coldcap ervaringen

Openbaar gesprek
22 april 2017 om 04.27,
gewijzigd 25 mei 2017 om 21.41
1582 x gelezen
Voor de eerste chemo afgelopen donderdag had ik gekozen voor een coldcap. Mijn idee, of het werkt de eerste keer, dan kan je er mee doorgaan of niet, maar dan weet je dat ook. Ik ben dan ook begonnen met de coldcap maar na 15 tot 20 minuten werd ik echt helemaal niet lekker, spierwit, continue gapen, gevoel dat je van je stokje gaat. Of dit door de kou of het afknellen komt, had het gevoeld niet goed te kunnen ademen, want de cap zat flink strak om mijn hoofd en kin, weet ik niet. Ook met mijn bril ging het niet goed, waardoor ik niet goed en helder zag. Ik ben er mee dus gestopt, en zodra de coldcap van mijn hoofd was, knapte ik ook onmiddellijk op, ik kreeg weer praatjes. Ik kan best wat ongemak verdragen, maar continue het gevoel flauw te vallen vond ik toch zeer naar.
Ik ben eigenlijk wel of anderen ook zulke nare ervaringen met de coldcap hebben gehad, of dat ik gewoon pech heb gehad of overgevoelig ben. In zijn algemeenheid kan ik slecht tegen knellende kleding, dus misschien heeft dat bij mij wel meegespeeld.

Groetjes Annelies

11 reacties

Wat naar voor je dat je het zo ervaren hebt. Zo zie je maar dat iedereeen andere ervaringen op doet. Het was zeker niet prettig. Min haar werd er heel dun van. Maar naar in de periode na de chemotherapie is mijn haar wel veel sneller hersteld. Een ding is zeker, je moet de goede maat op hebben, het moet strak zitten en vooral recht
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Ik weet dat mijn moeder er ook voor heeft gekozen. En tot nu toe heeft ze nergens last van gehad. Haar haar begint nu wel wat meer uit te vallen dus ik denk dat het niet...echt werkt? Maar het is niet zo erg dat ze zich zou moeten scheren.

Balen dat het zo'n nare ervaring voor je was!! Heel veel sterkte in de toekomst.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Heb ook een coldcap gehad met taxol. Was hier hier heel tevreden over. Waar de kap niet goed paste is het haar wel wat dunner geworden. Droeg dan gewoon een haarband.
De eerste 10 minuten is het koud, maar dan went het en merk je niet meer veel van die kap. Kon mijn leesbril zelfs goed opzetten.
Had van fleece lapjes gemaakt voor over mijn oren en voorhoofd, zat net iets comfortabeler dan compressen.
Nadeel is dat je langer op de dagkliniek bent ivm voorkoelen en nakoelen.
Ik nu weer andere chemo waar de coldcap niet bij helpt, want anders had ik dat zeker weer gedaan.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
5 jaar geleden heb ik tijdens FEC en Taxotere kuren de kap gebruikt. De verpleging was nogal sceptisch en gaf me weinig kans van slagen. Dit stimuleerde me misschien des te meer om het vol te houden. Ik had het in die tijd behoorlijk warm en was juist blij met de koelte van de kap. Na de 2e keer viel mijn haar behoorlijk uit en dit bleef zo na iedere kuur. De stichting geefhaareenkans.nl gaf me goede tips. Bijvoorbeeld om vooraf 2 paracetamollen te slikken. Mijn haar werd op den duur erg dun en ik vond het er niet mooi uitzien maar de 'buitenwereld' zag niks aan me. Tijdens de kuren voelde ik al weer kleine stoppeltjes. Een paar maanden na de tijd zag mijn haar er weer mooi uit. Het krulde (tijdelijk) zelf meer dan voor de tijd.
Aan de ene kant jammer dat het bij jou niet lukte maar aan de andere kant kan ik je zeggen dat je dan ook niet de spanning hebt; of je je haar kunt behouden of niet.
Zeker weten dat je je haar verliest, geeft ook weer rust. Sterkte met alles
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Ik heb gisteren mijn allereerste chemokuur gehad , en heb de icecap opgehad. Had hier best tegenop gezien ook door de diverse verhalen die ik hoorde en las. Het was inderdaad best pittig , vooral het eerste half uur . Maar ook als je naar de wc gaat en daarna weer aangekoppeld wordt. Maar ik heb het volgehouden. En mocht ik over drie weken nog haar hebben , ga ik het zeker weer doen. Ik hoop zo dat het de moeite waard zal zijn. En anders heb ik het in ieder geval geprobeerd.
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17

ik zelf ben heel tevreden over de coldcap ik ga woensdag voor de 7 e keer van de 12 en al mijn haar zit er gelukkig nog op. hoop de rest ook nog blijft zitten.iedereen zegt natuurlijk maar als ik s morgens wakker wordt voel ik direct op me hoofd.het blijft spannend.

Laatst bewerkt: 09/06/2019 - 14:15

Het is per persoon verschillend en ook het soort chemo dat je krijgt speelt mee of je wel of geen haar verliest. Ik heb twee keer de coldcap gebruikt, weinig last van gehad, maar helaas vlogen de plukken haar toch uit mijn hoofd. Jammer. maar ik heb een mooi pruikje en inmiddels is mijn haar weer gegroeid, alleen is het spierwit! Zou het donkere nog terugkomen? Geen idee. Ik zie wel wat het wordt, verven kan altijd, maar ik loop niet voor gek, grijs is nu in de mode, komt dat even goed uit.... ha ha ha

Laatst bewerkt: 25/07/2019 - 13:06

Ondertusen 12x chemo en geen haar verloren. Bij mij coldcap heel goed geholpen.

Laatst bewerkt: 29/07/2019 - 16:51

Wat fijn! Ik heb het twee keer geprobeerd, helaas. Is afhankelijk welk soort chemo je krijgt. Bij de eerste vier ging het fout maar bij de volgende twaalf lichtere ging m’n haar weer groeien. Ik heb er gelukkig geen verdriet van gehad..... alhoewel ik mezelf niet herkende in de spiegel, hahaha. Was ook erg blij met mijn pruikje!

Laatst bewerkt: 29/07/2019 - 17:00

Het lijkt erop dat wij precies dezelfde ervaring hebben. Na 2 x gestopt met de coldcap omdat het haar met bossen uitviel. Ik heb een mooie pruik, maar ik vind ‘m gruwelijk warm. Nu dus in de weer met lichte hoofddoekjes. Het is bemoedigend dat jouw haar bij de volgende serie al weer terug begon te komen. (Ik heb volgende week nr. 4 en dan aansluitend ook 12 “andere”). Het is een ander onderwerp, maar ik ben wel benieuwd naar jouw ervaringen met die tweede serie. Waren de bijwerkingen minder?

Laatst bewerkt: 31/07/2019 - 10:01

Veel en veel minder! Mijn smaak kwam terug, ik ging weer beter naar de wc, mijn haar ging groeien.... ik was alleen op de dag zelf wat slaperig, maar de rest van de week voelde ik me prima! Die 12 waren echt een fluitje van een cent... maar..... iedereen is anders en je krijgt ook niet allemaal dezelfde soort chemo. Maar voor mij was het prima om te doem! Sterkte!!! Groetjes, Anneke

Laatst bewerkt: 02/08/2019 - 11:29