pijn bij zitten na operatie vulvakanker

Openbaar gesprek
11 januari 2016 om 21.36,
gewijzigd 29 januari 2017 om 09.34
3375 x gelezen
In mei 2015 is bij mij vulvakanker ontdekt. Operatie volgde in juni 2015. Geen bestraling gehad en geen chemo. Toch enorm veel pijn als ik langer dan een uur b.v. aan tafel zit. Lange autoritten lukken niet en lang lopen geeft het probleem dat het lijkt alsof er een "ping pong balletje" in mijn broek zit. Smeer op advies van de arts lidocainecreme, lanettezalf en hormoonzalf. Deze hormoonzalf gebruik ik omdat er ook lichen sclerose is geconstateerd. Loop inmiddels bij een bekkenbodem therapeut maar debekkenbodem is goed intact. Volgens de bekkenbodem therapeut spelen alle littekens een rol met de problematiek van het zitten. De arts in het amc zegt dat hij niksvoor me kan doen. Hebben jullie ervaring hiermee of misschien een ergonomische oplossing van iemand die misschien dezelfde soort klachten heeft?

18 reacties

Beste Susanne,
Ik kan je helaas niet helpen maar het lijkt mij niet prettig wat je omschrijft. Ik hoop dat er lotgenotes zijn die hun ervaring met je willen delen. Als je er behoefte aan hebt zou je ook met het telefonisch lotgenoten contact van de stichting Olijf kunnen bellen, ik weet dat daar vrouwen zijn die ook vulvakanker hebben gehad , wellicht kan je van hen tips krijgen. Op de site van Olijf kan je het telefoonnummer en de tijden waarop je kan bellen vinden. Heel veel sterkte en ik hoop dat je probleem snel wat minder wordt of nog mooier helemaal zal verdwijnen.
groeten, Kiba


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hallo Kiba,
Ik heb een beetje moeite met je reactie mbt contacten via Olijf en dergelijke. Olijf is er voor alle vormen van gynaecologische kanker. Er zijn heel weinig vrouwen die vulvakanker hebben (gehad). Bovendien zijn de vorm, behandeling en gevolgen behoorlijk verschillend, zoals ik ook op deze website lees. Overeenkomsten zijn daardoor zeldzaam, er bestaat naar mijn idee niet zoiets als een effectieve lotgenotengroep.
Natuurlijk lees ik hier behulpzame reacties in de trant van "heb jij dat ook"?

De deelnemers aan deze discussiegroep spreken van ongemak tot onzekerheid over de toekomst en alles wat daartussen zit. Dat stemt mij tot voorzichtigheid.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste Susanne, wat jammer dat je een beetje moeite hebt met mijn reactie van 12 januari. Het was absoluut niet mijn bedoeling om je wat op te dringen, wilde je alleen op de mogelijkheden van stichting Olijf wijzen. Heb gezien dat er inmiddels lotgenoten hebben gereageerd op je je vraag en hoop dat je hier aan iets hebt gehad en dat je klachten inmiddels wat verminderd zijn.
Groeten, Kiba
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Susanne,

Wat moet dat vervelend zijn voor je. Zowel mijn zus als ik hebben een vulvectomie gehad.

Bij mij minder radicaal als bij haar. Ik heb er zelf niet super veel last van. Zij heeft er wel veel last van gehad.

Misschien dat de pijnpoli wat kan betekenen? Of een reconstructie waarbij de littekens netter worden gemaakt? Ik zou vooral goed blijven overleggen met je arts.


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
hoi Suzanne

Helaas heb ik ook geen oplossing voor je.

Ik ben in December 2014 geopereerd aan Vulva kanker,
geopereerd aan een gezwel in mijn vagina,
en 2 schaamlippen weg gehaald.

Ik heb het zelfde nare probleem,inderdaad net alsof je een tennis bal in je vagina hebt
ik kan ook maar effe zitten dan gaat het al pijn doen,Branden en steken
Volgens de Gynacoloog is het littekenweefsel,en is er niks aan te doen,.

Ik heb dezelfde creme als jij gekregen maar die helpt niet echt,koelt het een beetje af,meer niet
Ik spoel een keer pd mijn vagina met een Irigator met lauw water,om al die creme er weer uit te spoelen.
heb inmiddels een Schimmel infectie erbij.

Ik heb ook veel pijn op de plek waar mijn schaamlippen hebben gezeten.
ik kan er absoluut geen slipje op velen

Ik ben natuurlijk hartstikke blij dat de operatie geslaagd is ,en ik nog steeds schoon ben,
maar de bij/na werkingen vallen niet mee.

Ik hoop dat iemand een oplossing voor je vind.

Hou goede moed.

lieve groetjes
roos48







Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Susanne

Ik herken je problemen. Ik ben goed geholpen door plastisch chirurg.
Smeer met vaseline-cetomacrogolcreme fna verzacht en helpt mij stugge littekens te versoepelen.
Via arts een goed ad kussen kan er echt al poos op zitten. Heb een zit-fiets en fiets 30 min per dag,dit is pijnlijk / vermoeiend / goed voor doorbloeding / tegengaan stugge littekens / geeft me naast lopen voldoening iets actiefs te doen.

Gr bianca

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi susanne ik ben inmiddels twee keer aan vulva kanker geopereerd. De eerste keer mijn clitoris verwijderd en de twee keer acht maanden na de eerste keer mijn linker schaamlip. De kanker is ontstaan uit lichen sclerose. Ook ik heb ernstige zit problemen kan maar een half uur recht op mijn billen zitten en dan nog met behulp van een roho kussen. Ook lopen gaat moeizaam dit Door ws zenuwbeschadiging in linkerlies waardoor gevoel boven been en knie niet goed is ook heb ik in dit been lymfoedeem. Volgens mijn gynaecoloog kunnen in dit gebied geen blokkades gezet worden. Ik heb als pijnmedicatie morfine pleisters en tramadol. Als je nog meer vragen hebt stel ze. Je komt ws net als ik weinig lotgenoten tegen. Groetjes petra
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hi, bij mij is in februari schaamlipkanker met uitzaaiingen in mijn lies/lymfeklieren geconstateerd. Ik krijg bestraling in combinatie met chemotherapie. Ik ben tijdens de opnames voor de chemo maar ook tijdens de bestraling niemand tegen gekomen die hetzelfde heeft als ik. Vooral de pijn stond op de voorgrond na zo een tweeeneenhalve maand heel veel pijn is dit nu redelijk onder controle. De behandeling is ingezet met als doel genezing maar ik kan de tumoren in mijn lies/lymfeklieren en schaambeen voelen en deze worden niet kleiner. Eigenlijk maak ik me daar nu toch wel zorgen over en de prognose met uitzaaiingen zijn niet alleen positief. Waar kan ik goede objectieve informatie vinden over behandelingen maar ook andere informatie. Het is mij namelijk opgevallen dat ik soms al lange tijd pijn had en dan opeens een tip kreeg die hielp en me afvraag waarom er geen foldertje is met bijvoorbeeld tien tips. Anders zou ik die zelf willen maken (bv dat als je water meegiet als je moet plassen dat het plassen dan minder /geen pijn doet. Ik zou erg blij zijn geweest als ik dit eerder had geweten. Alle informatie is welkom bij
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hi Berlijn,

Op de pagina van Olijf vind je informatie en links over vulvakanker: https://www.kanker.nl/organisaties/olijf/3416-schaamlip-vulva-kanker

Bij Olijf zijn ook lotgenotes aangesloten waar je mee kunt praten/ mailen, en zij organiseren contactavonden: https://www.kanker.nl/organisaties/olijf/3175-lotgenotencontact

Als je medische vragen hebt, dan kun je die hier stellen aan Dr. Kruitwagen: https://www.kanker.nl/discussiegroepen/12-gynaecologische-kanker/1180-stel-je-vraag-aan-het-team-gyn...

En hier op Kanker.nl kun je mensen zoeken zoals jij. Bovenaan de pagina is een knop 'Toon mensen zoals ik'. Wie weet vind je daar iemand die dezelfde klachten/ behandelingen heeft als jij. https://www.kanker.nl/personen

Heel veel sterkte met alles.

Liefs, Sandra




Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Vervelend. Ik heb sinds ik geopereerd ben (2013) ervaren dat deze vorm van nazorg niet helemaal de interesse heeft van de controlerende gynaecologen.
Bij pogingen om zulke zaken te bespreken kom ik meestal niet ver. Ik heb voor de volgende controle gevraagd om de professor zelf te mogen spreken. Gelukkig kan dit tegenwoordig, in het Radboud UMC.

De littekens zijn hard, ondanks het smeren met hormooncreme en Lanette.
Zitten gaat bij mij goed, lopen ook. Fietsen zou mogen, maar voelt echt niet prettig. Ik kan leven zonder fietsen. Dat me bij een controle eens werd aangeraden een dikke laag crĆØme aan te brengen voor het fietsen, geeft al aan dat niet helemaal duidelijk is wat er aan de hand is. Die crĆØme helpt daar helemaal niet bij!

Wat voor mij voorop staat, is het feit dat ik er nog ben. Deze en andere gevolgen die hier niet genoemd worden zijn bijzaak voor me.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoewel bovenstaande reacties over iets anders gaan, toch een poging om mijn vraag te stellen omdat zoals al wordt aangegeven, vulvakanker weinig voorkomt en ik niet meer weet wat ik kan doen daar de verpleegkundige mij niet serieus lijkt te nemen..
Ik heb een combinatie therapie van chemotherapie en bestraling.
De bestraling loopt tegen het einde maar ik heb inmiddels open wonden als gevolg van de bestraling rondom mijn vulva en in de plooien tussen mijn liezen en benen.
Ik heb alleen een dikke crĆØme gehad die zich ophoopt en korsten, of als ik me was open bloedende wonden veroorzaakt. De plekken zijn vochtig en er komt gele vloeistof uit. Ook heb ik verhoging en soms koorts.Het monster wat is genomen om te kijken of het geen virus is is nooit aangekomen in het lab.
Na heb ik op Internet gezocht, mede omdat ik me niet serieus genomen voel en kwam glycerine gel tegen als zijnde dƩ ontdekking bij bestralingswonden.
Heeft iemand hier ervaring mee?
Ik ben sowieso blij met elk advies want ik ben zo een beetje ten einde raad!!!!!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

hi berlijn,

wat een vervelende bijwerkingen. ik hoop dat het al wat beterder gaat. mijn moeder is ook geopereerd (eerste maal vulva carcinoom weggehaald, bij tweede operatie ook de lymfeklieren) + radiotherapie. Zij heeft veel baat gehad bij de creme ProShield Skin Protect (als je googlet vind je het) en het gebruik van een decubitus kussen (voor doorligwonden).

mag ik jou ook nog een vraag stellen? welke medicijnen heb jij gehad voor chemoradiatie en waar ben jij behandeld? mijn moeder heeft alleen bestraling gehad. we hadden eigenlijk ook chemo erbij willen hebben omdat uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat dat effectiever is, maar het ziekenhuis wilde daar niet aan meewerken omdat dat niet het standaard protocol was (ze hadden nog gecheckt in Groningen of er nog een studie was waaraan we mee zouden kunnen doen).

Inmiddels heeft mijn moeder uitzaaiingen en zijn we zeer bezorgd. Waar zouden we nu een goede 2nd opinion kunnen krijgen ? Heb jij advies?


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ik ben bij Daniel Den Hoed behandeld. Het spijt me te horen dat je moeder niet de behandeling heeft gekregen die ze wilde, sterker nog :ik vind het ongelooflijk dat ziekenhuizen weigeren om een behandeling te geven niet omdat het geen goede behandeling is maar omdat het niet tot het protocol behoort! Helaas zult u nooit weten of als uw moeder met de chemotherapie erbij geen uitzaaiingen zou hebben gehad. Overigens heb ik geen operatie gehad. De glycerine gel hetzelfde verhaal, het past niet binnen het beleid en daarom krijg ik het niet. Overigens heb ik een fijne radiotherapeut aan haar heb ik een artikel over glycerine gel gestuurd en zij heeft toegezegd ernaar te kijken. Bedankt voor de tip.over de crĆØmes! Overigens ben ik een aantal uitzonderingen daar gelaten erg tevreden over de behandeling en de medewerkers van de Daniel Den Hoed kliniek (de uitzonderingen waren meteen erg negatieve ervaringen helaas). Als laatste de chemokuur die ik heb gehad bestond uit twee keer vijf dagen opname en heet 5-fluorouracil-mitomycine. Wat ik ervan begrijp is deze ondersteunend aan de bestraling en gaan de cellen ervan open staan waardoor de bestraling beter werkt. Ik kan Daniel Den Hoed zeker aanraden voor een second opinieonderzoek. Inmiddels ben ik klaar met de bestralingen en wacht op een vervolg afspraak maar de brandwonden zijn nog niet beter dus ik ga morgen contact opnemen met mijn huisarts over de crĆØmes die u noemt en glycerine gel. Heel veel sterkte met uw moeder!!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Dank jullie wel voor het delen. Bij mijn moeder is recent de diagnose Vulvakanker gesteld. Meer dan 30 jaar klachten in dit gebied en in al die jaren van het bekende kastje naar de muur gestuurd. Zalfje hier, zalfje daar....totdat de huid verharde en er bultjes op kwamen, toe werd er acuut actie ondernomen en zat ze 4 dagen later bij de oncoloog. Ze is doorverwezen naar het Catherina ziekenhuis in Eindhoven en krijgt donderdag a.s. een scan. Men denkt dat ze over 3 tot 4 weken geopereerd kan worden en dan worden aan beide zijden ook alle liesklieren verwijdert. Het is een redelijk groot gebied dat aangedaan is en ook de plastisch chirurg zal bij de operatie zijn. Dankzij jullie tips heb ik in elk geval al een roho kussen geregeld. Het zitten was na de biopsie nl een ramp geworden. Ook heeft ze nu een verdovende zalf gekregen waardoor het weer enigzins te doen is. Komende week ga ik alvast preventief een afspraak maken met de oedeemtherapeut zodat we in elk geval voorbereid zijn op het lymfoedeem. Mijn moeder houdt nl al wat vocht vast in haar benen. Mochten jullie nog tips hebben voor en voor na de operatie dan zijn ze van harte welkom. Alvast dank voor jullie moeite. Klara

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hi Susanne, Ik heb zelf ook vulva kanker (gehad?) ik ben behandeld met chemotherapie in combinatie met bestraling Ik heb 8 juni de eerste afspraak met de radiotherapeut nadat mijn behandeling eind april af is gerond. Mijn behandeling is een andere en wat dat betreft niet vergelijkbaar maar de erge pijn wel. Ik heb voordat de behandeling begon en ook tijdens de eerste helft van de behandeling ondraaglijke pijn gehad. Ik wil niet klagen over de artsen maar ondanks dat ik van vriendinnen en de specialisten steeds te horen kreeg dat ik geen pijn hoefde te hebben werd er onvoldoende door gepakt en bleef ik pijn houden. Zelfs tijdens een opname van een week voor chemotherapie en ik een morfine pomp kreeg zodat de dosis gecontroleerd kon worden opgebouwd en omgezet in morfine pleisters kwam ik met dezelfde pijn thuis als toen ik naar het ziekenhuis vertrok Pas toen ik terecht kwam bij een internist die zich ook specialiseerde in pijn die de pleisters in stappen verhoogde net zolang tot ik geen pijn meer had ontdekte ik dat er inderdaad iets aan de pijn was te doen. Inmiddels heb ik de pleisters afgebouwd omdat door de bestraling de open tumor weg is. Ondanks dat mijn situatie anders is wil ik eigenlijk zeggen dat het zinvol is om naar een pijn polie /arts te gaan. Het lijkt erop dat misschien omdat vulva kanker weinig voorkomt er minder kennis is waaronder de pijn waar deze vorm van kanker vaak mee gepaard gaat. Sowieso zijn er weinig mogelijkheden om lotgenoten te treffen omdat vulva kanker weinig voorkomt wat ik toen ik net wist dat ik ziek was wel heb gemist. Ik hoop dat je een goede arts treft die je kan helpen iets tegen de pijn te doen want ik weet uit ervaring hoe pijn je leven kan beĆÆnvloeden.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hallo Berlin,

ik ben ook vulvakanker patiƫnt,
. Er is weinig info te vinden onder lotgenoten.
dat is jammer. Graag hoor ik hoe je de chemo met combinatie bestraling hebt doorstaan. En ook wil ik graag weten of je veel last hebt gehad van de bestralingswonden. ik moet kiezen nu uit een operatie met waarschijnlijk
lijk een stoma of bestraling in combinatie met chemo.
Er staat weinig reacties van lotgenoten . Dus graag reageren als je je ervaringen hiervan wilt delen .

Gr.


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ik heb de chemoradiatie gedaan heftige behandeling maar nu gaat alles heel goed ik heb een blog over mijn behandeling geschreven
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hallo allemaal,

Er is nu toch besloten om voor de derde maal een operatie aan de vagina te ondergaan. Deze wordt gedaan in samenwerking met de gynaecoloog en de pastiche chirurg in het Erasmus MC. Voor deze keuze ben ik behalve in het Erasmus MC ook bekeken in het Radboudziekenhuis.
We waren met elkaar het eens over deze beslissing.
Het is natuurlijk fantastisch dat je zoveel aandacht krijgt, maar het maakt het allemaal wel complexer.
Hopelijk kunnen ze een stoma voorkomen, maar dat is nog niet zeker.
Ik moet nog een CT scan laten maken voor de derde maal en daarna wordt de operatie gepland.
Ik blijf het moeilijk vinden dat er weinig ervaringen zijn omtrent deze vorm van kanker.
Het blijft volgens mij ook koffiedik kijken hoe je behandeling verloopt.
Het is voor elke patiƫnt anders.
Maar ik hoor graag ervaringsdeskundigen!
Tot de volgende keer.
Gr,at604

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14