Opereren of niet bij slokdarmkanker 77 jaar

Openbaar gesprek
6 juli 2017 om 12.44,
gewijzigd 15 augustus 2017 om 09.06
652 x gelezen
Mijn vader heeft slokdarmkanker en is verder niet uitgezaaid behalve bij lymfeklier. Nu stellen ze chemo en bestraling voor en komt daarna in aanmerking voor een buismaag operatie. Hij is 77 jaar.
Wat zeggen jullie hiervan, opereren of niet opereren of alleen chemo en bestraling. Het is een zware operatie en herstel doet maanden en we zijn ook bang voor complicaties. Zijn er lotgenoten van deze leeftijd die de operatie hebben gedaan?
Groet Mert

7 reacties

Hallo Mert,
Het is maar hoe je het bekijkt. Ik werd in het AMC gefeliciteerd omdat het operabel was. En dat was maar goed ook, want de de tumor bleek na de bestraling en chemo niet verdwenen. Veel hangt echter af van je lichamelijke en geestelijke conditie. Ik was weliswaar wat jonger toen de operatie plaatsvond, maar ben blij dat ik ervoor gekozen heb. De operatie en de herstelperiode zijn zwaar, maar niet opereren was direct de handdoek in de ring gooien.
gr. Xinran
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Hoi mert,

bij mijn vader was de tumor na chemo en bestralen ook niet helemaal verdwenen. Ook hij is geopereerd in het amc. Was een pittige periode tijdens het herstel, vooral voor diegene die het moet doen. Maar het blijft natuurlijk een moeilijke keuze . Je zou nog eens een second oppion kunnen vragen als jullie er zelf niet uit komen.

lieve groet,

jasmijn
Laatst bewerkt: 04/08/2017 - 18:18
Ik ben net thuis na de operatie waarbij de slokdarm is weggenomen en een buismaagconstructie is gedaan. Dit was in het kader van de NODE studie in Utrecht waarbij ook de halsklieren waarin uitzaaiingen waren zijn weggenomen. Ik ben 73 jaar. De operatie is gepaard gegaan met veel complicaties (naadlekkage, hartproblemen, klaplong etc.) Ik heb 4 weken in het ziekenhuis gelegen en 2 weken in een zorghotel. Daarvoor had ik chemo en bestraling.
Uit het onderzoek van het weggenomen weefsel blijkt dat het schoon was na de chemo en bestraling!! Achteraf denk ik nu: had ik me wel moeten laten opereren. Maar dat weet je dus niet van tevoren. En de artsen geven aan dat het risico op terugkeer nu het kleinst is. Ik kamp wel met de gevolgen: nu nog steeds sondevoeding door de buik; niet eten en drinken. enorme achteruitgang van de conditie. Ik zal nog heel lang nodig hebben om te herstellen en om weer te gaan eten. En er blijven dan beperkingen. Ik kan daarom moeilijk advies geven. Alleen mijn eigen ervaring aangeven. Misschien nog eens heel goed nadenken erover na de periode van chemo en bestraling en zien wat de PET scan dan aangeeft.
Hartelijke groet, Jajos






Laatst bewerkt: 23/07/2017 - 13:59
Hallo Mert,

Mag ik vragen wat voor een soort tumor heb jij in je slokdarm?

Verder zou ik eerst laten bestralen of chemo. en als je vader het toelaat met zijn gezondheid opereren maar dan moet de arts daar ook achter staan zou ik zeggen. Wens je heel veel sterkte het is en blijft een rot ziekte.

Groeten Lizethe


Laatst bewerkt: 15/08/2017 - 09:06
Hallo Lizethe, dank je voor de reactie.Mijn vader heeft een adenocarcinoom tumor onder bij slokdarm. Lieve groet Mert
Laatst bewerkt: 10/08/2017 - 11:13
Hallo Mert,

Wel een voordeel dat er bestraalt en chemo gedaan kan worden. Bij mijn vader kan niks meer gedaan worden als genieten van de laatste maanden van zijn leven. Hij wordt volgende maand 79 en begin december hebben we gouden bruiloft van mijn ouders. Hoop dat hij dat nog kan meemaken. Maar dan wel in goede gezondheid nog.

Kan jou vader nog goed eten? Want een maagverwijdering is ook niet niks moet ik zeggen en hoop dat hij ook goed ervan is herstelt.

Groeten Lizethe
Laatst bewerkt: 15/08/2017 - 09:06