Voor mensen met kanker is een gelukkig nieuwjaar of prettige kerst niet zo vanzelfsprekend.

Openbaar gesprek
6 december 2017 om 12.22,
gewijzigd 9 januari 2018 om 22.34
20857 x gelezen

Een gelukkige Kerst of Nieuwjaar is niet vanzelfsprekend als je kanker hebt (gehad).

Slaat de behandeling aan? Hoe groot is de kans dat de kanker terugkomt? Houd ik die behandelingen wel vol? Word ik weer de oude?
Allemaal vragen en onzekerheden.

Hoe voelt het voor jou om deze maand kaartjes te krijgen met teksten als "prettige kerstdagen" of "gelukkig nieuwjaar"?

-Otto-

17 reacties

Ik heb niet veel moeite met de kaartjes. Het staat voorgedrukt op het kaartje, niet met mij in gedachten daar geplaatst. En het ligt eraan van wie het komt. De postcodeloterij of het kaartje in het kerstpakket, die kennen mij ook helemaal niet. En natuurlijk deden dingen die ik zag of hoorde me wel denken aan mijn situatie, ook die voorgedrukte tekst, maar dat is met zoveel, niet speciaal alleen bij de kaartjes. Volgens mij hoort het erbij en kun je het niet voorkomen. Het leven gaat gewoon door en draait niet alleen maar om mij. In je kleine kring is het wel anders.
Wie mij kent en van de situatie weet, schrijft achterop of binnenin zijn echte persoonlijke wens en dat is vaak heel hartverwarmend. Als er dan voorgedrukt wat anders staat maakt mij dan niets uit.
Laatst bewerkt: 06/12/2017 - 15:43
7 december 2017 om 22.45
Lotgenoten,
Ik schrijf dit op het moment dat ik net terug kom uit het ziekenhuis waar ik weer controlescans heb gehad, de uitslag volgt over een week. Dat worden een paar spannende dagen. Dus Kerst kan voor mij mee- óf tegenvallen.
Elk jaar sturen wij kerstkaarten aan familie en vrienden, ik heb een soort traditie dat ik die aanvul met een zelf geschreven wens. Die kaarten met voorgedrukte teksten worden zo een stuk persoonlijker. Dit jaar heb ik onze wens aan iedereen al lang en breed gemaakt, nog vóór mijn controle en uitslagen-moment.
En ach ... die teksten die erop staan? Ik ga er van uit dat diegene die ze me stuurt mij die intenties ook gunt... Het gaat erom dat men in ieder geval aan me denkt, met me mee leeft ... en dát is een opsteker voor mijn ziel.
Bij Kersttijd horen kaarten en wensen. Ik plan ook een lekker kerstdiner (ondanks dieet) ga aan de slag met de boom, versieringen (ondanks weinig energie) en hijs me in mooie kleren (ondanks een lijf dat opgeblazen en duidelijk aangetast is)..etc.
Kerst moet voor mij Kerst blijven, zeker tussen mijn oren en in de winter. Kerstmis is voor ons ook een familiefeest vol licht, warmte en gezelligheid. Kanker neemt dat echt niet van me af, ik geniet er elke keer weer van, ziek of niet ziek.

Omdat we het hier toch over kerstkaarten hebben ... voeg ik voor alle lotgenoten van Kanker.nl hierbij mijn kerstgroet toe. Ik gun iedereen een stukje extra liefde, gezelligheid, warmte en geluk aan het einde van het jaar.
Met glitter en groetjes, Jac



Laatst bewerkt: 19/12/2017 - 16:31
Op 4 december 2015 hoorde ik dat ik borstkanker had. De "feestdagen" waren met een randje zal ik maar zeggen. De hoeveelheid kerstkaarten aangevuld met goede wensen voor sterkte en beterschap was enorm. De woorden prettig en gelukkig stoorden me niet maar kwamen ook niet echt binnen. Nu wacht ik weer op uitslagen van schildklieronderzoek en moet ik nog een ctscan wegens een vlekje op mijn lever. Weer die spanning en angst voor wat is er en wat staat me te wachten. De Feestdagen zullen ws weer niet een groot feest zijn maar ik weet zeker dat de kerstkaarten en de goede wensen voor het nieuwe jaar mij er weer mee doorheen helpen.
Het is inderdaad vaak een standaard tekst maar zeker goed bedoeld en daar gaat het om.
Ik wens dus ook hiervandaan iedereen een fijne kerst en een gezond nieuwjaar toe.
Pien
Laatst bewerkt: 19/12/2017 - 16:31
Het voelt voor mij wel heel dubbel, mijn partner geneest waarschijnlijk nooit meer. Maar het kan 3 maanden duren of 5 jaar. De wensen zijn goed bedoeld en tonen aan dat er aan je gedacht wordt. Wanneer mensen niks laten horen is het ook niet goed. Wij proberen er nog iets moois van te maken en wensen anderen toch een gezond en voorspoedig nieuw jaar!!!!
Laatst bewerkt: 19/12/2017 - 16:31
Het voelt voor mij wel heel dubbel, mijn partner geneest bijna zeker nooit meer. Maar het kan 3 maanden duren of 5 jaar. De wensen zijn goed bedoeld en tonen aan dat er aan je gedacht wordt. Wanneer mensen niks laten horen is het ook niet goed. Wij proberen er nog iets moois van te maken en wensen anderen toch een gezond en voorspoedig nieuw jaar!!!!
Laatst bewerkt: 09/01/2018 - 22:34
19 december 2017 om 17.11
Misschien is het voor partners wel héél anders dan voor patienten zelf, realiseer ik me zojuist. Een partner gaat iets verliezen, ziet en ondervindt de narigheid en staat er machteloos tegenover. Moet alles maar aankijken, slikken, en maakt zich zorgen over een toekomst zonder ... Dan komt zo'n Kerstwens misschien wel harder aan.
Laatst bewerkt: 09/01/2018 - 22:34
Ik denk dat je daar weleens gelijk mee kan hebben. Bij mij kwam de diagnose ook kort voor de feestdagen en op de dag voor kerst is mijn blaas verwijdert. Ik was er dus toen met de kerst niet bij. Sindsdien is de kerst voor hem emotioneel beladen geworden. De kaartjes met opbeurende teksten zullen hem zeker ook toen misschien wel meer tot steun zijn geweest, dan voor mij. Zo moeilijk om machteloos en angstig toe te kijken en maar te moeten afwachten. Al waren ze voor mij zeker ook een steun. Ik had er toen ook heel veel, juist door de feestdagen denk ik ;) Ik noemde mijn plank boven mijn ziekenhuisbed toen mijn troostplank en volgens mij vond hij het zeker fijn en belangrijk.
Laatst bewerkt: 09/01/2018 - 22:34
8 januari 2018 krijg ik weer een onderzoek voor mijn blaaskanker. Uit ervaring weet ik ,dat het patroon telkens verschillend kan zijn , enkele keren schoon ,dan weer met een tumoortje. Gevolg operatie en wat er bij hoort .
Je komt van deze kankersoort nooit af ,het is levenslang .
Maar bij Kerstmis zit het huis weer helemaal vol met kinderen en kleinkinderen en is er feest.
Het is enorm belangrijk ,dat alles gewoon door gaat en hoe meer kaartjes ,hoe gezelliger. Het hoort er gewoon bij !
Genieten zolang je kunt ,het leven is toch te kort .
Laatst bewerkt: 09/01/2018 - 22:34
Beste Otto, genegeerd worden is erger dan kerstkaarten krijgen met 'standaard' teksten erop. Persoonlijk vind ik het als borstkankerpatiënt (uitgezaaid) prettig dat er (veel) mensen aan je denken. Vaak zie je dat ze er een handgeschreven extra wens bijschrijven, heel persoonlijk. Bovendien weten velen niet hoe het is om zelf kanker te hebben en wat er allemaal bij komt kijken. Daarom ben ik in 2012 een eigen en heel persoonlijke blog gestart. Ik schrijf het daardoor van me af en informeer tegelijk familie, vrienden en collega's over de voortgang.
Op mijn eigen kaart omzeil/vermijd ik die specifieke wensen wel:
Wij wensen jullie liefde en geluk voor 2018
En wat sprankelends extra bovendien
Laatst bewerkt: 09/01/2018 - 22:34
Hallo, het doet zo goed als er iemand een extra woord van sterkte of iets dergelijks op schrijft. Tot nu toe heeft een iemand die moed gehad ,jammer het is zo fijn , een woord van steun. Voor jullie allen, probeer te genieten van de feestdagen , heel veel liefde en kracht toegewenst😘😘
Laatst bewerkt: 09/01/2018 - 22:34
Mijn overleden man ging dec. 2013 naar de huisarts, werd 23 december opgenomen en mocht gelukkig beide Kerstdagen naar huis. We hadden geen moeite met de kaartjes omdat we hoopten dat 2014 beter zou eindigen dan het zou beginnen, 30 december kreeg hij namelijk de diagnose Non Hodgkin. De eerste kuur sloeg goed aan en we hadden hoop dat het goed af zou lopen. Helaas had hij een ongeneeslijke vorm en is in maart 2014 overleden. Kerst wordt nooit meer hetzelfde, toch storen de kaartjes mij niet, maar als ik zelf een tekst schrijf spreek ik altijd van Gezond nieuwjaar.
Laatst bewerkt: 09/01/2018 - 22:34
Mooie activiteit Otto, en al veel reacties. Ook ik ervaar het soms als een moeilijk gegeven om een kaart te versturen met een standaard tekst van "Prettige kerstdagen en gelukkig nieuwjaar".
Hoe ziek iemand ook is, belangstelling is altijd iets positiefs. Voor ieder persoonlijk zijn er eigen wensen besef ik zojuist tijdens dit schrijven en weet dan ook meteen wat ik een ieder zou kunnen en willen wensen.
Ik wens iedereen heel veel liefde, en hoop dat alle wensen die jezelf hebt mogen uitkomen.
Dit doe ik met een warme kerstgroet, Marenov en echtgenote.
Laatst bewerkt: 09/01/2018 - 22:34
19 december 2017 om 20.58
Zeer waarschijnlijk is dit de laatste kerst van mijn vader. Er komen kaartjes binnen met persoonlijke tekst. Alle tekst is dan goed. Er komen ook kaartjes binnen met standaard fijne feestdagen op de voorkant en enkel de naam aan de binnenkant. .. ik vind dit pijnlijk. Net of er helemaal niet aan gedacht is van: die man is letterlijk doodziek. Maar meer van zo: even adresseren en klaar! Niet prettig. ..
Laatst bewerkt: 09/01/2018 - 22:34
Prima actie Otto. Dit leeft bij velen van ons.
Dit jaar zat ik echt met het probleem hoe ik een man met een kerstkaart moest benaderen wiens vrouw een maand geleden is overleden aan de gevolgen van longkanker. Ik heb het opgelost door hem te bellen. Hem te vragen hoe hij daar tegen aankijkt. Het resulteerde in een standaard kerstkaart met wat persoonlijke opmerkingen toegevoegd.
Laatst bewerkt: 09/01/2018 - 22:34
Ik kreeg de diagnose nierkanker 8 jaar geleden, vlak voor de feestdagen, die toen opeens niet meer feestelijk waren. Na een periode van relatieve rust moest ik eind vorig jaar, ook weer vlak voor de feestdagen aan de chemotabletten. Heel ziek van geweest, met o.a. compleet smaakverlies. Ik zit nu in een wait en see beleid, dus geen medicijnen, smaak terug, en een heel eind opgeknapt. Ik heb wel zin in de feestdagen en ben blij met ieder kaartje. De meeste met een persoonlijke boodschap. Als je ze niet krijgt is nog veel erger denk ik dan. Maar dat is natuurlijk persoonlijk. Begin januari weer een scan, dan is het medische circus weer in even in town. Nu de komende weken genieten van warmte, vriendelijkheid en aandacht voor elkaar.
Voor Iedereen hier: fijne dagen en al het goede voor je (onzekere) toekomst.
Laatst bewerkt: 09/01/2018 - 22:34
18 december 2019 om 22.26

Kerstgroeten dubbel?

Dit jaar voor de 2de keer wel. Vlak vóór Kerst hebben we de beslissing genomen om weer in behandeling te gaan. Ik heb nog een goede kwaliteit van leven en misschien kan ik er zo weer een jaartje bijsprokkelen. Ik word op 6 januari in de OK verwacht.

Dat maakt Kerstmis dubbel, maar ook dankbaar. Ik ga heel bewust die laatste weken van het jaar vieren. Samen met familie, op de wijze die bij mij past, zonder poespas, lekker thuis cocoonen en je onderdompelen in een vleugje ' romantiek van Kerstmis'. Kerstwensen brengen me daarvoor wel in de stemming dus werken voor mij positief. Ook het maken en  bezorgen (dit jaar DD = Duurzaam Digitaal) van een persoonlijke eindejaarsgroet hoort daarbij, een traditie die we al tientallen jaren volhouden. Het geeft ons het gevoel een klein beetje aandacht terug te kunnen geven aan eenieder die ons ondersteunt, op welke wijze dan ook ...

En dat geldt ook voor iedereen binnen deze community...

 

Laatst bewerkt: 18/12/2019 - 22:26