Gevolgen na bestraling

Openbaar gesprek
20 juni 2016 om 19.07,
gewijzigd 21 juni 2016 om 16.54
2609 x gelezen
Ruim 1 jaar geleden zijn allebei mijn borsten geamputeerd en mijn rechterborst is bestraald.
Als gevolg van de bestraling, de laatste was augustus 2015 loop ik nu met een gebroken rib.
Mijn plastisch chirurg heeft extra huid overgelaten voor een borstreconstructie, ik heb tijdens de operatie al expanders gehad, daar heb ik zoveel last van gehad, dat ik die er weer uit heb laten halen.
Daarna zoveel narigheid gehad,ontstekingen, weer operaties, veel pijn, nu ook weer met die gebroken rib.
Ik heb nu heel veel last van dat overtollig huid van mijn oude borsten.
Daarom ben ik bang voor een borstreconstructie in de toekomst, want dat kan nu alleen nog via mijn buik. ( rug wil ik niet ) Wie kan mij hier een goed antwoordt op geven? Gaat bv de pijn in mijn borsten op den duur over, zodat ik protheses kan gaan dragen.? Gr. Linda.

5 reacties

hallo Linnepinny ik heb alleen een borst besparende operatie gehad.8 maanden geleden.en daarna bestraald.sinds een paar weken heb ik pijnscheuten door die borst.komt door het bestralen zegt mijn arts.dat kan snel over gaan .maar ook jaren duren.

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Je moet van je arts een echo vragen! Mijn arts vond ook dat ik goed was... in het 4e jaar heb ik zijn hand gepakt en deze op de nieuwe (4jaar al) geduwd. Hij begon meteen de Rontgen te mailen voor een biopt! Van die  biopt zou ik dus na 3 dagen de uitslag krijgen, mooi niet, het was inderdaad verkeerd, er zat weer 'n tumor van 1 1/2 cm ! Ik ben meteen naar mijn huisarts gegaan en ben naar 'n goed gecertificeerd ziekenhuis gegaan. daar weer operatie en hypthermische bestraling  gekregen waardoor ribben gebroken en flink beschadigd zijn. Ook in dat ziekenhuis duurde het 1 jaar voor ze 'n botten scan gingen maken... er werd iedere x gezegd, bent u er weer...ook werd er van de zuurstof therapie gezegd " het helpt toch niet, gezien uw leeftijd en gestel !!" ik ben 80 jaar !!

Laatst bewerkt: 25/11/2019 - 10:56
Hallo Linnepinny,

de huid van mijn geamputeerde borst is strak getrokken over de ribbenkast en mijn borstspier. Afgezien van het feit dat ik mij niet moet stoten en dat ik een bovenstukje aan moet omdat eigenlijk alle loshangende weefsels van kleren onverdraaglijk zijn op de huid, die ook bestraald is, heb ik nooit last gehad van pijn of gebroken ribben. Ik heb vaak last van jeuk, litteken en daaromheen, maar daar kan ik mee leven. Heel soms een fantoomgevoel, dan voel ik mijn tepel die er niet meer is.
Ik durfde nooit een borstreconstructie en nu mijn andere borst ook geamputeerd gaat worden, ben ik extra blij. Het is niet leuk om plat door het leven te gaan, maar een reconstructie vond ik en vind ik een te grote aanslag op mijn lichaam. Ik weet niet of je hier wat aan hebt. Veel sterkte in ieder geval. Sidonia.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste Sidonia,

bedankt voor je reactie, natuurlijk heb ik hier wat aan, maar wat jij hebt laten doen is ook een operatie, ik weet nog niet wat ik ga doen, maar dit is ook een optie.
Dank je wel en jij ook sterkte met alles.
Gr. Linnpinny
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Tegen gebroken ribben tgv bestralingen helpt alleen Hyperbare zuurstoftherapie. Na 60 sessie, dagelijks, heb ik zeer veel baat gehad door deze behandelingen. Echter het verbaast mij dat artsen dit niet doorgeven. Zij zij waarschijnlijk niet op de hoogte dat 3 Nobelprijswinnaars zuurstof aanbevelen bij kanker, echter die behandeling is zeer duur.. dus bevelen de artsen hem niet aan.Na mijn zuurstofbehandeling voel ik mij prima, ribben zijn natuurlijk niet geheeld, gaat jaren duren, maar pijn is bijna geheel over. Dus ga naar je huisarts en vraag toestemming.

Laatst bewerkt: 22/11/2019 - 09:28