Uitzaaiing bekkenbodem en longen

Openbaar gesprek
17 september 2016 om 10.22,
gewijzigd 15 maart 2017 om 15.01
7627 x gelezen
Ik heh sinds dec 2015 dikkedarm kanker ( tumor 14 cm )
stoma, bestralingen, chemo, nogmaals leveroperatie, als laartste reconstructie dikke darm en verwijderen tumor
nu blijkt dat er nog uitzaaiingen zijn in bekkenbodem en longen
is er iemand bekend met deze behandelmethode ?
En waar in welk ziekenhuis kan ik het beste een second opinion krijgen en behandeling

6 reacties

Hoi Ingrid,
het ligt er natuurlijk helemaal aan hoeveel uitzaaiingen in de longen er zitten. Een HIPEC operatie ligt voor de hand om de uitzaaiingen in je kleine bekken te bestrijden, maar wordt in Nederland niet gedaan als er uitzaaiingen zijn op andere plekken. Het avl is een goeie plek om second opinion te vragen maar zou ook zeker in Belgie gaan kijken, daar zijn ze verder met hioecs en opereren ook bij beperkte verder uitzaaiingen is mij vertelt. Als je op deze site zoekt vind je diverse posts hierover.
heel veel succes met het vinden van de juiste behandeling!

Annemiek

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Dank je wel Annemiek over 7 weken krijg ik een pet scan dan hoor ik meer, was me alvast aan het voorbereiden op en wat dan ?
Zal idd AVL second opinion laten doen bij de uitslag en ik heb goede berichten gelezen over Belgiƫ

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Ingrid,

Goed plan om je nu al wat in te lezen in de wat & dan nadat de uitslag van de PET bekend is, ook al levert het misschien ook extra spanning op in een toch al moeilijke tijd. Sterkte daarmee!

Je schrijft over uitzaaiingen IN de bekkenbodem, als je daarmee bedoelt dat de uitzaaiingen in het bot zit zal het uitdraaien op lokale bestralingen denk ik. Een HIPEC doet daar niets. Maar misschien dat wanneer de (bot)uitzaaiingen wel operabel zijn dat de artsen dit willen combineren met een HIPEC of EPIC om eventuele onzichtbare verspreiding in het buikvlies te ontmoedigen.

Bij mijn eigen HIPEC heeft men het kleine bekken (Cavum Douglasi/ Holte van Douglas) wel geinspecteerd, geconcludeerd dat de slijmlaag op de wand een afwijkende kleur had, en vervolgens deze slijmlaag er afgeschraapt. Maar goed ook want in het laboratorium bleken daar drie zeer kleine uitzaaiingen in verstopt te zitten.

Leuven en Gent zijn trouwens de twee beste (van de vier) kankercentra in Belgie en zij hanteren HIPEC daar agressiever dan in Nederland.

Wat de behandeling van de longen betreft, dit hangt inderdaad zoals Annemiek zegt heel sterk af van het aantal, de omvang en de locatie. Een behandeling met (helaas weer) chemo ligt erg voor de hand. Wanneer het er minder dan 10 zijn, ze per stuk kleiner dan 1cm zijn en ze niet op lastige plekken zitten zoals tegen een groot bloedvat of de slokdarm, dan zou RFA (Radio Frequency Ablation: doodkoken op 85 celsius met een soort magnetronstraling uit een klein naaldje) een mogelijke weinig belastende behandeling zijn.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Hoi Ingrid,

Mijn partner kreeg in 2014 endeldarm kanker met uitzaaiingen in de longen, lever, buikvlies. Ze was en is nog in behandeling bij het AVL. Het AVL heeft tot drie keer aan toe een Hipec geweigerd voor de uitzaaiingen in de longen. Heel lang verhaal maar om kort je vraag te beantwoorden, heb ik contact op genomen met een specialist van het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. I.H.J.T. ( Ignace) de Hingh. Ondanks de uitzaaiingen in de longen, en de goede conditie van mijn partner heeft deze specialist toch de operatie uitgevoerd. Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt. (maak een afspraak).

Ik wens je heel veel sterkte.

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Sorry voor mijn late reactie, was intussen veel gebeurt Ga het zo snel mogelijk lezen en dit in mij opnemen Alvast bedankt Gr ingrid
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28