vergoeding Hipec

Openbaar gesprek
17 april 2017 om 20.48,
gewijzigd 18 april 2017 om 18.46
2492 x gelezen
Goedeavond,

Is er iemand die ervaring heeft met een Hipec behandeling in Belgiƫ die vergoed is door de verzekering in Nederland?
Onze verzekering weigert de operatie te vergoeden, omdat ze vinden dat een Hipec behandeling voor uitgezaaide darmkanker nog in een experimentele fase zit.
Ik wacht in spanning op jullie antwoord.

Groetjes,

Cinneke

1 reactie


Vincent1972


Hallo Cindy,

Jammer dat je zus tegen zo'n rotdiagnose is aangelopen.

Dat argument (niet wetenschappelijk bewezen) is wanneer er bij je zus alleen sprake zou zijn van uitzaaiingen in het buikvlies vanuit (dikke) darmkanker, te weerleggen aan de hand van zowel een Franse als Nederlandse vergelijkende studie, ook al zijn sommige artsen kritisch over de wetenschappelijke kwaliteit van deze twee studies. Voorwaarde is wel dat het buikvlies zelf niet teveel aangetast is, bij een verwachte PCI score van >20 wordt HIPEC niet ingezet, dan wel afgebroken wanneer ie al begonnen is. De Belgische artsen of ikzelf zouden deze studies zo aan je kunnen geven.

Wanneer er echter sprake is van bijvoorbeeld beperkte leveruitzaaiingen (vaak dan op het oppervlak, de kanker is dan waarschijnlijk overgestoken vanaf het buikvlies) en beperkt buikvlies (zie boven) heb je het probleem dat er geen goede vergelijkende studie bestaat. Die bestaat namelijk alleen maar indirect en is erg cynisch. Zoals de uitvinder en groot voorvechter van HIPEC Paul Sugarbaker stelt.. de lange termijn uitkomst van behandeling met alleen systemische chemo... die kennen wij allemaal.

Kan je iets meer zeggen over de situatie van je zus?

Ik weet wel dat wanneer tijdens een Nederlandse HIPEC onverwacht zo'n makkelijk te verwijderen levermeta opduikt, deze bijna altijd te grazen genomen zal worden. Maar wanneer dit vooraf bekend is niet. Is ook een kwestie van geld. Zo krijgt mijn HIPEC centrum maar "geld" voor 5 of 6 HIPEC met extra's van de verzekeraars.

Een HIPEC "kost" in Nederland overigens 65000 euro, in Belgie 20000 euro volgens een goede kennis die dit voor een familielid heeft uitgezocht.

Bedragen elders in de wereld weet ik niet, hoewel ik wel makkelijk aan Amerikaanse tarieven kan komen indien gewenst. Je hebt daar meer keuze vrijheid ,maar ook daar is het zoeken naar een agressieve chirurg die HIPEC wil doen, terwijl er ook beperkte rotzooi zit in lever of zelfs long. Ik ken b.v. een voorbeeld van een Noorse vrouw die een paar hele kleine longuitzaaiingen had, die zo traag groeiden dat de Noorse chirurg de HIPEC meer dan de moeite waard vond om te doen.

Neem anders even contact op via een PM, dan kan ik meer in detail ingaan op je vragen. Ook eventueel over proefonderzoeken in Nederland maar ook daarbuiten zoals een studie die ze DRUP genoemd hebben. LET OP: Hoop kan ik je niet bieden, wel informatie.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28