Port-a-cath (ook wel VAP: venous acces port) ervaringen en/of aandachtspunten.

Openbaar gesprek
1 december 2016 om 13.28,
gewijzigd 28 februari 2017 om 16.04
7150 x gelezen
Na vier 48-uurs 5 FE oxaliplatin kuren te hebben ondergaan en de aders in de polsen heel erg te lijden hebben gehad, is besloten tot het plaatsen van een Port-a-cath (inwendig aanprikpunt voor de infuus) en de kuur thuis verder te volgen.

Zijn er onder u die daar ervaring mee hebben en wellicht aandachtspuntjes kunnen aandragen? Bvd Gé
.

11 reacties

Hoi,
ik heb een portacath gehad voor mn 12 folfox behandelingen. Het inbrengen is een dagopname en onder volledige narcose dat viel even tegen want mij was vertelt eenvoudige ingreep.
Als hij eenmaal zit is het heel erg makkelijk, infuus is alsof je een stekker inplugd, een felle prik, vastplakken en infuus open, klaar.
het is echt heel fijn om dat pompje mee naar huis te kunnen nemen en niet om de week drie dagen in het ziekenhuis te moeten zijn, helemaal omdat je tijdens de chemo nog niet echt ziek bent, dat wordt je pas echt, als de pomp weer afgekoppeld is ( helemaal de laatste kuren)zoals je na 4 kuren wel weet.
Na afloop van de chemokuren is de portacath bij mij vrij snel verwijderd. Er zit een redelijk groot lidteken,dat had wel wat mooier gekund. Maar ik vond het het wel waard.
Je hebt ook nog een picc line, dat is een catheter infuus die geen operatie vereisd, daar zou je ook naar kunnen kijken, het nadeel is dat je daar niet mee mag douchen, met een portacath wel, behalve als hij aangesloten is op de chemopomp.

succes met je volgende kuren!!

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo Annemiek, met een Picc-lijn mag je wel douchen maar niet in bad of zwemmen.
Douchen kan met een plastic mouw die in de doos zit.
Ik heb een Picc lijn en inderdaad als je aan de pomp zit niet, de picc lijn kan max. een jaar zitten.
Succes iedereen.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
3 december 2016 om 05.16
Dank je Annemiek voor het antwoord. Dat helpt me fijn op weg. Gisteren is de port-a-cath geplaatst onder plaatselijke verdoving. 13 December a.s. volgt de eerste kuur ermee. Ik moet nog instructie krijgen, want het is nu nog niet goed duidelijk hoe nu verder. Gisteren een doos met materiaal thuis gekregen (pomp, infuusleidingen, koffer). Ik vind het best wel spannend. Deze kuur wordt altijd met grote voorzichtigheid en door speciale verpleegkundigen in het ziekenhuis gegeven en dan nu op eigen kracht met weliswaar een telefoonnummer voor de thuiszorg, maar toch... dat zal even wennen zijn en zal ik het vertrouwen erin moeten opbouwen. Maar als ik jouw berichtje zo lees, hoef ik me thuis geen zorgen te maken en heb ik er alleen maar profijt van. Jij hebt het als zeer positief ervaren. En ja, het is een heerlijke gedachte om nu in de eigen omgeving te kunnen zijn i.p.v. die drie dagen ziekenhuis. Zijn er nog dingen waarop ik zelf alert moet zijn?

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Ik had een pompje dat liep op lichaamswarmte dat ik 48 uur bij me droeg, in een tasje. Dat werd in het ziekenhuis aan en afgekoppeld, in de tussentijd was ik gewoon thuis. Dat is misschien anders dan jij?
alleen als je pijn krijgt bij de portacath, of een stekende pijn er in de buurt, helemaal als er niets is aangesloten, meld het dan ook, er kan een bloedpropje zitten!
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
4 december 2016 om 08.14
De 13e zal de eerste keer zijn dat de infuus via de port-a-cath toegediend wordt. De andere keren is het via de rugzijde van de pols en dat heeft lelijke plekken achtergelaten en de aders worden te zeer belast. Vandaar de keuze om over te gaan tot de port-a-cath. Er volgt dagopname op de afdeling oncologie, maar hoe alles in zijn werk zal gaan is niet duidelijk. We hebben een CADD- Legacy PCA Pomp™ via de thuiszorg gekregen en verscheidene materialen die daarbij gebruikt gaan worden. Ik mis echter in dit traject de informatie van de thuiszorg (enkel een berichtje dat de doos bezorgd zou worden en een telefoonnummer naar een speciaal team in geval van klachten tijdens de infuus); ook geen informatie rond port-a-cath of hoe het een en ander in zijn werk zal gaan van de regieverpleegkundige. Ik denk eerlijk gezegd dat men hier wat steken heeft laten vallen. Dus weet ik niet wat me te wachten staat als ik me de 13e op de afdeling meld. Ik heb toch wel behoefte aan meer informatie vooraf (indirect de reden dat ik een deel van de vragen hier stel) en denk dat ik morgen contact zoek met de regieverpleegkundige en met de thuiszorg. Het is toch een gevaarlijk goedje dat mee naar huis genomen wordt en voorzichtigheid en goed geinformeerd zijn lijkt me op zijn plaats. Maar jij hebt me al flink op weg geholpen. Dank daarvoor, geeft toch weer een stukje meer rust om te merken dat jij er ontspannen mee om kon gaan. Dat zal bij mij waarschijnlijk/hopelijk na de eerste keer ook zo gaan denk ik.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
11 december 2016 om 18.28
De stand van zaken.
Contact opgenomen met de thuiszorg en daar meldt men mij dat in het ziekenhuis op de dagbehandeling de voorbereidende chemo's worden gegeven en de zak met 46-uur chemo aangesloten. Dan naar huis en daar loopt de infuus 46 uur door. Als de kuur klaar is geeft de pomp een seintje; moet ik hem uitzetten en de clipjes (???) afsluiten. Dan komt de thuiszorg de infuus afsluiten en de infuusnaald (plug) verwijderen. Ik zal mijn antwoord wel krijgen tijdens het plaatsen van het infuus, maar voor dit moment is het nog één spannend avontuur.

Nu toch nog één vraag die ik vooraf graag zou willen stellen: hoe veilig is het om de cytostatica te vervoeren. Het goedje wordt met de grootste omzichtigheid behandeld van apotheek naar je bed in het ziekenhuis.
Hoe gaat dat op de weg naar huis en thuis? Worden dan alle risico's uitgesloten? Hoe wordt het gedragen; geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen.

Dank voor het meedenken!
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
3 december 2016 om 05.26
Annemiek, nog even over iets anders dat je in je reactie schrijft. Lees ik goed dat ik mogelijk kan verwachten dat na verloop van de kuren de nawerking (klachten in de tijd tussen de kuren) heftiger wordt? Ik heb er nu 4 gehad en heb vrijwel geen bijwerkingen/nawerkingen. De eerste twee kuren waren bij mij met een tussenpose van 10 dagen en na de tweede kuur e.v. zit er 3 weken tussen.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hoi,
ja dat is zeer goed mogelijk, bij mij gingen de eerste 5 kuren best aardig, al was ik telkens na afloop wel een paar dagen ziekig toen waren mn rode bloedlichaampjes ineens te laag, dus een weekje extra vrij. Na 8 kuren begonnen de naweeen echt beduidend langer te duren en waren er nog maar een dag of twee drie dat ik me goed voelde. Ook de oxaliplatin bijwerkingen gingen langer door. Na kuur 10 ben ik gestopt met de oxi omdat de zenuwpijn niet meer wegtrok. Er zijn onderzoeken die laten zien dat na 6 behandelingen de effectiviteit van de oxaliplatin net zo goed is als bij 12. Dus als je voelt dat je lang last houd van je voeten en handen, vertel het vooral.

ik hoop voor je dat het meevalt!
Groetjes
annemiek
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
4 december 2016 om 07.54
Annemiek, dank voor de reactie.
Twee jaar geleden heb ik ook al een kuur met oxaliplatin gevolgd (1 dag infuus, gevolgd door 3 weken pillen). De infuus moest na 6 behandelingen gestopt door te ernstige pijn, tintelingen en 'doofheid' van zowel handen als voeten. De klachten aan de handen zijn in 1,5 jaar terug gebracht naar ongeveer 50% van de situatie van voor de kuur. Fijne motoriek is nog steeds ernstig verstoord (kleine schroefjes, kralen, ... kan ik niet meer oppakken) en met regelmaat voelt het alsof er een waslaag om de handen zit. De krant bijvoorbeeld en het bestek kon ik maar kort vasthouden. Dat gaat gelukkig nu een stuk beter. De voeten is een ander verhaal. Ook hier 'doofheid' van de huid, alsof de voet omwikkeld is door watten. Ook de beleving van warmte en kou is verstoord, waardoor ze als ik mijn maatregelen niet neem als bevroren zo koud aanvoelen. Dat is tijdens de kuur van toen begonnen en niet meer over gegaan. Ik was dus best ongerust toen ik begin september van dit jaar een nieuwe - extra zware - kuur moest gaan volgen. Wonderwel echter blijven de klachten die ik er toen van had vooralsnog uit. Ik hoop dus dat het zo blijft, maar dat zal de toekomst uitwijzen.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hoi,

Ik heb nu ook een port-a-cath en heb 2 chemo's tot nu toe gehad erin. Bij mij kan ook nog maar in 1 arm geprikt worden en dat was de reden dat ik hem ook kreeg. Maar ik vind hem nog wel lastig .Ik voel hem zo zitten. Pijn ook in mijn nek sinds hij er zit. Bij mij geeft hij tot nu toe maar moeilijk bloed. Het was echt even vogelen welke naald er gebruikt moest worden. En op welke manier geprikt moet worden. Ik hoop dus dat volgende week in een keer goed geprikt kan worden. Je krijgt er bijna trauma van.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28