Wel of geen cold cap met AC chemo ?

Openbaar gesprek
26 juli 2017 om 14.10,
gewijzigd 25 maart 2018 om 18.52
17641 x gelezen
In mei 2017 is bij mij borstkanker geconstateerd. Ik heb nu 19 van de 21 bestralingen gehad en 11 augustus start de chemo ( 4 keer AC en daarna 12 keer wekelijks Taxol / Herceptin ). Ik ben nu zo aan het twijfelen of ik de cold cap ga proberen. Het is in veel gevallen 'uitstel van executie' omdat het niet goed werkt. Dan krijg je een tijd wikken en wegen of 'het nog te doen is'. Ik las namelijk ook dat, als je je haar behoudt, het vaak erg dun en touwig wordt. Zeker weten dat je kaal wordt geeft ook een soort rust. Aan de andere kant: als het wel lukt begin je na de chemo niet met ' milimeterhaar' . Mag je je uitgroei trouwens bijwerken tijdens de chemo? Ik vind het erg lasting om een beslissing te nemen. Of het aanslaat heeft ook te maken met het soort chemo dat je krijgt, vandaar mijn vraag: wie heeft ervaring met de cold cap (of het wel of niet gewerkt heeft) tijdens AC chemo? Groeten Elsaa

34 reacties

Hallo Elsa , ik heb nu 3 keer FEC gehad waarbij mijn haar zeker uit zou vallen . Heb de Icecap steeds gedaan twee weken na de eerste kwam mijn haar er met bossen uit maar , nog wel op zo'n nette manier dat ik geen kale plekken kreeg . Toen heel erg getwijfeld of ik verder zou gaan met de hel die Icecap heet . Maar ik had precies hetzelfde als jij als het hier bij blijft hoef ik niet vanaf 0 te beginnen straks. De twee kuren erna toch weer de cap gedaan , het valt nog wel uit , ik vind meer haren overal dan normaal , maar niet meer met bossen zoals in week 2 na de eerste kuur. Ik was het wel minder dan normaal , ik heb het toevallig gisteren gekleurd met een ammoniavrije schuim spulletje . Maar het groeit ook stukken minder hard , dus uitgroei is ook minder. Ik ben wel dag voor eerste kuur nog naar kapper geweest , als het dan toch moet uitvallen dan maar in een mooie kleur! Ga morgen voor mijn eerste Docetaxel en daar hoef ik minder lang bij na te koelen gelukkig. Het is zeker geen pretje maar ben wel blij met het kleine beetje haar dat er nog zit. Je verlegt op ieder gebied je grenzen toch?
Laatst bewerkt: 29/07/2017 - 12:07
Bedankt voor je reactie, Noli. Fijn dat jij tevreden bent maar juist die twijfel waar jij het over hebt ( 'kan het nog ... is het nog wel te doen zo .... enz) lijkt me zo lastig. Je voelt je dan al rot en dan al dat getwijfel. Toch denk ik steeds vaker dat ik het ga proberen. Ik hoop dat het ook goed blijft gaan met Doxetaxel !
Laatst bewerkt: 29/07/2017 - 12:07
Ik heb na wikken en wegen wel cold cab gebruikt. Je hebt immers niets te verliezen. Als je het niet gebruikt weet je heel zeker dat je direkt kaal bent. Met een cold cab duurder het allemaal wat langer, maar ach haast moet je toch niet hebben. Het is van uiterst belang dat het goed strak zit en al je haar er onder zit. Als je dat niet doet, wordt je alsnog kaal. Ik heb wel een kruimeldief aangeschaft wat je verliest wel haar. Maar je wordt niet helemaal kaal. Daarna gaat de aangroei ook een stuk sneller. Ik zou aanraden, zeker proberen. Veel sterkte met deze periode
Laatst bewerkt: 06/08/2017 - 21:06

Je schrijft over de aangroei na afloop, dat dat sneller gaat omdat je niet overal bij 1 mm hoeft te beginnen, dat vind ik een groot pluspunt zal ik meenemen in mijn overweging. Bedankt voor je reactie.

Laatst bewerkt: 29/07/2017 - 12:13
5 augustus 2017 om 18.29
Bij mij verliep de aangroei echter niet sneller, minder dan een halve centimeter per maand en het nieuwe haar is zeer stug en staat rechtop, totaal anders dan mijn vorige haardos. Misschien heeft het ook te maken met het soort chemo en het aantal kuren dat je moet ondergaan, hoe je haar terug groeit.

Wat in deze discussie nog niet aan de orde is geweest, is dat je ook je wenkbrouwen en je wimpers kan verliezen (dat gebeurde mij helaas ook tijdens de taxolkuren) en daar helpt geen coldcap tegen. Je ziet er dan op eens een stuk zieker uit, of je nu je eigen haar hebt behouden of een pruik draagt, dat maakt niet uit. Ik wil hier niet een heel negatief beeld schetsen, maar ik had zelf achteraf gezien liever gehad dat ik daar meer op voorbereid was.
Je gaat met de start van de chemokuren een donkere tunnel in en je weet niet waar en hoe het einde is.
Iedereen sterkte,
Gee
Laatst bewerkt: 05/08/2017 - 18:29
Hoi Gee, zijn jouw wenkbrauwen nu weer hetzelfde als voor de chemo. Bij mij nog steeds niet. Had voor de chemo zware wenkbrauwen. Nu 2 jaar later bijna zijn ze nog steeds heel dun. Vindt het zelf wel acceptabel maar zou willen dat ze weer wat voller zouden worden. Warme groet
Laatst bewerkt: 05/08/2017 - 20:30
Ik sluit mij daarbij aan Gee! Ik vond het moment dat mijn wimpers en wenkbrauwen wegvielen ook best een ding. Nu kan je de wenkbrauwen nog aardig intekenen met de juist poedertjes, maar de wimpers.... Dat is het moment waarop je er echt niets meer mee kan en dat vond ik lastig.
Bij mij begint sins een maand mijn haar weer te groeien. De wimpers komen langzaamaan ook weer terug. Ik ben er erg blij mee!
Laatst bewerkt: 06/08/2017 - 09:07
6 augustus 2017 om 21.06
Om eerst Dasje te beantwoorden: ik had dunne blonde wenkbrouwen voor de kuren, na de kuren kreeg ik veel zwaardere wenkbrouwen er voor terug die aan de neuskant veel donkerder waren en aan de andere kant wit waren. Heel vreemd dus. Mijn wimpers zijn juist veel minder en ook korter teruggekomen.
Om Muppet272 te beantwoorden: dat je wimpers en wenkbrouwen verdwijnen was inderdaad een ding. Ik kwam een oude kennis tegen die arts is. Hij vroeg 'hoe gaat het met je?'. Toen zag hij mij recht in het gezicht en hij zei daarop 'oh, ik zie het al, jij hebt kanker'. Dat was buitengewoon confronterend. Toen ik bij onze drogist wenkbrouwpotloden ging uitzoeken, merkte ik aan haar gedrag dat ze door had wat er aan de hand was. Ze heeft me heel lief geholpen, maar ik had het gevoel dat ik niet meer 'anoniem' (zonder als kankerpatient er uit te zien) boodschappen kon doen.
Het is een beetje een zijpad van de coldcapdiscussie, maar ik had hiermee willen aangeven dat succes met de coldcap voor je hoofdhaar, niet wil zeggen dat je er niet als een kankerpatient uit kan gaan zien.
Laatst bewerkt: 06/08/2017 - 21:06
Beste Elsaa,

Ik heb er zelf voor gekozen het niet te doen, maar heb nu wel spijt. Een bekende van mij heeft het namelijk wel gedaan en zij heeft nog steeds haar haar. Proberen kan altijd, is het niets, dan kan je achteraf jezelf niets verwijten.

Laatst bewerkt: 06/08/2017 - 21:06
Ik had ook zoiets van eraf met het haar want wat doet het ertoe en het gaat immers om iets anders. Toch gedaan en geen spijt. Omdat je haar wel dunner wordt (afhankelijk van de middelen: bij alleen docetaxel is er beter resultaat), kun je bepalen wat je houding daartegen zal zijn. Ik heb toch maar iets van een doek / muts reserve voor het geval het resultaat te karig is om de deur uit te gaan. Tot nu toe nog niet nodig, na drie kuren chemo. De cap moet goed aansluiten.
Laatst bewerkt: 06/08/2017 - 21:06
Als ik het niet probeer ben ik ook bang dat ik spijt krijg en daarom twijfel ik. Tot nog toe zijn de behandelingen (operatie, bestralen) erg meegevallen en misschien gaat dit ook wel voorspoediger dan ik nu denk en behoud ik voldoende haar. Bedankt voor de reacties
Laatst bewerkt: 06/08/2017 - 21:06
Misschien nog goed om te weten: er was een andere dame voor me toen ik de eerste kuur kreeg en zij had er 4 kuren op zitten met hoofdhuidkoeling. Bij haar zag het haar er nog goed uit. Dat gaf me een zetje om het toch te doen. Succes voor jou!
Laatst bewerkt: 06/08/2017 - 21:06
Hoi ELsaa, ik heb wel coldcap gebruik, the chemokuur duurt wel lang but its worth it.
i consider this method with the follwoing reason.
First: i used it because i dont see myself being bald or no hair. but
2nd: having a hair while you are sick or in chemo will help you feel not sick in physical appearance.
Though for sure you will lose 40-50 percent of your hair. I have lose mine about 45 percent because the cold cap size i am using is not exactly the size of my head. But if the cold cap is really fit on your head then big chance your hair will stay. but expect of hairfall, thats normal.
one thing you will know if the cap is fit to your head or not is while your doing the chemo and you feel air or the cap is not touching your scalp that area will be surely be less hair over.
and now, its 3months after l still have my hair. and people i know asked me if i was sick or had chemo. because i dont look like sick or bald.
sterkte.


Laatst bewerkt: 06/08/2017 - 21:06

Bedankt Mezzy, ik neem dit mee in mijn beslissing. Ook bedankt voor de tips hoe ik kan voelen of de coldcap goed strak op mijn hoofd zit.

Laatst bewerkt: 06/08/2017 - 21:06
2 augustus 2017 om 11.32
Beste Elsaa,

Helaas ben ik ben niet zo positief als degenen die eerder gereageerd hebben.
Ik ben begonnen met de coldcap na een - achteraf gezien- te positief verhaal over het resultaat van de coldcap bij een AC-kuur. Slechts bij ongeveer 33 procent wordt een positief resultaat van de coldcap behaald (bij een AC-kuur). Echter, 'positief' noemen ze tot 50% haarverlies. Op de behandelafdeling ben ik meer vrouwen tegengekomen die er mee opgehouden zijn dan die er mee door zijn gegaan (nl slechts twee). Degenen die er mee opgehouden waren hielden na Ć©Ć©n of twee keer er mee op omdat het reslutaat slecht was. Ik zelf heb het vier keer volgehouden. Toen had ik nog maar een miniscuul plukje haar op mijn voorhoofd over en ik had nog 12 keer taxol te gaan, dus dat was de moeite niet meer. Bovendien was het op hebben van de coldcap afschuwelijk en ik moest er ongeveer twee uur langer voor op de afdeling blijven in verband met voorkoelen en nakoelen. Die cap moet heel erg strak zitten en met name bovenop het hoofd sluit de cap niet goed aan. Als je een verpleegkundige treft die een keer daar te weinig aandacht aan besteedt en de cap te slordig vastmaakt, dan ben je zo wat in een keer bijna al je haar boven op je hoofd kwijt. Dat overkwam mijzelf en twee andere vrouwen op de afdeling.
Het uitvallen van mijn haar begon twee weken na de start van de kuur en ging ook nog eens met heel veel haarpijn gepaard (alsof het door iemand er uit werd getrokken). Behalve dat het ophouden van die kap afschuwelijk was, zit je heel erg aan je bed gekluisterd. Ik was blij dat ik de beslissing heb genomen er mee op te houden.
Als enige voordeel van de coldcap zie ik dat het uitvallen van het haar iets geleidelijker kan gaan en je wat meer tijd hebt om je op het leven met een kaal hoofd (met pruik of muts) in te stellen.
Je kan natuurlijk er mee beginnen en kijken of het bij jou wel helpt. Zoals gezegd, ik vond dat de resultaten te mooi voorgesteld zijn, zeker bij een AC-kuur (Taxol geeft minder haarverlies, zegt men, maar daar heb je niets aan als je daarvoor al je haar kwijt geraakt bent). Het gebruik van de coldcap heeft mij te veel valse hoop en teleurstelling gegeven.

Tip: laat voor de start van de kuur officiƫle pasfotpo's maken voor het geval dat je die opeens nodig hebt. Dan hoef je niet met een (half)kaal hoofd of muts op de foto in je pasport of ID/rijbewijs te staan. Het teruggroeien van je haar kan nog een hele poos duren.
Veel sterkte,
Gee

Laatst bewerkt: 06/08/2017 - 21:06
Ha Gee,

Bedankt voor je eerlijke reactie, hier heb ik ook echt wat aan. Ik hoor meer van dit soort ervaringen. Voor iedereen ligt de lat anders van wat nog mooi en acceptabel is. Bij mij ligt de lat denk ik vrij hoog waardoor ik het misschien niet moet doen ( geeft ook rust en duidelijkheid) . AC geeft daarnaast inderdaad niet zo'n grote kans van slagen maar ' niet geschoten is altijd mis '. Blijft dus Lastig.

groeten Elsaa
Laatst bewerkt: 06/08/2017 - 21:06

Hi Elsaa,

Het is nu bijna een jaar geleden dat ik mijn laatste kuur kreeg, dezelfde als jij gaat krijgen. Tegen mij werd ook gezegd: weinig kans, je blijft gefocust op je haar maar ook: je kunt het altijd proberen.

Ik heb ervoor gekozen het toch te proberen, puur om er zo min mogelijk ziek uit te zien voor mezelf en mijn omgeving. Mijn haar is fijn, ik heb ervoor gezorgd dat de cap goed paste en goed strak zat. Het eerste kwartier voel je echt: wooo, da's koud! maar daarna drukte ik af en toe op de cap om te voelen of ie nog wel aanstond, de kou voelde ik niet meer. Tijdens de AC viel mijn haar wel uit maar ik kreeg geen kale plekken en onbekenden zagen het niet. Het haar waste ik minder vaak en met neutral shampoo, de uitgroei werkte ik bij met WOW, ( kun je online kopen bij douglas) tegenwoordig heb je van John Frieda ook dat poeder waarmee je je uitgroei bewerkt. Je haar groeit ook veel minder dus dat was goed te doen. Tijdens de Taxol merkte ik al verschil, het haar begon weer te groeien. Direct na de 12e TAxol kuur heb ik het weer geverfd.

wat je ook beslist, sterkte in je traject!

Rosje

Laatst bewerkt: 06/08/2017 - 21:06
Ha Rosje, ik denk steeds dat ik er met een mooi haarwerk minder ziek uit zal zien dan met ongeveer 50 % haar. Of blleef er bij jou meer haar zitten? Nog iets anders. Ik lees in je profiel dat je deels arbeidsongeschikt bent. Hoe heb je dat gedaan tijdens de chemo? Ben jij nu begonnen met herceptin en anti hormoontherapie ? 'Leuk' om iemand te treffen met precies dezelde kuren ...of is t niet helemaal hetzelfde?
Laatst bewerkt: 06/08/2017 - 21:06

Hi Elsaa,

Heb net mn profiel bijgewerkt, nooit meer naar gekeken, maar dat arbeidsongeschikt sloeg nog op vorig jaar.

Tijdens de Taxol kuur ben ik 1 ochtend gaan werken en ik heb het werken langzaam uitgebreid. Mijn tumor was niet eiwitgevoelig dus ik heb geen herceptin gekregen. Wel nu aan de tamoxifen.

Bij mij bleef er meer dan 50% haar zitten, het zag er niet 'raar' uit, alleen wat dunner, maar ik besef me dat ik wat dat betreft geluk heb gehad. Een haarwerk had ik uitgezocht en apart laten leggen, ik mocht het ophalen wanneer ik het wilde, dat gaf een rustiger gevoel.

Laatst bewerkt: 06/08/2017 - 21:06
Hoi Elsaa,
Ook ik heb het zelfde traject doorlopen,waar jij nu mee bezig bent.
Voordat is starte met de chemo,stelde ik de vraag aan mijn oncoloog of ik kaal zou worden bij deze chemo's en
helaas vertelde hij van wel.
In overleg heb ik bij start van de 1ste toediening AC wel een cold cap geprobeert,maar helaas zonder resultaat en ongeveer 20 dagen na deze eerste kuur begon mijn haar heel erg uit te vallen.
Heb het toen laten afscheren en ben toen doeken en petjes gaan dragen.
Tijdens de taxol kuren,begon mijn haar tegen het eind van de laatste toediening weer wat te groeien.
Veel sterkte en succes nog tijdens dit hele traject.
Groetjes Anja.
Laatst bewerkt: 06/08/2017 - 21:06
Ik heb 9 mei laatste chemo gehad na 12 kuren en heb ook de coldcab gebruikt. Heb wel veel haren verloren maar ben nooit kaal geweest de meeste mensen zagen niet eens het verschil. Het viel mij wel op hoe weinig mensen hier gebruik van maken. Het is wel ff gedoe om goed op te zetten en de eerste 10 min zijn ff wennen maar ik vond het zeer de moeite waard. Mijn advies gewoon proberen en als het niet lukt kun je altijd stoppen. Voor mij heeft het geholpen en zou het zo weer doen
Laatst bewerkt: 06/08/2017 - 21:06
Ik heb nu 4 AC kuren en vandaag de 1e docetaxelkuur gehad met cold cap. Na de 1e 2 AC toedieningen viel het behoorlijk uit, maar daarna veel minder. Bovenop mijn hoofd is het nu behoorlijk kaal, maar ik kan het redelijk verbergen door met een zijscheiding haren over de kale plek heen te trekken en met veel haarlak te fixeren. Ik ben tot nu toe nog blij met het resultaat. Ik hoef nog geen pruik te dragen. De cold cap vind ik goed te verdragen. Vooraf neem ik 2 paracetamollen om hoofdpijn te voorkomen. De eerste 5 a 10 minuten zijn koud, maar daarna is het prima te doen. Ik zou het zelf zeker weer voor de hoofdhuidkoeling kiezen.
Laatst bewerkt: 08/08/2017 - 18:01
Dag Elsa, in aanvulling op mijn eerdere reacties. Wat helpt tegen het gevoel van prikken is zakjes ijs op je hoofd leggen. Heerlijk verkoelend. Of dat haarverlies tegengaat weet ik niet, maar het is prettig. Als je dat 's nachts doet met een muts erover kun je ook beter doorslapen. Er bestaan zogenaamde Marly's mutsjes, tweezijdig te dragen, onder meer verkrijgbaar bij Cappello in Nijmegen. Je kunt ook zelf iets maken. Ik heb het liever dan een pruik. Het is allemaal persoonlijk. Groet, Renate
Laatst bewerkt: 19/08/2017 - 09:41

Hoi allemaal,

Ik zal jullie even 'bijpraten':

De kop is eraf: vorige week vrijdag heb ik de eerste AC gift gekregen. Ik ben wel begonnen met een valse start want de dag ervoor is tijdens het plaatsen van de port-a-cat mijn long geraakt waardoor ik een klaplong kreeg. Ik moest ter observatie in het ziekehuis blijven en heb de nacht voor de gift nauwelijks geslapen. De volgende morgen werd na een longfoto en overleg tussen de longarts en oncoloog besloten dat ik toch chemo mocht krijgen. Ik heb de coldcap opgehad en opgehouden. Ik kon hem heel goed verdragen qua kou. Wel erg koud, hoor, maar het viel me echt mee. helaas werd ik aan het einde, tijdens het nakoelen, heel erg beroerd (duizelig en misselijk). Ik heb de cap toch opgehouden omdat die 3 uur ervoor anders voor niks zouden zijn geweest. Na het verwijderen van de cap voelde ik me gelijk veel beter maar ik bleef erg misselijk (de volgende dag bleek dat de medicijnen tegen misselijkheid niet 'aansloegen' en kreeg ik andere medicijnen). Ik weet nu niet waardoor deze 'ommekeer' tijdens het nakoelen kwam: door de aspergesoep die ik net daarvoor op had? Door gebrek aan nachtrust? Door de narcose die ik nog in mijn lichaam had? doordat de medicijnen niet werkten? Of door de coldcap ??? Wel vervelend dat ik het niet weet want ik wil me echt niet weer zo ontzettend rot gaan voelen. Ik had juist na de eerste keer willen beslissen of ik met de coldcap door zou gaan of niet en dat wordt nu vast na de tweede keer ...

Gelukkig voel ik me nu echt stukken beter. Ik gebruik sinds een paar dagen geen medicijnen meer en pak mijn bezigheden weer op. Fijn!

Groeten

Elsaa

Laatst bewerkt: 18/08/2017 - 13:20
Wat een toestand allemaal zeg! Wacht eerst af hoe je reactie van je haar gaat zijn de komende weken. En baseer daar dan de beslissing op om het wel of niet nogmaals te proberen. Lijkt mij inderdaad best aannemelijk dat de narcose en alles wat je overkomen is daar flink aan mee heeft geholpen. Sterkte .
Laatst bewerkt: 18/08/2017 - 16:14
Klopt Noli, komende weken ga ik inderdaad ervaren of de coldcap sowieso wel geholpen heeft. Ik heb al besloten dat ik, als ik erg veel haar verlies, kies ik voor een pruik ( ligt geduldig te wachten ;-)
Laatst bewerkt: 19/08/2017 - 08:09
Zo had ik het ook gedaan , ik verloor na twee weken echt heel veel haar , maar heb geen kale plekken als je me van voren bekijkt. Bovenop zie je wel dat het heel dun is. Maar gelukkig nog net genoeg om het niet af te hoeven scheren. Ben volgens vriendinnen nu een vrouw met erg dun haar!
Laatst bewerkt: 19/08/2017 - 09:41
Hoi Elsaa,
Ik ben benieuwd of je de coldcap geprobeerd hebt. Zou graag willen weten wat je ervaring is tot nu toe.
Ik had 16 augustus mijn eerste kuur en had wel de coldcap op. Vreselijke pijn de eerste 10 minuten maar toen was ik eraan gewend.
Inmiddels 2 weken na de eerste kuur en het haar valt nu toch met bossen tegelijk uit. Nog niet kaal maar ik vraag me af hoe lang dat uitvallen blijft. En nou weet ik niet of ik de tweede keer weer coldcap wil. Prettig is het niet vind ik. Als het haar eenmaal weg is dan heb je de focus op je haar tenminste ook niet meer en je hebt niet je hele huis vol liggen met haar. Ik heb mijn haar nu maar in een staartje maar dat staat echt raar want het is net iets te kort.
Gedoe dat haar. Zaterdag ga ik een pruik passen en uitkiezen.
Veel sterkte, Marrie.

Laatst bewerkt: 30/08/2017 - 08:19

Hoi Marrie,

Onder de reactie van ReWe staat hoe het mij is vergaan met de coldcap (ik dacht eigenlijk dat het een 'los bericht' was maar zie nu dat ik gereageerd hebt op ReWe en dat het dus 'verscholen' is onder haar reactie).

Vandaag is het voor mij de 19e dag na de coldcap en ik heb iets meer haaruitval dan normaal maar nog geen hele bossen. Ik weet niet hoe het verder gaat want ik heb sinds gisteren wel haarpijn op mijn kruin en weet dat dat een teken is dat er iets gaande is met de haarwortels. Afwachten dus. Vervelend voor je dat het bij jou toch al zo snel uit is gaan vallen. Jij kan alleen zelf de beslissing nemen of het nog te doen is of niet (of een vriendin, zus, moeder , collega waarvan je weet dat ze eerlijk is en niet te voorzichtig met je omgaat). Ik weet van mezelf dat ik liever een pruik heb dan steeds de onzekerheid of ik het nog wel te doen is of niet. Sterkte as zaterdag !

Groeten, Elsaa

Laatst bewerkt: 30/08/2017 - 08:19

Hallo allemaal,

In juli legde ik jullie de vraag voor of je met een AC kuur wel of geen coldcap moet proberen. Ik heb er, ondanks mijn twijfels, voor gekozen om het wel te doen. Ondertussen zijn we ruim 5 maanden verder en heb ik heb 4 AC kuren en 8 taxol/herceptin kuren achter de rug. Ik heb zeer regelmatig getwijfeld of ik door zou gaan met de coldcap want het is gewoon niet prettig. Ik heb toch doorgezet omdat ik de 'ellende' van een paar uur op vond wegen tegen al die uren en dagen die erop volgden mƩt haar en natuurlijk omdat het aan leek te slaan. Mijn haar is nu wel dun en ik draag een haarband (zelf gemaakt van tricot). Ik stel steeds de vraag aan mezelf en mijn naasten of 'het nog te doen is ' want ik heb liever een mooi haarwerk dan een pluizig bosje haar op mijn hoofd. Toen de grijze uitgroei een paar weken geleden naar mijn mening te erg werd heb ik besloten om het te verven. Ik vond dit erg spannend maar mijn haarwerk lag te wachten bij de haarwerkspecialist en ik dacht 'stel dat mijn haar hierdoor uit gaat vallen, dan maar een haarwerk'. Ik heb mijn haar geverfd met een natuurproduct 'NATURTINT' en mijn grijze haren zijn helemaal bedekt: ik ben hier zo blij mee!. Mijn haar is er niet extra door uitgevallen ( na de derde of vierde Herceptin/Taxol kuur valt het nauwelijks extra uit maar ik blijf het spannend vinden, hoor)). Ik heb ook gelijk de shampoo en conditioner van dat merk gekocht en gebruik dat alweer een paar weken naar volle tevredenheid.

Nog 4 Taxol/Herceptin kuren te gaan .... ik durf soms heel voorzichtig te denken dat ik het met haar ga redden .... nog ruim 10 uur die coldcap op mijn hoofd ( maar eerlijk is eerlijk ... het lijkt alsof ik eraan wen: ik ervaar het als minder heftig dan in het begin).

Ik hoop dat jullie wat aan mijn verslag hebben en wil iedereen die voor de keuze staat veel succes wensen. Wel belangrijk om in je beslissing mee te nemen dat ieder mens, ieder haar, iedere situatie anders is.

Ps. Met kerst ben ik gekroond tot ' coldcap kerst miss ' hahaha ( zie foto).

Groeten, Elsaa

Laatst bewerkt: 09/01/2018 - 16:16
Hoi Elsaa, wat een leuke foto. Nog 4 te gaan? Gelukkig het einde is in zicht. Ik hoop dat je je haar houdt tot het einde. De rest groeit wel aan.
Succes en groetjes, Marrie.
Laatst bewerkt: 09/01/2018 - 16:16
Ik ben in augustus begonnen met mijn chemo's en heb er voor gekozen om de coldcap te gebruiken. 2-3 Weken na de eerste AC kuur begon mijn haar met bossen tegelijk uit te vallen. Toen nog erg getwijfeld of ik door zou gaan. Maar omdat ik geen kale plekken had gewoon doorgezet. Ik ben nu sinds 2 weken klaar met de chemo. 4x AC en 4x Taxotere. Ik heb mijn haren nog, al is het nog maar 25% van wat ik had. Het is erg dun, maar geen kale plekken. Mensen die me niet kennen zien het niet eens. Ik heb wel het gevoel dat de Taxotere langer voor haaruitval zorgt als de AC.
Ik ben blij dat ik heb doorgezet. Ja het duurt langer zeker met de AC, twee uur extra. Taxotere valt wel mee, een extra uurtje. De eerste 10 minuten even wennen aan de kou. Ik heb wel altijd onder een dekentje gezeten omdat ik er koude rillingen van kreeg. Vantevoren een paracetamol tegen de hoofdpijn heeft me ook goed geholpen. Mijn motto was baat het niet dan schaad het niet. Ik hoef nu in elk geval niet bij 0 te beginnen, dat is ook wel fijn. Wat ik wel heel vervelend vond is dat. Je gedurende het proces steeds haren blijft verliezen, je wordt er steeds mee geconfronteerd. Het blijft dus spannend of je het met haren red.
Laatst bewerkt: 25/03/2018 - 18:52
Hallo San,

Ik ben klaar ook met de chemo's en ben de coldcap blijven gebruiken. Na 16 keer was ik het wel goed zat (want o wat haatte ik die coldcap ! ) maar het hielp wel dat het haar wat uitgevallen was al begon te groeien toen ik nog 4 taxol/herceptin kuren moest krijgen. Nu, 2 maanden na mijn laatste taxol/herceptin gift wordt mijn haar steeds voller omdat het haar tussen de overgebleven haren steeds langer wordt. Ik ben blij dat ik doorgezet heb ook al was mijn haar aan het einde best dun. Ook mijn motto was ook 'dan hoeft ik niet helemaal bij 0 te beginnen' en zo ervaar ik het nu ook. Wij hebben dus eigenlijk dezelfde ervaring!!
Laatst bewerkt: 25/03/2018 - 18:52
Hoi Elsaa, ik heb heel bewust ervoor gekozen geen cap te doen. De chemo op zich is al heftig genoeg. Ik had eerst 12 keer herceptin/ taxol gehad, daarna 4 keer AC. Bij de A-C kuur werd mij verteld dat de kans heel groot zou zijn dat ik mijn haar zou verliezen. Ik heb mijn haar eerst korter geknipt om te wennen. Na mijn 4e kuur Taxol/ herceptin begon het haar al uit te vallen. Twee weken later heb ik het af laten scheren. Wel heb ik een pruik aangeschaft. Ik moet je heel eerlijk bekennen dat het me 100% is meegevallen om kaal te zijn, of om met een pruik of met een muts op te lopen. Kaal heb ik nooit gedaan, maar vind ik wel heel stoer. Een vriend van ons wilde het graag zien, mijn kale hoofd. Hij keek me aan en zei: het maakt niks uit, je bent gewoon Yvette. Nu begint het weer te groeien nog een paar weken en dan weer naar de kapper. Het is maar haar en komt gelukkig weer terug. Voor mij hoorde het erbij, ik heb er nooit een heel groot punt van gemaakt, het is net hoe je er zelf mee ingaat.
Laatst bewerkt: 25/03/2018 - 18:52