dat er cellen in de tumor zitten die moedercellen of tumorstamcellen genoemd worden. Dus niet het zelfde als stamcellen.

https://www.desireehoving.nl/wp-content/uploads/de-schuldige-stamcel-nw…


Citaat:
"Chemotherapie richt zich voornamelijk op snel de-lende cellen, terwijl kankerstamcellen zich langzaam delen.
vendien bezitten kankerstamcellen zogenaamde ABC-genen, waar-mee ze de giftige stoffen van een chemokuur er uit kunnen pompen. En omdat een kankerstamcel DNA kan repareren, is deze ongevoelig voor apoptose, zelfmoord, en daarmee dus ook voor chemotherapie. Een kankerstamcel is dus eigenlijk zo goed als immuun voor de gifstoffen waarmee je hem besprenkelt (Nature Reviews, april2005)einde citaat".

Omdat ze zich langzaam delen en chemotherapie zich richt op snel delende cellen blijven ze onbereikbaar voor chemo en worden sterker in de loop van de tijd. Er is nog geen therapie voor het uitschakelen van tumorstamcellen. Wel zijn er resultaten met natuurlijkere middelen bekend voor wie er in gelooft: broccolie curcuma salvestrolen worden genoemd als middel om de tumorstamcellen aan te pakken. Hopelijk komt er snel meer duidelijkheid .




8 reacties

hoi,
als je googled vind je heel veel meer recentere artikelen (dan deze uit 2005) waarin uitgelegd wordt wat voor research gaande is op het gebied van kanker stemcells.
Ik vind je citaat een beetje impliceren dat chemo niet zou werken, wat niet waar is, omdat kanker stemcells maar 3% van de total hoeveelheid kankercellen uitmaken.
Chemo therapie hoe naar ook, red levens van veel mensen.
Ik denk dat het bij dit soort berichten belangrijk is naar de laatste ontwikkelingen te kijken, en ja er is nog geen definitieve kuur om kanker stamcellen te doden, maar er zijn wel veel vorderingen gemaakt.
ik hoop samen met jou dat er snel een goede manier komt om alle kanker te genezen!

groetjes
Annemiek


Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hoi Annemiek,
Chemo werkt wel goed, ben ik met je eens. Maar ze doodt vooral de snel delende cellen en tumorstamcellen delen langzaam, en krijgen zo de tijd resistent te worden tegen chemo. Althans zo begrijp ik het.
Gr. Maneschijntje
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
En oja, de kankerstamcellen maken dan maar 3% van de totale tumor uit, maar ze zijn wel de veroorzakers van uitzaaiingen. Dus 3% lijkt weinig maar het zijn de belangrijkste cellen die je uit wilt schakelen.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cancer_stem_cell

Volgens mij zit het iets anders in elkaar, en zijn stem cells idd een klein gedeelte van de tumor die voor uitzaaiingen kunnen zorgen, die zijn net zoals andere tumorcellen wel snel delend, alleen ze lijken zowiezo immuun voor chemotherapie omdat ze het kunnen afbreken.

Ik ben het met je eens dat juist deze cellen gedood moeten worden om metastases te voorkomen, en dat daar nog hard aan gewerkt wordt om daar een oplossing voor te vinden. Maar, blijf ik zeggen dat eerst de grote tumor moet worden vernietigd, ( en dat is wat chemo doet). Omdat leven met een groeiende tumor al helemaal niet gaat lukken.
Ik ben het met je eens dat als de stamcellen blijven leven de kans op uitzaaiingen aanwezig blijft.

ik ben het niet eens met wat je hier lijkt te impliceren, namelijk dat chemo niet werkt en dat je beter op natuurlijke stoffen kunt overstappen zoals brocoli en curcuma.
Ik schreef mijn bovenstaand antwoord omdat me niet helemaal duidelijk is wat je precies bedoeld met je bericht, misschien bedoelde je het alleen ter informatie?


Hoop dat mn antwoord nu duidelijk is.

groetjes
annemiek

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Ja ik denk dat ik je begrijp. Bedankt voor je antwoord.
Ik deel dit inderdaad omdat ik denk dat het belangrijk is voor anderen ter informatie, maar aan de andere kant, als er toch nog geen reguliere oplossing voor kankerstamcellen heeft eigenlijk niemand er verder wat aan :-(.
Ik schrijf trouwens letterlijk: " ik denk dat chemo wel werkt hoor. " Dus het impliceren laat ik verder aan jou over. En ook is het niet zo dat ik iedereen aan de curcuma hebben wil. Wat ik wel wil aangeven is dat er wetenschappelijke onderzoeken zijn die aantonen dat curcuma misschien de tumorstamcel wel kan aanpakken zoals deze waarin staat: " The anticancer effect of curcumin has been demonstrated in many cell and animal studies, and recent research has shown that curcumin can target cancer stem cells (CSCs)." En daarbij geloof ik zelf niet dat je met gewoon wat curcuma van je kanker af bent, zo is het niet.
En ook zijn er geen studies met mensen gedaan. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030438351400038X

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
ik heb gedaan wat de oncoloog neurochirug me voorstelde IV chemo eerste chemokuur savonds ongelooflijk ambetant gevoel in mijn benen precies allemaal beestjes die erin zaten met pijnstilling is dat uiteindelijk overgegaan tast natuurlijk ook gezonde weefsel slijmvliezen in mijn geval halverwege beide longen aangetast bilaterale interstitiele pneumonie dan was het kantje boord zei chirurg later zuurstofgehalte was nog maar 76 %waar het normaal 98 99 is chemo gestopt in hoop dat voldoende zou zijn was meest kwaadaardige hersentumor glioblastoma multiforme wordt soms ook terminator genoemd heb klassieke weg gevolgd en heb het uiteindelijk overleefd bij primaire hersentumor nooit metastasen naar lichaam heb meer weggenomen dan ik oorspronkelijk van plan was en vrees voor mobiliteit spraak en geheugen geen enkel restletsel misschien daarom ook dat ik het heb overleefd ruime resectie van tumor
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28