Voedsel na een maagoperatie

Openbaar gesprek
2 november 2016 om 11.08,
gewijzigd 3 november 2016 om 14.29
21 x gelezen
Hallo,

Mijn schoonvader is net geopereerd en de helft van de maag aan de onderzijde is verwijderd. De aansluiting met de dunnedarm heeft dus geen goede afsluiting meer. Ik heb begrepen dat hij last kan/zal krijgen van dumping.
Vanuit het ziekenhuis komt er summier advies over de voeding. Alleen als er problemen gaan voordoen kan er een diëtist geraadpleegd worden. Maar we zouden graag al wel willen weten wat voor een voedsel hij het beste kan nemen als hij weer thuis is. En hoe we dat weer kunnen opbouwen.
Heeft iemand hier ervaring mee?

groet
Adinda

1 reactie

hoi Adinda,

Dumping syndrome is erg vervelend. Ik heb er vooral in het begin last van gehad maar in beperkte mate. Op het moment (ruim 2 jaar na de operatie), heb ik er nauwelijks meer last van. Dus er kan verbetering inzitten en dat kan makkelijk een jaar duren. Verschil is wel dat ik de top van mijn maag kwijt ben, maar de kringspier van mijn maag werkt niet meer of nauwelijks, omdat dit nu mijn slokdarm is (buismaag). Mijn vriendin heeft ook een maagoperatie ondergaan en die heeft momenteel veel last van dumping.

Voedsel wat het beste vermeden kan worden zijn suikers en vetten. Maar dat is in zijn algemeenheid, het is een kwestie van uitproberen. Wat de ene dag goed valt, kan verkeerd vallen de volgende dag. Wanneer je een virus hebt (en dat hoeft niet altijd (al) zichtbaar te zijn), dan kan het zijn dat je maag maar weinig verdraagt. Wanneer er veel last is zou je het 't beste voorzichtig kunnen opbouwen, beginnende met soep, fruit en groente. Over het algemeen gaat dat meestal wel goed. Voeg daar brood of een cracker aan toe en kijk wat er gebeurt. Hetzelfde met vlees, vis, melkproducten en noten (noten vallen meestal ook goed). Zorg ook dat je niet overeet, dat doe je gemakkelijk wanneer de maag klein is, maar dat kan dumping en/of overgeven veroorzaken.

Ik weet niet of dit meer is dan je al te horen hebt gekregen van het ziekenhuis, In ieder geval succes ermee!

Groet, Phil
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:38