kanker terug na buismaagoperatie

Openbaar gesprek
27 december 2016 om 22.03,
gewijzigd 9 februari 2017 om 17.08
833 x gelezen

In april 2015 is bij mijn man slokdarmkanker ontdekt. Na bestraling in combinatie met chemo is mijn man in augustus 2015 in het Catharinaziekenhuis geopereerd en heeft een buismaag gekregen. Alles ging goed en mijn man had nagenoeg geen klachten. Afgelopen oktober werd mijn man hees. Aangezien hij geen keelpijn had, niet verkouden was of iets dergelijks, gingen al snel de alarmbellen rinkelen. De huisarts stuurde ons door naar de KNO arts en na een ct scan werd er een verdacht plekje gezien. Vervolgens door naar het Catharinaziekenhuis in Eindhoven voor een pet scan. Hier bleek dat er in een klier en op een plekje net boven het litteken van de buismaag, kankercellen werden aangetroffen. Weliswaar heel klein (< 1 cm) maar toch. De artsen hebben ons aangeven niet goed te weten of hier sprake is van een uitzaaiing of dat de cellen er al gezeten hebben, maar vorig jaar niet zijn opgemerkt.

Het behandelde gebied is helemaal schoon en ziet er (vlgs de artsen) prima uit. Er zijn geen uitzaaiingen in organen of elders in het lichaam aangetroffen. Tegen ons is gezegd dat deze situatie niet vaak voorkomt. Wanneer na een operatie de kanker terugkomt, zou deze niet, zoals nu bij mijn man, zeer lokaal terugkomen.

De vraag die ons nu is voorgelegd is willen wij, qua behandeling gaan voor 23 bestralingen in combinatie met chemo of voor 28 bestralingen in combinatie met chemo. Hierbij is ons verteld dat 28 bestralingen een kleine kans op genezing geven, maar dat er mogelijk op langere termijn ernstige bijwerkingen kunnen ontstaan. Dit omdat er een kans is dat een klein deel van het nu te bestralen gebied, de vorige keer ook al is bestraald (het gedeelte van de maag wat "omhoog" gehaald is om vast te maken aan de slokdarm). De bijwerkingen zouden kunnen zijn:

  • gaatje in de slokdarm waardoor voedsel in borst en /of buikholte komt met alle gevolgen van dien
  • Stenose van de slokdarm (verharding van de slokdarm waardoor voedsel niet meer wil zakken
  • pijn bij slikken

Is hier iemand die hier al eens eerder van gehoord heeft of het misschien heeft meegemaakt? Is er iemand die ons hierover meer kan vertellen? Ik wacht met spanning op reacties......

vriendelijke groet, Joanne