Wat zijn jullie ervaringen met oncologische fysiotherapie?

Openbaar gesprek
21 november 2017 om 16.56,
gewijzigd 23 november 2017 om 15.06
669 x gelezen

Ben momenteel met een aantal chemokuren vanwege Non-Hodgkin Lymfoom bezig. De resultaten en vooruitzichten zijn voldoende tot goed. Ik kijk iets verder en heb mijn oncoloog aangegeven, dat mijn conditie minder is geworden. Ben als toerfietser gewend 50 tot 80 kilometer probleemloos af te leggen. Ik doe nu mijn best door te wandelen en te fietsen. Ga ik bij het fietsen echter te hard, dan kom ik vrij snel “de man met de hamer tegen”. Om over transpireren maar te zwijgen. Oncologische fysiotherapie kreeg ik als voorzet (lees: oplossing) van mijn oncoloog mee. Dien ik nu reeds hiermee te starten of dien ik eerst de chemokuren af te maken? Ik ken dit begrip niet en ben gaan googelen. Het valt mij op dat er slechts 80 oncologische fysiotherapeuten in heel Nederland zijn. Zijn er mensen, die bij zo’n fysiotherapeut geweest zijn en die iets over hun ervaringen aan mij en aan de achterban willen meedelen? Ontzettend bedankt voor jullie medewerking en ik wens iedereen veel gezondheid toe!

2 reacties

In het voorjaar van 2015 heb ik acht chemokuren (COP) gehad in verband met een Non-Hodgkin Lymfoom.
Tijdens de kuren ben ik blijven sporten en ben daarbij begeleid door een fysiotherapeut welke mij aanbevolen werd door de Stichting Tegenkracht.
Het programma bestond uit een mix van duur- (fietsen) en krachttraining, waarbij vooraf ook een doel werd gesteld om naar toe te werken. Voor mij was dat deelname aan AD6.
Vooraf vond er een onderzoek plaats door een sportarts die een advies gaf omtrent het te volgen programma.
Het gaf me rust en zekerheid dat ik gedurende het traject gevolgd werd door een fysiotherapeut die steeds de voortgang en de grenzen bewaakte.

Ik heb duidelijk baat gehad met dit programma, niet alleen mijn conditie bleef op peil, ik had ook iets waar ik me op kon richten. De nadelige gevolgen van de chemokuren zijn mede daardoor beperkt gebleven.
In juni 2015 heb ik succesvol deelgenomen aan AD6 en die berg 6 keer beklommen.

Ieders persoonlijke situatie is natuurlijk anders maar als je maar enigszins de ambitie hebt om te blijven sporten en je kunt het opbrengen dan zou ik het zeker blijven sporten

Succes met de kuren!

Laatst bewerkt: 23/11/2017 - 15:06

Bedankt voor je snelle reactie Frank! Ik zie veel overeenkomsten tussen onze beide behandelingen. Wij zijn leeftijdgenoten, bijna hetzelfde aantal chemokuren (8 versus 6), fietsen, zoektocht naar een wijze om conditie op peil te houden, (deels) arbeidsongeschikt, concentratiestoornissen, neuropathie, etc. Door je uitgebreide reactie heb ik mij een beeld kunnen maken van hoe jij je fysiotherapie en revalidatie hebt aangepakt. Ik ga een aantal “voorzetten” uit je reactie verder googelen (bijvoorbeeld Stichting Tegenkracht). Mijn bevindingen neem ik dan mee richting een eerste gesprek met een oncologische fysiotherapeut in mijn regio. Blijf gezond!

Laatst bewerkt: 23/11/2017 - 15:06