Heb ik nog kankercellen?

Openbaar gesprek
15 mei 2018 om 15.21,
gewijzigd 10 juli 2018 om 08.47
147 x gelezen
Mijn eerste 3 maanden scan heb ik gehad. Mijn specialist zei me dat elke 3 maanden een scan of foto nodig is. Eventuele uitzaaiingen kan je dan niet constateren. Mijn vraag is waarom geen bloedonderzoek maar alleen kijken hoe het in de longen is? Of een totaalscan bv elk half jaar? Ik maak mij ongerust over het opnieuw krijgen van kanker op een andere plek (uitzaaiing).

3 reacties

Misschien kun je je vraag stellen in de discussiegroep longkanker, dan krijg je hopelijk meer reacties. https://www.kanker.nl/discussiegroepen/36
Je schrijft niet over je behandeling, ben je geopereerd? En je had geen uitzaaiingen?
Bij bloedonderzoek kun je geen uitzaaiingen opsporen, dus dat zou niet zinvol zijn. Bij behandelde longkanker wordt meestal elke drie maand een longscan gemaakt, als je geen uitzaaiingen had en geen verdere klachten, is er geen aanleiding meer scans te maken of het hele lichaam te scannen. We krijgen al veel röntgenstraling en ik denk dat men redeneert dat ieder mens wel elk half jaar een Total Bodyscan zou willen...
Maar je kunt met je specialist bespreken dat je nog erg ongerust bent, misschien kan hij nog eens goed uitleggen waarom voor deze controle gekozen is. En misschien wil hij ook wel een keer een uitgebreidere scan aanvragen om je gerust te stellen. Sterkte, ik kan me voorstellen dat de angst voor uitzaaiingen of terugkeer blijft.
Laatst bewerkt: 10/07/2018 - 08:47

ik ben ook geopereerd,alvleesklier kanker

ook ik zou graag een bodyscan hebben of bloed onder zoek

want je wil zou graag gerust gesteld worden

maar helaas vind ook mijn oncoloog dit niet nodig.

ik ben de jongste niet meer dus iedere dag telt al dubbel

de operatie is al een jaar geleden gebeurd

de oncoloog belt wel iedere 3mnd,maar ik denk dat hij door de telf ook niet kan zien hoe de toestand 

onder  tussen is.

Laatst bewerkt: 09/11/2018 - 15:28

Ooh, ik meende door je opmerking over longen dat je longkanker had, sorry. 

Ik weet niet hoe controles verlopen bij alvleesklierkanker. Bij de gespreksgroepen (onder het kopje 'ervaringen van anderen' is ook een groep Alvleesklierkanker. Misschien heb je daar iets aan?

Laatst bewerkt: 12/11/2018 - 12:10