Immuuntherapie bij uitgezaaide prostaatkanker

Openbaar gesprek
8 februari 2017 om 11.46,
gewijzigd 17 augustus 2018 om 19.01
6260 x gelezen
Immuuntherapie bij uitgezaaide prostaatkanker
Beste lotgenoten.
Verleden week las ik een artikel over immuuntherapie bij uitgezaaide prostaatkanker
https://www.vumc.nl/onderzoek/nieuws/6803021/
Misschien dat er in de nabije toekomst iets kan komen dat helpt.
Ik deel dit in ieder geval even.
Groet Cor

4 reacties

Spijtig genoeg zag ik dat dit artikel al van februari 2012 dateert dus vijf jaar oud is. Ik kan over Immuumtherapie in relatie tot prostaatkanker niets recenters vinden, helaas
Laatst bewerkt: 17/08/2018 - 19:00

Hallo Janus,

De link die je hieronder vind is een update uit 2015.

Verder wil ik je er op wijzen dat je schrijft in een openbare discussie. Deze is voor iedereen op het internet zichtbaar.

Mocht dit niet de bedoeling zijn, dan moet je je instellingen wijzigen. Je kunt hier aangeven wie jouw berichten mag lezen, b.v. alleen ingeschreven lotgenoten. Kom je hier niet uit, laat het me even weten.

Hartelijke groet Marenov.

https://www.kanker.nl/bibliotheek/immunotherapie/behandeling/741-immuno…

Laatst bewerkt: 14/08/2018 - 06:55
beste janus en marenov, de ontwikkelingen binnen de behandeling van prostaatkanker (en zeker op het gebied van immuuntherapie) gaan zo snel dat je anno 2017 ook niet meer met een link van 2015 aan kan komen (en al helemaal niet met een link uit 2012), ik haal zelf mijn info van de site van stichting duos, die doen ook de nodige studies op het gebied van immuuntherapie en prostaatkanker en zijn actueel, hoop dat jullie er iets aan hebben, groet janus365
Laatst bewerkt: 14/08/2018 - 06:55
Hier de meest recente info van de Stichting Dutch Uro-Oncology Studygroup (DUOS).

Immunotherapie

Immunotherapie stimuleert een reactie van lichaamseigen afweercellen tegen kankercellen. Deze behandeling versterkt of verandert uw afweersysteem, zodat het de kankercellen beter kan doden. De behandeling werkt niet direct in op celdeling van de tumor of schade aan tumorcellen, zoals bijvoorbeeld chemotherapie, maar is gericht op het eigen afweersysteem. Dit is uniek aan immunotherapie.

Bij blaaskanker

Immunotherapie met de checkpoint inhibitor pembrolizumab heeft sinds oktober 2017 een positief advies van de beroepsgoep ( CieBOM ) in Nederland en wordt daarmee aangeboden bij uitgezaaide blaaskanker als tweedelijnsbehandeling. Dit besluit werd genomen op basis van eerder onderzoek waarbij overlevingswinst werd aangetoond. In dat onderzoek was er overlevingswinst ten opzichte van een behandeling met chemotherapie en had 25% van de behandelde patiënten een lange respons (een jaar of langer). Immunotherapie wordt overigens niet in alle ziekenhuizen aangeboden, de behandeling vereist ervaring en zorgverzekeraars sluiten daarom niet met alle ziekenhuizen contracten en verlangen verwijzing naar centra waar deze expertise wel aanwezig is.

Een deel van de blaaskankerpatiënten heeft dus duidelijk baat bij immuuntherapie, maar anderen juist minder of niet. Met de RESPONDER-studie zoekt Stichting DUOS naar nieuwe biomarkers die kunnen voorspellen welke patiënten met uitgezaaide blaaskanker baat hebben bij de tweedelijnsbehandeling met pembrolizumab en welke patiënten niet. Als we dit vooraf kunnen identificeren, voorkomt dit dat een patiënt onterecht wordt blootgesteld aan een niet-effectieve behandeling. Met de inzichten uit deze studie streven we ernaar de behandeling van patiënten te verbeteren door het gebruik van gerichte combinatietherapieën.

Een al wat langer bestaande eenvoudige vorm van immuuntherapie wordt gebruikt bij de behandeling van niet-spierinvasief urotheelcelcarcinoom, in de vorm van blaasspoelingen met BCG. Maar ook immunotherapie met de immuun checkpointremmers lijkt beloftevol als behandeling voor blaaskanker. Bij urotheelcelcarcinoom komen relatief veel mutaties voor. Vandaar dat dit zich ook leent voor systemische immunotherapie. Patiënten die niet goed reageren op BCG-spoelingen kan men nu alleen nog een radicale cystectomie aanbieden. Immunotherapie met pembrolizumab kan daarmee een alternatieve mogelijkheid zijn om misschien de blaas te kunnen behouden. In deze KEYNOTE-057-studie wordt het effect van immunotherapie onderzocht bij patiënten met niet-spierinvasief urotheelcelcarcinoom die niet goed reageert on BCG. In de loop van 2018 volgt een studie waarbij BCG wordt vergeleken met BCG plus pembrolizumab.

Overige blaaskankerstudies met immunotherapie op dit moment zijn:

IMvigor130 (blaas, 1e lijn): Atezolizumab als monotherapie en in combinatie met platinum bevattende chemotherapie in patiënten met onbehandelde lokaal gevorderde of gemetastaseerd UrotheelcelCarcinoom (UC).

CA 209 901: in deze studie wordt de combinatie ipilimumab/nivolumab vergeleken met standaard chemotherapie in de eerste lijn, bij gemetastaseerd UC.

FORT-1 (blaaskanker, 2e of 3e lijn, post platinum , evt ook post-immunotherapie)

Fase 3 FGFR studie FORT-1 met Rogaratinib vs docetaxel. Rogaratinib is een pan-FGFR remmer. Het middel heeft een mogelijk therapeutische waarde indien de blaaskanker/urotheelkanker van de urinewegen FGFR tot expressie brengt. Dit wordt door middel van weefselonderzoek (biopt) vastgesteld en is bij ongeveer 40% van de patiënten het geval. Het gaat dus om een relatief kleine groep patiënten (na eerdere therapie en dan ook nog FGFR positief.

Dit zijn slechts enkele van de studies die draaien binnen Stichting DUOS. Kijk op www.stichtingduos.nl onder ‘studies’ voor de volledige lijst. In de wekelijkse, op vrijdag verschijnende nieuwsbrief meer nieuwe studies en studie-ontwikkelingen immuuntherapie bij blaaskanker als eerstelijns- en als tweedelijnsbehandeling.

Bij prostaatkanker

Gevorderde prostaatkanker, resistent tegen castratietherapie en vervolgbehandelingen kan ook gunstig reageren op “checkpoint” blokkades en wellicht ook op combinaties met andere behandelingen die gericht zijn op prostaatkanker. Vooral de ‘combinatie’ lijkt van belang. Veel verschillende onderzoeken lopen momenteel en er zullen ook korte en langer lopende studies starten. Momenteel draait binnen Stichting DUOS de studie Keynote-199; immunotherapie met pembrolizumab bij prostaatkanker.

Kijk op www.stichtingduos.nl onder ‘studies’ voor de volledige lijst. En houd de wekelijkse, op vrijdag verschijnende nieuwsbrief in de gaten voor nieuwe studies en studie-ontwikkelingen immuuntherapie bij prostaatkanker als eerstelijns- en als tweedelijnsbehandeling.

Met vriendelijke groet,

Herman

P.S. Ik vind het wel jammer dat men bij DUOS volledig voorbij gaat aan de door het Radboudumc Prostaat MR Referentie Centrum nieuwe technieken, die niet alleen veel beter en nauwkeuriger zijn ten opzichte van traditionele MRI's, maar die ook nog eens het aantal te nemen biopten sterk verminderen met evenwel nauwkeuriger resultaten, waardoor de diagnose sneller, beter en tegen dezelfde kosten verloopt. Winst voor patiënt en uroloog lijkt mij, want de best mogelijke behandeling begint natuurlijk met de best mogelijke diagnose!




Laatst bewerkt: 17/08/2018 - 19:01