Diagnostische onderzoeken op de eerste dag

Openbaar gesprek
27 maart 2015 om 17.50,
gewijzigd 28 maart 2015 om 10.43
1277 x gelezen
Na rectaal onderzoek door de huisarts meldde zij een sterk vergrote prostaat en duidelijk  waarneembare knobbels. Ik werd direct doorverwezen naar de uroloog met de toezegging dat deze mij verder zou onderzoeken en behandelen. De wachttijd is twee weken.  

Ik las op de vergelijkingssite van de ziekenhuizen dat men in 'mijn' ziekenhuis tijdens het eerste consult de volgende diagnostische onderzoeken doet:

Rectaal onderzoek
BloedonderzoekUrineonderzoekFlowmeter (indien nodig)Residumeting (indien nodig)Wachttijd voor prostaatbiopsie: Altijd op dezelfde dag.

Wachttijd tussen de PA-uitslag en het diagnosegesprek is standaard binnen 5 werkdagen.

Ik vind dit tot zover allemaal redelijk. Op mijn verzoek vind er vooraf bloedonderzoek plaats om de PSA waarde vast te stellen zodat de uroloog dit bij zijn diagnose kan betrekken.  Ik vind het wel vreemd dat ik hier zelf om moest vragen.

In verband met enkele vragen meldde ik mij vandaag bij het secretariaat. Hier kreeg ik te horen dat er, als dat nodig is, een aparte afspraak voor een biopsie gemaakt wordt. Dit kan best weer even duren; een week is zo voorbij. Tel daar dan 5 dagen bij op voor de PA-uitslag en we zijn straks een dikke maand verder voor ik eindelijk weet waar ik aan toe ben. Ik vind dit eigenlijk maar moeilijk te verteren.

Op mijn vraag waarom er op de internetsite andere informatie vermeld staat, keek de secretaresse mij een beetje hulpeloos aan. Ik heb het er maar even bij gelaten......

Ik vraag mij af hoe anderen hun onderzoeksfase ervaren hebben en of dit tijdschema gebruikelijk is.

3 reacties

Het klinkt heel normaal, de onderzoeken die worden voorgesteld.
In mijn geval had de huisarts ook de PSA laten bepalen (na de geruststellende mededeling dat de prostaat iets vergroot was maar normaal aanvoelde). De PSA was echter zo schrikbarend hoog (bloed testen enkele dagen later) dat ik de volgende dag al bij de uroloog terecht kon (wel na een interventie van de huisarts, de eerste mogelijkheid was eigenlijk twee weken verder). Bij dit eerste onderzoek werd alleen een biopsie gedaan. Aangekondigde Flowmeting bleef achterwege. Plus afspraken voor botscan en MRI, duidelijk was dat men gelijk uitzaaiingen wilde uitsluiten.
Precies 1 week na de eerste afspraak kreeg ik de uitslag die niemand wil horen.... had de huisarts het toch niet goed ingeschat.

Mijn advies zou zijn: zo snel mogelijk die PSA laten bepalen. Ook vrij PSA (indien PSA tussen 4 en 10 is). Op basis van die uitslag evt. biopsie, zeker als PSA > 10. 

Sterkte met de onderzoeken en het vervolg trajekt!

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dank voor je reactie. Ik lees hier dat je (helaas) uit eigen ervaring al veel van de materie weet en dat je met die kennis al veel anderen hebt kunnen helpen met goede raad.

Ik heb de indruk dat je je als patient het beste maar zo actief mogelijk met de behandeling kunt bemoeien. Sterker nog; ik denk dat het van je wordt verwacht! En dat betekent dat ik me zo snel mogelijk moet inlezen om te weten wat er zoal speelt. De kennis van ervaringsdeskundigen/lotgenoten helpt mij daar bij.

Ik hoop natuurlijk niet dat het nodig is, maar mocht dat wel het geval zijn, zal ik graag gebruik maken van de hier aanwezige kennis. Waarbij ik best snap dat ieder geval toch net weer een tikkie anders uitvalt...... 

Ik ben misschien wat ongeduldig en dat kan te maken hebben met het feit dat we een dikke week na het eerste consult een reis naar Florida van één maand gepland hebben. Qua onderoeken en uitslagen gaan we dat dus echt niet meer redden. Ik hierover overlegd met het secretariaat van de uroloog, maar men kon mij absoluut niet eerder helpen. En over het biopt wordt echt pas gedacht nadat de uroloog mij heeft gezien. Afgezien van het feit dat ik me zorgen maak, heb ik dus nog een triviaal belang om snel te weten wat er aan de hand is. Als het nodig mocht zijn, blazen we de plannen natuurlijk af want de gezondheid gaat voor.

Zo het er nu uitziet, zal ik echt wat langer op de biopsie moeten wachten dan in jouw geval en dan mij in het onderzoeksplan wordt voorgespiegeld. Uit de geschrokken reactie van mijn huisarts over knobbels aan de buitenzijde van de prostaat en de ernst van de plasklachten, trek  ik voorlopig zelf maar de conclusie dat een biopsie voor de hand ligt en waarom die dan toch niet direct gepland wordt, zal mij later wel duidelijk worden. Ik ben in ieder geval blij dat ik inmiddels bloed heb laten afnemen zodat de uroloog bij het eerste consult wel direct de PSA waarden tot zijn beschikking heeft. 

Verder zit er dus niks anders op dan de komende anderhalve week geduld te oefenen....oef!


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Inderdaad heb ik een vliegende start gemaakt in dit traject; het is niet anders.

Je tilt heel erg zwaar aan de plasklachten maar dat zijn nou uitgerekend niet de symptonen die wijzen op prostaatkanker. Ongeveer 30 % van de mannen heeft er last van, vergroting van de prostaat (BPH, benigne prostaat hyperplasie). Dat is niet kwaadaardig zoals het woord benigne al zegt. Maar wel lastig. Bij BPH is de kans erg groot dat de urineleider wordt vernauwd en dat zorgt nou bij uitstek voor de plasklachten.
Prostaatkanker ontwikkelt zich vaker in een deel van de prostaat en dan nog aan de buitenkant (vandaar het voelen naar omvang en oppervlak van de prostaat). In vrijwel de meeste gevallen geeft dit geen plasklachten want de urineleider wordt meestal niet vernauwd.
Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, ik zat bij de huisarts voor plasklachten. Rectaal toucher en zijn conclusie was BPH. Prostaatkanker hoefde ik me geen zorgen over te maken. Recept voor Tamsulosine meegekregen en in ca drie dagen was ik van mijn veelvuldig plassen in de nacht af.
Voor de zekerheid werd er een volledig bloedbeeld bepaald, incluis PSA. En die wees uit dat het wel degelijk goed fout zat, PSA werd bepaald op 150 (achteraf bleek het laboratorium niet hoger te kunnen, was de uitslag dus 150 of hoger!). Direct door naar uroloog, daar bleek de PSA zelfs 240 te zijn. 

Je zou in overleg met de huisarts dus nog kunnen overwegen om voorafgaande aan de reis naar Florida de PSA te laten bepalen. En mogelijk beginnen met Tamsolusine, weet niet wat de huisarts daar van zegt.
Verder gaat uiteraard de gezondheid boven alles. Maar de kwaliteit van leven is nog belangrijker! Prostaatkanker is vervelend maar het is wel absoluut de langzaamst groeiende kankersoort die er is. In vier weken gebeurt er niet veel. Is de PK beperkt tot in de prostaat (niet buiten het kapsel) dan zijn er nog diverse behandelmogelijkheden. Je opties veranderen dus nauwelijks in die vier weken. De kans dat de PK precies in de komende vier weken voor uitzaaiingen zorgt is uiterst klein. 
En in het slechtste geval, als er al wel sprake is van uitzaaiingen: de behandelopties zijn dan voor nu en over vier weken exact hetzelfde.
Oftewel: ik zou met volle teugen gaan genieten van de trip naar Florida!
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51