Wat heeft de voorkeur bij een voorbereidend onderzoek voor de DIEP-lap?

Openbaar gesprek
12 februari 2018 om 11.03,
gewijzigd 13 februari 2018 om 12.36
28 x gelezen
Ik ben me bij 2 ziekenhuizen aan het oriënteren over de mogelijkheden van een DIEP-lap operatie. Het ene ziekenhuis zegt dat een Duplex-onderzoek vooraf de meeste informatie geeft over de conditie van de bloedvaten, het andere ziekenhuis zegt dat dit achterhaald is en dat een CT-scan de beste informatie geeft. Wie moet ik nu geloven?Het probleem is dat uit de CT-scan blijkt dat ik zwakke bloedvaten heb en dat daarom de kans bestaat dat er een deel van mijn buikspier meegenomen moet worden. Dit verhoogt echter de kans op rugklachten (die ik al heb) en daar zie ik erg tegenop.
Ik vraag me nu af of ik ook het Duplex-onderzoek in het andere ziekenhuis moet laten doen. Zou dit echt meerwaarde hebben?
Heeft iemand ervaring met deze onderzoeken?

4 reacties

Hallo Johanna, Bij ons in het ziekenhuis krijg je dan ook een CT-scan. Lastig voor je, gezien je rugklachten. Maar stel dat een gedeelte van de buikspier meegenomen moet worden, kan fysio er dan niet voor zorgen dat de rugklachten niet toe gaan nemen??? Warme groet Dasje.
Laatst bewerkt: 12/02/2018 - 11:23
Hoi Johanna,

Eerlijk gezegd begrijp ik je vraag niet zo goed?

Verwacht of hoop je een andere uitslag van het Duplex-onderzoek?
Als ik je verkeerd begrijp excuus daarvoor.
Ik heb voor de diep in maart 2017 een CT scan gehad, (HAGA ziekenhuis in Den Haag.)

Lieve groet,

Marieke

Laatst bewerkt: 13/02/2018 - 12:36
Ha Marieke,
Dank voor je reactie. Ik hoop dat het Duplex-onderzoek misschien uitwijst dat mijn bloedvaten wel goed genoeg zijn zodat er meer zekerheid is dat mijn buikspier niet hoeft te worden meegenomen.
Op basis van de CT-scan moet ik nu van tevoren aan de plastisch chirurg melden of hij de buikspier mag meenemen als dat noodzakelijk is of dat hij dan moet stoppen met de operatie. Hij houdt dan het liefst de huid van mijn borstwand intact om later een andere operatie (bv. met de rugspier) nog mogelijk te houden (plan B).
Maar die plastisch chirurg zegt dus dat een Duplex-onderzoek erg verouderd is.
Het lijkt erop dat ze dat alleen nog in Nieuwegein doen. Maar daar zeggen ze dat het een heel goed en belangrijk onderzoek is. Lastig!
Laatst bewerkt: 13/02/2018 - 08:41
Hoi Johanna,

lastig lastig die keuzes die je eigenlijk zelf niet kan maken.
Ik wens je heel veel wijsheid en vertrouw op je gevoel wat bij jou het beste past.
Wil je laten weten wat je keuze is geworden?

Liefs Marieke
Laatst bewerkt: 13/02/2018 - 12:36