ogen op laten meten

Openbaar gesprek
30 oktober 2017 om 21.14,
gewijzigd 22 november 2017 om 20.17
5297 x gelezen
Hallo,

Vanmiddag wilde ik m'n ogen op laten meten. Ik heb twee leesbrillen maar beide voldoen niet. Dat is al langere tijd zo.
Ik heb 2 chemo's gehad en daar geen extra oogklachten door gekregen.
De opticien wilde m'n ogen niet opmeten. Dat kon pas op z'n vroegst 3 maanden na afloop van chemo en bestraling. Dat duurt nog een maand of 9. Wat nu? 9 maanden met 2 slechte brillen vind ik vervelend. Ik stelde voor dan maar 2 goedkope glazen in een oud montuur voor een beetje meer passende sterkte maar ook dat ging niet door.
Iemand hier ervaring mee, wat is wijsheid?
Groet, Micka.

8 reacties

Al tijdens mn eerste chemo deed mn briltje niet meer wat hij moest doen. Ik ben toen naar de optrimetrist gegaan waar ik altijd mn briltjes liet aanmeten. Hij gaf meteen aan dat meten geen enkel zin had omdat de vervorming een direct gevolg is van de chemo. En dat de vervorming gedurende de behandeling doorgaat. Ook hij gaf aan om 3 maanden na de laatste chemo, en in mijn geval na de laatste herceptin terug te komen. Dus bijna 2 jaar na start van de eerste chemo. Ik loop dus nu al anderhalf jaar rond met slecht zicht. Inderdaad erg vervelend vooral met herkennen van gezichten op staat en auto rijden. In het donker auto rijden is voor mij helemaal geen optie. Maar hij zei, ik kan nu meten, glazen laten maken en als je je briltje ophaalt is je oog weer veranderd. Door de chemo ben ik aan een oor ook slecht horend geworden. En ook de gehoorapparaten meneer zij hetzelfde. Kom maar terug als je 3 maanden klaar bent met behandeling
Laatst bewerkt: 03/11/2017 - 19:58
Dank voor je reactie. Wel vervelend zeg en dat bijna 2 jaar, pffff. Dan valt 9 maanden weer mee maar lastig blijft het wel.
Laatst bewerkt: 03/11/2017 - 19:58
Halleluhja...jullie zijn de eerste die ook slechte ogen hebben na behandeling. Ik ook na borstbesparend en bestraling. De eerste opticien zei ik moest wachten. Nu optometrist die zegt is mn leeftijd( 52).duh...weer zo een die e.a niet weet, dus aangegeven dat je dat niet aan moet zeggen aan iemand na kanker terwijl e.a daarvoor goed was.Wil wel een dure bril verkopen!
Heb zelf nu mijn oude bril (moet ook een nieuwe) weiger een dure te kopen. Lenzen heb ik minder in. Droeg deze altijd maar wordt duizelig en zichtbaarheid slechter.
Ben van plan om efuh leuker bril aan te schaffen bij goedkope zaak. Ik ben afgelopen jaar prikkels gaan afbouwen aan mn ogen nl. Computer minder. Minder lenzen geeft meer herstel ad ogen. Bij lenzen komt er meer vocht achter netvlies, dus daarom bril. Een tip die later bij een goed bril zal toepassen is antirefelcterend. Neemt extra prikkels weg. Ben met vit. A begonnen...iets minder klachten . Probeer van alles. Bij veel computer werk na een uur of twee zie ik minder. Ik na een ander optometrist voor second opinion en neem dan later een beslising. Te veel prikkels, dus ook bij een bril kunnen diverse klachten geven. Succes en dank voor het delen.
Laatst bewerkt: 22/11/2017 - 20:17
Ik heb goedkope glazen laten zetten in een oud montuur. Ziet er niet uit maar dat maakt me niet uit. Over een jaar of zo ga ik wel een goede nieuwe bril kopen. Voorlopig wissel ik regelmatig van geen bril naar leesbril 1 naar leesbril 2 en dat werkt oke.
Laatst bewerkt: 22/11/2017 - 20:17

Dit bedoel ik nou met steun hebben aan elkaar hier. Precies 5 jaar na deze berichten vind ik antwoord. Ik heb het zelfde probleem… ik heb sinds 9 maanden een leesbril. Ben sinds 10 weken bezig met chemo en heb ook klachten aan m’n ogen… zie gewoon slecht. Ik werd ook weggestuurd bij de opticien. En klopt deels ook… ene moment is beter dan het ander. Maar ben dus niet de enige, fijn… bedankt. Zie alleen dat geen enkele deelnemer aan dit gesprek nog actief is…. :-(

Laatst bewerkt: 08/11/2022 - 22:45
9 november 2022 om 13.29

Mijn ogen zijn ook slechter geworden. Kan nog nauwelijks lezen. Laatste Paclitaxel was 3,5 week geleden, en daarna direct door met immunotherapie. Na alles gelezen te hebben, heb ik niet de illusie dat dit vóór eind 2023 (3 mnd na immunotherapie) nog zal verbeteren. Gebruik nu luisterboeken. 

Sterkte, Connie 

Laatst bewerkt: 09/11/2022 - 13:29

Hallo Tony,

Ook ik ben blij met deze berichten want mijn ogen zijn erg achteruit gegaan. Uk dacht laat ik een kijken of het aan de chemo kan liggen. Ja dus maar even wachten met nieuwe bril. Als ik de verhalen goed lees treedt er geen verbetering meer op. 

Groetjes en dank voor het delen van jullie ervaringen 

Karin 

Laatst bewerkt: 13/03/2024 - 11:10

Ha idd fijn om hier te lezen wat ik nergens anders kan vinden. Ook ik heb last van slecht zicht, hele droge ogen waar ik van een oogarts druppels voor kreeg, en gedoe met de opticien. Eerst zei die dat ik later terug moest komen, ca 6 maanden na de laatste chemo. Ik heb met hem afgesproken om eerst 3x metingen te doen om te zien of die dan stabiel blijven, voordat ik een nieuwe bril en glazen zou aanschaffen. Toen ik zag dat hij bij de derde meting sjoemelde om de uitslag gelijk te laten zijn als de vorige meting, ben ik weg gegaan. Heel vervelend, als het verkopen belangrijker is dan helpen. Nu ben ik bij Pearle, waar ik eerst nooit naartoe zou gaan want dat leek me zo'n doorsnee en vooral goedkope zaak, maar laat daar nou een zeer behulpzame opticien werken. Dezelfde afspraak mee gemaakt over 3 metingen, en daarnaast afgesproken weer de oogdruppels van de oogarts te gebruiken. In afwachting van de tweede meting, eerlijk gezegd heb ik er geen goed gevoel bij in die zin dat mijn ogen niet echt vooruit gaan c.q. minder droog lijken te zijn. Elke ochtend dichtgeplakte ogen, overdag branderig en pijnlijk, ondanks druppels, en mijn zicht is nog steeds erg wisselend. Soms kan ik de ondertiteling op tv niet meer lezen, auto rijden in het donker durf ik niet meer, de wisseling van dichtbij naar verweg kijken kan heel lang duren, lezen doe ik zonder bril en ja, ook mijn bril is tijdelijk met "dan maar deze" glazen waar ik in ieder geval nog IETs mee zie. Reïntegreren bij het werk wordt daarmee lastiger, aangezien ik achter de computer zit. 

Ik hoop toch op nog enige vooruitgang.  Afwachten maar.

Laatst bewerkt: 06/02/2023 - 11:15