Ik twijfel, wel of geen bestralingen...?

Openbaar gesprek
20 januari 2018 om 11.44,
gewijzigd 23 januari 2018 om 10.42
6463 x gelezen
Ik heb 9 chemo behandelingen gehad en op 2 januari jl. is mijn linker borst geamputeerd en er zijn 14 oksel lymfeklieren verwijderd. De uitslag van de patholoog was goed, er zijn geen tumorcellen meer gevonden! Chemotherapie heeft zijn werk gedaan. Maar ondanks de goede resultaten, krijg ik toch nog de voorgestelde nabehandelingen, bestralingen en immunotherapie.
Ik zie onwijs tegenop de bestralingen en ik twijfel of ik het nog wel wil laten doen..... 30 januari a.s. heb ik een intake gesprek met een radiotherapeut.
Ik vraag mij af of er iemand de bestralingen niet heeft gedaan, ondanks het was voorgesteld. Ik hou mij wel aan de immunotherapie. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en de reacties !
Groetjes Cecylia

8 reacties

Hoi Cecylia,
Omdat ik bij de 13 bestralingen aan mijn bovenarm zo verbrand was dat mijn oksel wel een broodje rosbief leek , zag ik vreselijk op tegen de 25 bestralingen aan borst en oksel. En dan ook nog 25 keer op en neer van Schiedam naar Dordrecht . Maar ondanks dat het veel tijd in beslag nam is het mij erg meegevallen . Ik ben bijna iedere dag met iemand anders er naar toe gereden , wat het nog erg gezellig maakte ook, iedere dag nieuwe gespreksstof . Ik ben nu niet verbrand , beetje schilfers die dankzij de Rituals dry oil snel verdwenen. Nu had ik natuurlijk 4 vuile klieren en naast de tumor ook nog een voorstadium dus had geen keuze . Succes met het maken van je keuze. Liefs Ilona
Laatst bewerkt: 23/01/2018 - 10:42
Hoi Ilona, ohjee klinkt niet echt fijn als je bovenarm zo verbrand was.... en begrijpelijk dat je dan er ook tegen op zag.. maar wel fijn dat je iedere dag met iemand er heen ging...als ik er voor ga.. dan gaat er ook elke dag iemand mee. Maar ik eet liever een lekker bolletje met rosbief dan dat ik er zelf zo uit ga zien haha.. anyway ik wacht het intake gesprek wel af met de radiotherapeut, ik heb een afspraak in EMC Rotterdam... ben er nog niet uit ! liefs Cecylia
Laatst bewerkt: 22/01/2018 - 11:19
Beste Cecylia,
Ik begrijp je twijfel. Die had ik ook. Je hebt vooraf het gesprek. Daarin had ik de vraag gesteld leg mij eens uit waarom ik persoonlijk bestraling zou moeten krijgen. Ze hebben mij een grafiek laten zien. Het was mij toen direkt duidelijk en ben ik met bestraling begonnen.
Laatst bewerkt: 23/01/2018 - 10:42
Hoi Cecylia, Wat super dat je zo'n gunstige uitslag hebt gekregen van de patholoog. Kon je maar in de toekomst kijken. Ik begrijp heel goed dat je opziet tegen de bestralingen. Zoals bij elke behandeling geeft het ook risico's voor op korte maar ook voor lange termijn. Dat weet ik nu helaas daar ik door de bestralingen broos bot op die plek heb gekregen en daardoor 4 spontane breukjes. Maar ook andere klachten worden door lotgenoten genoemd. Zorg dat je, je vragen voor de radiotherapeut op papier hebt staan. Met daarbij natuurlijk de allerbelangrijkste vraag hoeveel % meer kans jij hebt op een recidief als jij zou besluiten om niet voor de bestralingen te kiezen. Heel veel succes en wijsheid. Zorg dat je goed geĆÆnformeerd wordt. En maak op basis daarvan je beslissing. Warme groet, Dasje.
Laatst bewerkt: 23/01/2018 - 10:42
Hoi lieve Dasje, bedankt voor de link. Ik ga het straks lezen. Verder bedankt voor je eerlijke reactie, tjeeje lijkt mij geen pretje als je botbreukjes er van kreeg... zit je toch ook niet op te wachten.. ik ga zeker aan de radiotherapeut vragen hoeveel % meer kans ik heb op een recidief als ik besluit om het niet te doen... ik vind dat best moeilijk hoor !
warme groetjes Cecylia
Laatst bewerkt: 23/01/2018 - 10:42
Hoi Cecylia, net als jou heb ik twijfels gehad. Toen de mamacarevpk me na de chemo vertelde dat ik het ergste had gehad en nu nog eventjes borstsparende operatie en bestraling.....appeltje eitje volgens haar. Haar verbazing toen ik vertelde dat ik zonder antwoorden op mijn bestralingsvragen zou kiezen voor een amputatie regelde zij snel een afspraak met de bestralingsarts. Ik ging daarnaartoe met in mijn hoofd dat deze man allemaal mooie praatjes zou ophangen. Maar nee ik kreeg alles te horen over mogelijke gebroken ribben en nog meer narigheid......wat heerlijk dat deze man eerlijk was, daar hou ik van!! Ik kreeg dus ook eerlijke antwoorden op mijn vragen. Mijn besluit was borstsparend en bestraling....ik stond er helemaal achter. Bestralingen vielen alles mee en heb er geen spijt van! Beste Cecylia niemand kan jou zeggen wat je moet doen........maak een vragenlijstje voor de bestralingsarts en maak de keuze waar jezelf achter kunt staan. Wens je veel sterkte en wijsheid toe. Groetjes Kim
Laatst bewerkt: 23/01/2018 - 10:42
Hoi Kim, bedankt voor je reactie... ik heb ook liever dat ze resoluut en eerlijk zijn... ik wacht het wel af wat de bestralingsarts mij gaat vertellen... ik heb mijn vragenlijstje al klaar staan. Groetjes Cecylia
Laatst bewerkt: 23/01/2018 - 10:42