bestralingen? Tumormarker CA15-3

Openbaar gesprek
7 oktober 2015 om 12.00,
gewijzigd 21 oktober 2015 om 13.42
5633 x gelezen

Op 23.9.15 is er bij mij een tumor verwijderd + de poortwachterklier, n.a.v. het bevolkingsonderzoek.

Gister de uitslag gehad en zowel de klier als de snijvlakken van de tumor zijn schoon. Het blijkt ook om een van de minst agressieve vorm van borstkanker te gaan.

De specialist adviseert mij om toch 20 bestralingen te ondergaan. Echter:

- Vanwege de bijwerkingen op korte en lange termijn (o.a. beschadiging hart/long, enz.) twijfel ik of ik deze bestralingen ga doen.

- Mocht er helemaal niets meer zitten in mijn linkerborst dan krijg ik die 20 bestralingen (met alle gevolgen van dien) voor niets

- Na die 20 bestralingen kan men mij niet garanderen dat alles weg is (mocht er al iets zitten).

VRAAG 1: HOE SNEL NA DE OPERATIE KAN MEN HET BESTE BEGINNEN MET BESTRALINGEN?


Nu heb ik gelezen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, artikel A8453, van juni 2015 dat:

‘Nieuwe ontwikkelingen in de follow-up van patiënten zijn nog niet in de Nederlandse borstkankerrichtlijnen verwerkt, maar onderzoek heeft uitgewezen dat het goed mogelijk om vroege metastasen te detecteren door de tumormarkers CEA, CA-15-3 en CA-125 te volgen en bij een toename van deze markers PET-CT te verrichten; hierdoor hebben patiënten mogelijk meer opties voor lokale behandeling’.

VRAAG 2: HEEFT HET ZIN OM DEZE BLOEDWAARDES, BIJV. IN HET BEGIN IEDERE 6 WEKEN TE PRIKKEN? (daarna om de 3 mnd en dan om het half of heel jaar)? En geven deze waardes ook duidelijk weer of er weer een tumor(tje) aan ’t groeien is?

Ik heb deze bepalingen op 2.10.15 laten bepalen i.o.m. de huisarts. De waardes waren op dat moment allemaal volkomen normaal.

Graag zo snel mogelijk bericht, zodat ik mijn besluit kan door geven aan mijn specialist. Alvast hartelijk dank.




3 reacties

Hallo Marijke,

Inderdaad lijkt de behandeling soms een volledig bombardement, om alles wat kan te raken en weg te krijgen.
Ik had bij de eerste diagnose al uitzaaiiingen en zat dus aan het hele pakket vast.
Bij twijfel zou je eventueel ook een second opinion kunnen aanvragen bij een ander(eventueel gespecialiseerd) ziekenhuis.
En ook nu kan je weer in gesprek gaan met je arts, zodat deze uit kan leggen waarom deze toch voor de bestralingen kiest (is het protocol, is het voor de "zekerheid"....), hoe veel tijd je hebt om na te denken en je in gesprek kan gaan waarom jij twijfelt gezien de kans op bijwerkingen (zeker links zijn er meer risico's). Mogelijk kan je dan de voor en nadelen tegen elkaar afwegen.
Hoe snel je met bestraling zou moeten beginnen weet ik niet. Ik heb eerst chemo gehad, daarna operatie en daarna bestraling. Iedere keer was daar hersteltijd tussen, die nodig was om de volgende stap aan te kunnen.

Vraag 2: de tumormarkers laten bepalen (bloed prikken) kan zeker zinvol zijn: bij mij is zo de nieuwe groei van uitzaaiingen snel ontdekt. Je kan dus aan de stijging van de waarden zien dat er wat aan het gebeuren is. Het voorkomt dat je onnodig een scan moet. Ook al gaf mij dat soms wel onzekerheid. Graag wilde ik nl alles doen on zeker te zijn dat er niets zat. Mijn arts kon bij herhaaldelijk navragen van mij, wel steeds uitleggen waarom zij bv een scan niet altijd zinvol vond.

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Tumormarkers prikken kan zinvol zijn als je grote kans hebt op uitzaaiingen. In mijn ogen is het bij een kleine, niet agressieve (graad I?) tumor 'too much'. Tumormarkers kunnen ook door andere oorzaken verhoogd zijn dan alleen uitzaaiingen. Dan heb je alle onrust en extra onderzoeken voor niets. Bespreek het eens met je oncoloog, die kan je ook zeggen hoe groot de kans is dat je uitzaaiingen krijgt en wat de zin of onzin is van tumormarkers.

Tumormarkers geven geen informatie of er een nieuwe tumor is, bijvoorbeeld in je andere borst.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
7 weken na de operatie is begonnen met de bestraling.(16 keer) Ja je weet nooit of er ergens in de borst toch een celletje is achtergebleven die van plan is om een eigen leven te gaan lijden. Ook bij mij is het links waardoor er extra aandacht was voor hart en longen
Regelmatig worden er foto's gemaakt tijdens de bestraling of alles nog goed ligt.vooral als een tumor slinkt.
Zelf ben ik inmiddels klaar en heb er geen reactie van gekregen. Huid goed behandelen direct na de behandeling

Veel wijsheid met je beslissing
.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14