Bijwerking van Anastrozol

Openbaar gesprek
9 juli 2015 om 18.16,
gewijzigd 8 juni 2018 om 11.19
18970 x gelezen
Hallo allemaal,
Na 5 maanden Anastrozol te slikken heb ik geen gevoel meer in mijn rechter en linker duimen, wijsvingers en middelvingers.
Er is waarschijnlijk iets met de uiteinden van mijn tast zenuwen. Mijn vraag is: hebben hier meer mensen last van en kan het gevoel nog terugkomen en welke behandeling is aan te raden. Momenteel ben ik in het ziekenhuis voor onderzoek naar Carpaal tunnelsyndroom, maar de arts zei vandaag dat waarschijnlijk een operatie mij niet van mijn klachten zou afhelpen.
Wie wil mij iets over dit onderwerp vertellen?
Alvast hartelijk bedankt,
Groet van Rosee.

15 reacties

Ik gebruik sinds twee maanden Anastrozol. Heb nu een dooie wijsvinger en ook mijn andere vingertoppen aan mijn rechterhand voelen vreemd aan. Net als tijdens de chemo toen ik neuropathie had. Maar volgens mijn oncoloog is het dat nu niet. Ik dacht daarna dat het misschien door de Gamma Knife bestraling is gekomen, maar de bestralingsarts had nog nooit van deze bijwerking gehoord en vond het onwaarschijnlijk. Nu ik jouw bericht lees, ga ik me afvragen of het dan niet toch ook van de Anastrozol is....
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ik ben naar mijn internist gegaan, nadat de orthopeed niet echt de oorzaak van mijn heuppijn kon vinden,
terug op de tamoxifen, oorzaak was een bijwerking van de anastrastol, nu pijnvrij
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Gelukkig dat je de pijn niet hebt geaccepteerd, er is gelukkig ook genoeg dat verholpen kan worden door een ander middel te gaan gebruiken.
Bedankt voor het delen, Doortje
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hallo,
Ik slik sinds een jaar anastrozol nadat bleek daar ik niet goed tegen de tamoxifen kon.
Na 3 maanden kreeg ik pijn op mijn heup en kniegewrichten, onderzoeken gaven geen afwijkingen.
Omdat anastrazol alleen niet voldoende is om je hormoonwinkel te temmen krijg ik er ook
lucrin bijgespoten. Nu een jaar later heb ik nog steeds "botpijnen" die getemperd worden met morfine, wat de oorzaak ervan is is niet duidelijk, Lucrin kan vervelende bijwerkingen hebben maar ook Anastrazol, om van de pijnen af te komen zou ik moeten stoppen met de medicatie...ik heb ze nog 3 jaar in te nemen...dat hou ik nog wel vol. Aangezien het 1 niet zonder het ander kan zal ik beide blijven slikken. Voor mij is Anastrozol niet los te zien van Lucrin.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
hallo allemaal,
Ik had na 1 jaar Anastrozol last van erge pijn in een knie, met een enorme vochtknobbel, waardoor lopen vaak strompelen werd.
Huisarts heeft me doorverwezen naar orthopeed, die vaststelde dat de meniscus beschadigd was, hoewel dat op de foto amper te zien was. 'Op uw leeftijd (70 destijds) is dat normaal'.
't Leek me een onzinnige diagnose omdat dan erg veel vrouwen van 70 jaar zouden strompelen, als dit normaal zou zijn.
Daarna kreeg ik pijn in een pols, zodanig dat ik niets meer kon tillen en de pols ook erg dik werd. Nu doorverwezen naar een oedeemtherapeut om het vocht uit de pols en de knie weg te masseren wat wel wat verlichting gaf
Toen heb ik de bijsluiter van de Anastrozol nog eens herlezen. t Blijkt dat spier- en peesklachten bij veel gebruiksters voorkomt. De oncoloog bevestigde dat dit wel eens de oorzaak van mijn klachten kon zijn, en niet een slechte meniscus .
Ik heb nu van een andere orthopeed zowel in de knie als de pols een injectie gekregen met corticosteroĆÆden, die geweldig geholpen hebben.
Mijn ervaring is dat zowel de huisartsen als de specialisten geen rekening houden met het feit dat de klachten wellicht te maken hebben met het gebruik van Anastrozol en dat je ze daar zelf op attent moet maken.

Laatst bewerkt: 03/08/2017 - 10:18
Hallo Rosee,

Het is inmiddels 30-3-2018 en mijn vraag is wat heb je toen gedaan en hoe is het nu met je handen?
Ik heb precies dezelfde klachten en overweeg ook een carpaal tunnelsyndroom operatie.
Ik slik nu ook 5 maanden anastrozol en mijn handen worden met de dag erger.
Hoor graag van je.
Groet Corine
Laatst bewerkt: 24/05/2018 - 18:46
carpaal tunnelsyndroom
schijnt 1 van de mogelijke bijwerkingen te zijn die je kan krijgenZeer vaak (> 10%): opvliegers. Hoofdpijn. Misselijkheid. Huiduitslag. Gewrichtspijn en -stijfheid, artritis, osteoporose. Asthenie.

Vaak (1-10%): vaginale droogte, vaginale bloedingen (m.n. gedurende de eerste weken na overschakeling van een voorafgaande hormonale therapie). Slaperigheid, gevoelsstoornissen (incl. paresthesie, verlies van smaak en veranderde smaak). Anorexia, braken, diarree. Botpijn, spierpijn, carpale-tunnelsyndroom (m.n. bij bestaande risicofactoren). Diffuse haaruitval. Overgevoeligheidsreactie. Verhoging alkalische fosfatase, ALAT en ASAT. Hypercholesterolemie.

Soms (0,1-1%): hepatitis. Urticaria. Tendovaginitis stenosans ('trigger finger'). Verhoging van gamma-GT en bilirubine. Hypercalciƫmie.

Zelden (0,01-0,1%): erythema multiforme, anafylactoĆÆde reactie, cutane vasculitis incl. purpura van Henoch-Schƶnlein.

Zeer zelden (< 0,1%): angio-oedeem, Stevens-Johnsonsyndroom. Reductie in de botmineraaldichtheid met een toegenomen kans op fracturen.


bron. https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/a/aā€¦

Laatst bewerkt: 18/05/2018 - 17:58
Klopt allemaal. Zijn allemaal bijwerkingen maar vraag me af of je na een operatie minder klachten krijg.
Je leest nooit of de bijwerkingen na verloop van tijd weg gaan. Moet nog 9 en half jaar slikken en zoveel pijn dus hoe gaat het met ieder die langer slikt?
Laatst bewerkt: 24/05/2018 - 18:46
Hallo Rosee,

Na bijna 3 maand Anastrozol te hebben gebruikt, ben ik in overleg met mijn oncoloog gestopt met dit medicijn.
Ik kan ā€˜s morgens bijna niet meer lopen en mijn vingers zijn stijf en verkrampt.
Ook ik kreeg weer last van carpale tunnel syndroom. Terwijl ik daar aan bijde
Laatst bewerkt: 08/06/2018 - 11:19
Precies , bij mij ook. Heb toevallig gisteren met de oncoloog erover gehad en ga nu vandaag 6 weken stoppen en dan zien of de klachten minder worden. Hij denkt dat er ook neuropathie bij mee speelt. Dus afwachten nu.
Laatst bewerkt: 08/06/2018 - 11:19

Hallo Jootje12

Zag op de site Kanker.nl dat jij in 2018 bijna 3 maanden Anastrozol hebt gebruikt en dat je in overleg met de oncoloog gestopt bent met dit medicijn. Je schrijft: "ik kan 's morgens bijna niet meer lopen en mijn vingers zijn stijf en verkrampt". Zelf ben ik na ruim 2 maanden met Anastrozol gestopt. Ook ik kreeg naast verschillende bijwerkingen ook last van mijn  knie en kan nu eigenlijk ook niet meer goed lopen: het lijkt meer op strompelen. Hoe gaat het met jou. Is jouw knie indertijd uiteindelijk hersteld nadat je met de Anastrozol ben gestopt?
P.S. ik schrijf dit bericht op 2 okt 2022. Zou het erg op prijs stellen als je mijn vraag wilt beantwoorden na zo'n lange tijd. Alvast bedankt, Amnika 

Laatst bewerkt: 02/10/2022 - 14:56

Sinds vorige week mag ik stoppen met Anastrozol.
Ik heb nog een ongeopend doosje over. Ik kan het terugbrengen naar de apotheker of iemand  komt het gratis ophalen. Ik woon in Amsterdam.

Laatst bewerkt: 30/11/2022 - 10:58

Goodnight leden ,

Dit verschijnsel s van de hormoon tabletten Anastrazol en los van het doof gevoel in de vingertoppen heb ik ook last van mijn ondervoeten alsof ik op kussentjes loop of soms op zand loop .

En gelooft u mij er is niets aan te doen ,maar als je stop met de hormoon tabletten verdwijnen meestal de klachten ook .

Maar wat ik u allen wil adviseren om je minder zorgwn te maken over de bijwerkingen omdat hetnnegatief kanngaan werken op jou dagelijks leven .

Blijft u vooral veel bewegen

Laatst bewerkt: 11/07/2023 - 04:24

Hallo,

Het gevoel op kussentjes te lopen heb ik overgehouden aan de chemo. Neuropathie,  kan wel minder worden maar kleine kans dat het verdwijnt. En welke soort Anastrozol is het? Zelf had ik na vijf dagen al klachten van Anastrozol accord. Netelroos. Nu slik ik ruim een week Anastrozol PCH en buiten een droge mond heb ik daar nog geen klachten van.

Laatst bewerkt: 11/07/2023 - 20:32

Goodnight Beste ,

Ik heb het zelude probleem van de vingertoppen ,komt door de Anastrazol .

Gewoon veel werken met de handen  ,dat gevoel gaat pas afnemen wanneer wij stoppen met het innemen van de Anastrazol op dokters advies .

Growtjes Elisabeth  

Laatst bewerkt: 17/02/2024 - 03:28