Endeldarm kanker

Openbaar gesprek
4 oktober 2017 om 09.52,
gewijzigd 21 maart 2018 om 21.08
732 x gelezen
Januari 2017 endeldarm geconstateerd na een coloscopie. Dit weer n.a.v. het landelijke darmonderzoek. Na het onderzoekstraject geopereerd endeldarm verwijderd en tijdelijke dunnedarm stoma aangelegd. 8 maanden zonder problemen doorgebracht. Maandag 24 september geopereerd en stoma verwijderd. Alles goed gegaan. Dinsdag kwam de eerste ontlasting.Mocht woensdag alweer naar huis. De dagen die volgden waren verschrikkelijk. Hefige krampen vlak boven de anus,wondpijn en heeeeeel veel naar het toilet. Vanaf áfgelopen maandag is alles weer wat rustiger. Bij ontslag uit ziekenhuis geen enkele informatie ontvangen wat ik kon gaan verwachten en hoe te handelen. Gisterenmiddag yoghurt met een appel gegeten. Resultaat hele middag op toilet gezeten. Ik beng gelukkig erg optimistisch alleen zoek ik ervaringsverhalen en eet adviezen.

9 reacties

Beste RobLo,

Misschien heb je iets aan het lezen van een discussie , die hier een tijdje geleden liep.
“Gevolg opheffen stoma”. Hij begon op 24 juli 2017. In de groep darmkanker.
Je kunt ook alle reacties openen daarbinnen, voor meer informatie.
Ik herken veel van mijn eerste tijd na de stomaverwijdering. Heb je wel contact met een incontinentie verpleegkundige? Dat zou ik zeker vragen. Het is persoonlijk, maar mijn ervaring is, dat het niet veel uitmaakt wat je eet. Het is gewoon ellende de eerste tijd. Ik had baat bij loperamide, en metamucil. Ook kreeg ik een maagzuurremmer voorgeschreven, om de ontlasting minder zuur en bijtend te maken. Dat hielp ook.

Sterkte en ik hoop voor je dat het snel beter gaat!
L
Laatst bewerkt: 05/10/2017 - 10:25
dank je wel voor de beantwoording. De metamucil heb ik 8 maanden gebruikt met mijn dunnendarm stoma.Dat mag ik nu niet meer. DE ontlasting is al ingedikt ,alleen komt nog veel en vaak achter elkaar. Maar ook dat went. DE periode van die hevige krampen op de anus wordt steeds minder. Ik weet wel dat ik een appel voorlopig nog maar moet laten liggen,werkt wel heel erg stimulerend.

Laatst bewerkt: 05/10/2017 - 08:21
Dag Rob,
Bij mij ging het ook na maanden nog niet echt beter zonder medicatie.Ik ben nu begonnen met darmspoelen, en dat bevalt me echt heel goed.Ik heb mijn vrijheid en controle ermee terug gekregen, dus denk daar ook eens aan, als het te lang tobben blijft.
Sterkte!
L
Laatst bewerkt: 05/10/2017 - 10:25
Zeer herkenbaar jouw verhaal. Ben zelf enkele jaren geleden op dezelfde manier geholpen. Je moet ongelooflijk veel geduld hebben. Echt heel veel.
het is 2 stappen vooruit en 3 achteruit. En dat gedurende lange tijd. Ik heb veel baat gehad met een bidet in onze badkamer die eigenlijk nooit werd gebruikt. Met zo heet mogelijk water vol laten lopen en dan erin gaan zitten.
Ik wens je heel veel sterkte.

Laatst bewerkt: 08/10/2017 - 11:18
Beste,

Uw verhaal is mij zo herkenbaar ,ook u klacht over weinig informatie na het wegnemen van de stoma was voor mij ook een grote ontgoocheling.
Veel zelf opzoeken was de boodschap ( vooral zoeken op LAR SYNDROOM ).
De eerste maanden waren onmenselijk ,maar nu na 14 maanden is er heel wat beterschap, de frequentie van toiletbezoek is afgenomen ( maand februari 2017 bedroeg 270 per maand ( -+ 10 x per/dag)
nu toch verbeterd naar 137 keer per maand 4 a 5 x perdag
Voor iets te plannen in het sociaal leven blijft nog moeilijk omdat de moeilijke dagen zo wat nog onvoorspelbaar zijn!
Maar ik hoop dat mijn lichaam zich nog meer aanpast volgens de prof van Leuven kan het wel tot 2 jaar duren tot het wat normaal word
Ik denk dat de juiste voeding hier heel belangrijk is ,en dat moet je best zelf wat uitzoeken, ook het soort brood is heel belangrijk !
voor medicatie gebruik ik alleen imodium, om de darmen rustiger te houden bij veel toiletbezoek .
De kanker is nu wel onder kontrole en word goed opgevolgd ( wat zeker nodig is )
Met de hoop dat het met u ook al wat beter gaat wacht ik op een seintje terug
Blijf vooral positief en geniet zoveel je kan

Een lotgenoot
Vriendelijke groeten
Viaene Julien
Laatst bewerkt: 21/03/2018 - 21:08
Goede middag alle lezers,
Ik ben super bezig,ik zit nu op 95% van mijn kunnen. Toiletbezoek s'ochtens 3 keer en avonds 3 keer,s'nachts 1 keer. Alles controleerbaar.
Erg belangrijk is de regelmaat in mijn leven.bij onregelmatigheden of anders eten, zijn de darmen weer van slag. Ik heb een afspraak gemaakt met mezelf. " ik leef zonder problemen en doe en eet wat ik lekkervind" de gevolgen accepteer ik dan.
Wat mij heel erg helpt, bij darmproblemen, is Probactiol duo. 1 tablet geeft al resultaat. Wel duur maar als je zoekt op Google zijn ze ook goedkoop te vinden bv 30 stuks voor € 25.-

Laatst bewerkt: 14/02/2018 - 11:29
Waar ik erg benieuwd naar ben is het volgende. Mijn tijdelijk stoma is enkele jaren geleden verwijderd. Sindsdien is toiletbezoek ongeveer het belangrijkste in mijn dagelijks leven. Jullie herkennen dat vast wel.

Wat heel erg naar is, is af en toe opeens gigantische dunnen ontlasting. Echt heel vervelend. Vlak voor dat aan de orde is, voel ik me naar en sta vlak bij de WC. Is dit herkenbaar?
Laatst bewerkt: 15/02/2018 - 18:04
Ook ik heb hetzelfde meegemaakt als RobLo en durfde eigenlijk de deur niet meer uit en zeker niet naar iets waar geen toilet in de buurt was. Sinds 1 jaar ben ik aan het darmspoelen. Kost me 's-ochtends een uurtje maar dan ben ik over het algemeen 24 uur verlost van toiletbezoek op gewoon plassen na. Enkele keer kan het nog weleens een beetje misgaan maar ben zelfs weer hele dagen gaan werken. Voor mij dus best een aardige oplossing.
Laatst bewerkt: 21/03/2018 - 21:08