Vedwijnen de kankercellen tijdens chemotherapie

Openbaar gesprek
17 juni 2017 om 07.44,
gewijzigd 18 juni 2017 om 20.14
11404 x gelezen
Bij mij is een psa geconstateerd van 180 voor behandeling met 4 a 5 uitzaaingen in de botten gleason 9
Gelijktijdige start hormoonbehandeling en chemotherapie waarvan nu 5 gehad.
Psa is gedaald na eerste behandeling naar 8,5 daarna 5.5 - 2.5 -2.5- 2.5.
Lager is uiteraard niet mogelijk daar de prostaat nog aanwezig is.
Mijn vraag is nu : Wat is er met de kankercellen gebeurd , zijn die grotendeels opgeruimd ?
Zit het toekomstige gevaar in een aantal achtergebeleven sluimeende kankercellen?

3 reacties

Beste Marinus:

Allereerst gefeliciteerd met die mooie daling!

Je moet niet alleen kijken naar de PSA, maar AF (alkalisch fosfatase) en LDH (lactose dehydrogenase) en HB en t.z.t. verbetering van de botscan. En natuurlijk is ook van belang hoe je je voelt.

Alkalisch Fosfatase geeft de activiteit van botmetastasen aan; de bovengrens is 125. Je oncoloog zal zeker de AF monitoren om, samen met je andere bloedwaarden, te kunnen concluderen of de behandeling goed aanslaat. Als die mooi is gezakt, is dat goed nieuws.

LDH wordt bij kanker vaak gebruikt om te zien of er een verhoogde activiteit te zien is van de cellen.

Ook je HB is van belang: zowel bij aanvang van de chemokuren als bij de laatste. Had je een mooi HB bij aanvang en is hij tijdens de chemokuren niet al te veel gedaald, dan is dat zondermeer gunstig. Bij anemie (bloedarmoede) is het een gegeven dat dat vaak leidt tot tumor hypoxia (google maar) en dat is een belangrijke stimulatie voor angionesis (vorming van nieuwe bloedvaatjes, voor de vorming van nieuwe metastasen).

Je oncoloog zal tijdens de chemokuren in ieder geval om de twee kuren ook AF en LDH laten testen bij het bloedonderzoek. Kijk maar eens op de uitslagen van je bloedonderzoeken in de map die je bij aanvang chemo gekregen hebt. De oncologisch verpleegkundigen vullen (althans dat gebeurde bij mijn man) die bij iedere kuur in.

Ik doe geen uitspraken of alle kankercellen zijn opgeruimd; dat zal m.i. de toekomst uitwijzen. Maar bespreek dat met je oncoloog, die is daarvoor!!

Sterkte toegewenst!

Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Mijn Hb is gedaald van 9,3 naar 8,1 bij de vierde (er was een verdere daling bij de vijfde maar die had als oorzaak een kleine darmbloeding)
De alkalische fosfatase was van 102 naar 80
LDH van 197 naar 240
Oncoloog doet eigenlijk geen vastomlijnde uitspraken. Ik vroeg of een skelet scintografie nog gedaan zou worden en zijn mening was dat dit niet nodig was. Over het algemeen doen oncologen en urologen nauwelijks uitspraken
over levensverwachtingen. Overigens denk ik dat ze dat ook niet kunnen. Ieder reageert weer anders op behandelingen. Het enige wat overblijft is d.m.v. dit forum dingen uit te puzzelen. De informatie van aagje was mij niet bekend en zo is er weer wat kennis toegevoegd.

Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Beste, bij mijn vader is begin vorig jaar uitgezaaide prostaatkanker ontdekt. Ook hij heeft een combinatie van een hormoonbehandeling en 6 chemokuren gehad. Zijn psa is van 630 naar 0,13 gegaan, nu een jaar na de laatste chemokuren zit zijn psa op 5,6 en heeft hij sinds deze week extra hormoonpillen (Enzalutamide) gekregen. Ik hoop dus voor jou dat je psa ook nog wat verder mag dalen!
Na de chemokuren heeft mijn vader opnieuw een scan gehad en daar was op te zien dat er minder donkere vlekken op zijn skelet zitten!
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17