Opvliegers bij gebruik Tamoxifen

Openbaar gesprek
2 september 2016 om 07.23,
gewijzigd 15 september 2018 om 12.21
7012 x gelezen
Ik heb wel een goed bericht te melden. Ik heb vreselijke opvliegers door het gebruik van
Tamoxifen. De Dixarit die de oncoloog voorschreef werkte niet en ik werd er alleen maar
heel erg suf van. Via via hoorde ik dat foliumzuur ( Evasin) bij veel vrouwen helpt.
Ik neem deze nu een week en inderdaad ik heb bijna geen opvliegers meer.
Ik wil deze tip graag meegeven aan iedereen die deze klachten ondervind.
Fidelia

32 reacties

Ik ga het proberen want ik wordt ook wakker van de opvliegers 'nachts. iedere nacht wordt ik wakker van zweet aanvallen en warmte.

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ik ben na het lezen van de tip gelijk naar de apotheek gefietst om foliumzuur te halen. Volgens de apothekersassistente kon ik het probleemloos slikken naast de tamoxifen. Ze wilde graag mijn ervaringen horen als het positief is, want ze had er nog nooit van gehoord. Afwachten maar, hoop dat het gaat helpen!!!
Laatst bewerkt: 15/04/2018 - 15:49
Welke dosering foliumzuur neem je?

Aanvulling: ik heb daarnet gegoogeld op 'Evasin', en ik lees dat dat soja-olie bevat.
Soja-houdende produkten worden over het algemeen niet aangeraden bij hormoongevoelige borstkanker, want soja kan de oestrogeenspiegel verhogen!
Ik zal het eventueel slikken van foliumzuur daarom eerst met mijn oncologe bespreken.
Laatst bewerkt: 15/04/2018 - 15:49
Tijdens mijn overgang dronk ik 1 glaasje soja melk per dag. Dat hielp tegen opvliegers. Mijn oncoloog heeft geen problemen met 1 glaasje per dag.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Tja. Gebrek aan goed onderzoek. Geen harde conclusies mogelijk...
Better safe than sorry, vind ik.
Dankjewel Doortje!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Idd, mijn oncoloog raadt het af, ik ben nu 3 dgn met venlafaxine bezig en even gestopt met de tamoxifen !!
Laatst bewerkt: 15/04/2018 - 15:49

Hallo, ik weet dat dit bericht al een jaar oud is maar het onderwerp is erg actueel voor mij. Wat heeft jouw oncoloog destijds gezegd over het gebruik van foliumzuur?

Laatst bewerkt: 04/11/2019 - 17:13

Hallo Gaviota. Zo heftig en zo veel opvliegers als ik heb, heb ik nog nooit bij iemand gezien. Maar ook iedereen die mij kent, zegt dat ook steeds. Toch ga ik niet stoppen met de tamoxifen. Ik heb al van alles geprobeerd om de heftigheid en/of de hoeveelheid opvliegers te doen verminderen. Tijdelijk heb ik al diverse keren flinke verbetering ervaren. Maar ik schrijf het al, het is steeds tijdelijk.

Foliumzuur 0.5 mgr 1x daags heb ik ook geprobeerd. En kon ook geen kwaad om te proberen zei mijn oncoloog. Maar had bij mij nauwelijks effect. Wat ik hier lees op het forum. En wat ik ook hoorde van de ondersteuner van de bedrijfsarts is om acupunctuur eens te proberen. Dat ga ik binnenkort doen. Lieve groet Dasje šŸŒŗšŸŒŗšŸŒŗ

Laatst bewerkt: 04/11/2019 - 19:13

even een reactie, het is lang gelden dat ik reageerde op dit onderwerp maar was mijn wachtwoord kwijt...  Ik ben inmiddels gestopt met tamoxifen, die ik in combinatie met clonidine gebruikte. Ondanks iets minder op vliegers door de clonidine toch nog veel last , ook v andere bijverschijnselen v tamoxifen. Ben tegen de zin in v mijn oncoloog gestopt , met beide middelen. En wat denk je? geen enkele opvlieger meer ervaren sindsdien. Een kwalitatief goed leven zonder allerlei hinderlijke en alles overheersende bijwerkingen  is voor mij belangrijker dan die (mogelijke) 5 % extra bescherming tegen de terugkeer v kanker. Bij mij was kanker geconstateerd juni 2013 en ben nu 6 jaar verder en inmiddels weer happy en tijdje al zonder klachten. Wens jullie alle wijsheid toe in je keuzes, de keuze van mij voor mezelf is goed uitgepakt.

 

Laatst bewerkt: 25/11/2019 - 22:52

Beste Dasje,

ik heb ook alles geprobeerd om van die opvliegers af te komen. Heb meer dan 10 behandelingen bij de acupuncturist gehad, maar de opvliegers zijn niet weg. De leefstijl coach van het Alexander Monro zei dat het goed is om gluten uit je voedingspatroon te nemen. Dat helpt goed, maar is niet makkelijk.

Laatst bewerkt: 19/05/2020 - 08:52

Dank je wel Dasje, ik blijf de Tamoxifen ook slikken en moet de opvliegers dan maar voor lief nemen. Ik heb het trouwens ontzettend koud als ik geen opvliegers heb. Herken je dat?

SterktešŸ˜˜

Laatst bewerkt: 11/11/2019 - 08:19
Hallo Gaviota, Deze reactie zie ik nu pas, sorry. Mijn oncologe vond dat je je vitamines en mineralen zoveel mogelijk uit voeding moest halen. Dat probeerde ik ook (veel groente eten, wat fruit, wat vezels en eiwitten, weinig koolhydraten, veel water drinken en bewegen was en is ongeveer mijn gezondheidsrecept) Daarnaast neem ik zo nu en dan een multivitamine, wat extra vitamine C en B-complex, en extra vitamine D en kalk op voorschrift van de arts. Mijn opvliegers zijn in de loop van de tijd minder geworden.
Laatst bewerkt: 09/03/2020 - 17:23
Ik ben gestopt met slikken zowel tamoxifen als een ander middel kon dit zeer slecht verdragen. Kreeg last van extreme vermoeidheid heel veel pijn in spieren en slapeloosheid. Ook hield ik veel vocht vast. Iedere dag weer wat anders. Ik gebruik nu 3 maanden niets meer en mijn conditie is sindsdien enorm vooruit gegaan, ik voel me goed. Ik sport 3 a 4 x per week om mijn conditie en gewicht weer op peil te krijgen, ik ben 20 kg zwaarder geworden na alle behandelingen. Ik ga ervoor ik wil ook graag weer aan het werk,
Ik ben benieuwd wie er nog meer overgewicht heeft gekregen door de hele behandeling en er wat aan wil doen
Ik ben zelf kleur- en stijlconsulente en zit erover te denken om vrouwen te gaan helpen die ook borstkanker gehad hebben en last hebben van overgewicht en andere klachten en die graag weer goed uit willen zien. Ik kan je erbij helpen door het kiezen van de juiste kleuren en de juiste kleding kun je er nog steeds goed uitzien.
Ik hoor graag van jullie
Hartegroet,
Jeanet


Laatst bewerkt: 15/04/2018 - 15:49
slik nu 3 jaar tamoxifen en vraag me al jaren af of het kleine beetje voordeel daarvan (5% minder kans op terugkeer borstkanker ) opwegen tegen alle nadelen. Vooral die pijn in spieren en gewrichten herken ik, mijn hobby was hardlopen en ik heb dat weer opgepikt maar mijn plezier daarin is volledig verdwenen door de gewrichts-en spierpijnen, de extra kilo,s die ook ik aangekomen ben en de dikke enkels van het vocht vasthouden. Ik houd het wel vol want wil niet nog verder in conditie achteruitgaan. Daarom ben ik ook aan het lijnen geslagen bij de weight watchers maar mijn oncologe vertelde dat gewichtsverlies moeilijk zou worden ivm de tamoxifen die ik slik. Dat is dus een bekende bijwerking! Ondanks dat ben ik wel afgevallen,maar zƩƩr moeizaam. medecursisten vielen in 3 maanden het gewicht af waar ik meer dan 1 jaar over deed;erg frustrerend. Ben inmiddels (na 6 maanden na afloop vd eerdere behandelingen, zoals operatie, bestraling en 6 chemo;s) weer volledig aan het werk, ondanks de slapeloze nachten die ook ik ervaar met heel veel opvliegers en zweten. Dat gaat overigens dag en nacht door.Ik ga bij de volgende afspraak met de oncoloog of vragen om een ander middel dan tamoxifen of ik stop ermee. Wil eindelijk me ook wel eens goed voelen.
Laatst bewerkt: 15/04/2018 - 15:49
Heel vervelend dat je zo'n last hebt van de Tamoxifen. Ik slik het nu 'pas' een paar maanden, sinds begin oktober en ikhad alleen de eerste weken last van bijwerkingen.
Ik ben intussen ook 7,6 kilo afgevallen, dus het kan wel ;O) Ik doe Grip op Koolhydraten, en het bevalt me enorm goed. Ik deed het al langer, maar ben nu beter aan het opletten wat ik eet dan voorheen. Misschien is het ook wat voor jou?

Kijk maar eens hier .. http://gripopkoolhydraten.nl/grip-op-de-overgang-ervaringsdeskundige-dietist-yvonne-lemmers-geeft-ui...
En deze: http://gripopkoolhydraten.nl/tamoxifen-hormoonkuur-afvallen-kan-wel-jeanette-bewijst-al-30-kilo-kwij...


Ik wens je veel sterkte met alles ..
Laatst bewerkt: 15/04/2018 - 15:49
Het is zeker een goed dieet. voor mij is het het eerste wat echt werkt sinds ik tamoxifen gebruik en alleen maar kilo's aankwam.
groetjes, Doortje
Laatst bewerkt: 15/04/2018 - 15:49
Dag Doortje, Kan je mij iets meer vertellen over de bloedanalyse Novel Cure Dit zou kunnen uitwijzen of je een voorbode van kanker hebt.

Groetjes,
Fidelia
Laatst bewerkt: 15/04/2018 - 15:49
Hoi Fidelia,

O, dat daar kan ik je niet meer over vertellen. Ik heb hier geen ervaring mee. Bel of mail naar de infolijn kanker.nl Die kunnen je verder helpen.

lieve groet, Doortje
Laatst bewerkt: 15/04/2018 - 15:49

heee... toevallig ben ik ook begonnen met koolhydraat arm eten en ik heb er baat bij. Niet zo zeer bij t afvallen (maar ik houd me er ook niet altijd geweldig goed aan..) maar ik merk dat ik bergen meer energie van koolhydraat arm eten krijg. tevens gestopt met tamoxifen en ook dat was een hele verbetering. Bedankt voor de links! Ik gebruik de boeken van the new food. Makkelijke en lekkere recepten en goede tips.

Laatst bewerkt: 25/11/2019 - 22:57
Hoi Appie,
Heb je clonidine al eens geprobeerd. In overleg met mijn oncologe ben ik hier in mei 2016 mee gestart. Veel lotgenoten hebben hier veel baat bij. Ik merkte zelf ook wel verschil, maar niet genoeg.
Ik ben sinds begin december 2016 begonnen met venlaflaxine in overleg met de oncologe. Bij het starten van de venlaflaxine heb ik ook nog de clonidine gebruikt omdat ik deze moest afbouwen. Geweldig al na 2 dagen merkte ik super groot verschil. Ik heb nu nog maar +/- 5 opvliegers per dag. Max 10. En ze zijn veel milder. Ik slaap ook weer zoveel beter. Wordt 's nachts eigenlijk niet meer wakker van een opvlieger. Echter toen ik hierna de venlaflaxine alleen gebruikte begonnen de hoeveelheid opvliegers vrijwel gelijk weer toe te nemen. Nog zeker niet zo heftig maar toch.... In overleg met de oncologe mag ik beide middelen nu samen gebruiken. Geweldig. Oh wat ben ik blij. Ik wist wel dat de hoeveelheid opvliegers mij enorm veel energie kostte, maar dat het zoveel impact op mij had, had ik niet verwacht. Ik zeg nu dus wel tig keer op een dag tegen mezelf: oh wat ben ik toch blij.
Laatst bewerkt: 15/04/2018 - 15:49
heb clonidine geprobeerd , hielp wel, maar kreeg ook last v andere klachten, oa spierklachten, duf gevoel in mijn hoofd etc. Radicaal dan maar met alle medicijnen gestopt. Geen spijt van.
Laatst bewerkt: 06/05/2020 - 21:14
okey bedankt voor de tip slik pas half jaar tamoxifen ,en ik heb het alleen snachts ,om de dag ,dan zweet ik als een otter in bed ,groetjes marjo
Laatst bewerkt: 15/04/2018 - 15:49

Hallo Fidelia. Weet niet of je nog steeds actief bent hier op het forum. Maar ben heel benieuwd of je nu nog steeds maar weinig opvliegers hebt? Warme groet Dasje.

Laatst bewerkt: 18/03/2020 - 22:45

Super bedankt!!

ik heb heeel veel opvliegers van de immumo therapie en slik na jouw advies nu een paar dagen foliumzuur en heb er nu nog maar iets van 7 per dag(had er meer dan 40 per dag)

ben heel blij met jouw advies!

Laatst bewerkt: 01/05/2020 - 20:49

Sinds een jaar slik ik nu Tamoxifen. En dat ging in het eerste halfjaar best aardig. Maar nu, inmiddels een jaar verder, worden de,daarbij komende klachten nog behoorlijk erger.Er zijn heel weinig dagen dat ik er geen  last van heb. 
Ik denk er ook over om te stoppen. ik twijfel enorm.

Laatst bewerkt: 01/07/2020 - 15:20

Hallo beste Grover. Heb jij ook zoveel last van opvliegers? Warme groet Dasje šŸŒŗšŸŒŗšŸŒŗ

Laatst bewerkt: 02/07/2020 - 22:32

Hallo allemaal, Ik slik nu sinds een week Acidum Folicum Streuli cpr 5 mg, 

verkrijgbaar op dokters recept. Ik moet eerlijk zeggen dat het mij enorm veel helpt. Veel minder opvliegers en helderder in mijn hoofd. Het maakt de Tamoxifen zeker draaglijker.

Wilde dit toch even met jullie delen. Sterkte allemaal,

Laatst bewerkt: 26/06/2022 - 15:56