Videoclip Stromae brengt strijd tegen kanker in beeld

Openbaar gesprek
16 september 2015 om 17.43,
gewijzigd 25 oktober 2015 om 08.16
482 x gelezen

In de videoclip bij het nummer Quand C’est? vecht zanger Stromae tegen een zwart en angstaanjagend monster, dat de ziekte kanker uitbeeldt. De videoclip is in twee dagen tijd meer dan drie miljoen keer bekeken op Youtube en bij velen onderwerp van gesprek.

Centraal in de clip van Quand C’est? staat het gevecht tegen kanker. "Ja, we kennen elkaar goed. Je hebt mijn moeder al willen pakken, je bent begonnen met haar borsten. En dan de longen van mijn vader, weet je nog?", zingt Stromae. De zanger probeert aan het monster te ontsnappen, maar uiteindelijk krijgt het ook hem te pakken.

Wat vind jij ervan?


-Otto-

7 reacties

Jeee, Otto, wat heftig. Had dit niet eerder gehoord of gezien. Ik ben nog herstellende en dan komt dit wel hard binnen. Het is toch wel mooi uitgebeeld, voor zover je dat kan zeggen. Ik voelde de kanker ook als een  zwart/grijs ding maar meer met ronde vormen. Het is echt als iets angstaanjagends uitgebeeld. Op het einde ook, al die witte dode mensen. De tekst is ook treffend. Brrr, ik denk niet dat ik er nog een keer naar ga luisteren. Wat vind jij ervan? 

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Jen,

Ik vind het een hele indringende en confronterende clip. Vooral omdat deze video niet de mooie en bemoedigende kanten van zware behandeling naar genezing laat zien, maar dat de kanker hierin altijd naar de dood leidt. Maar juist daarom maakt het wel heel goed duidelijk wat voor een vreselijke en levensbedreigende rotziekte het is. En ook waarom het zo'n enorme impact blijft hebben op degene die het wel overleeft.
Inmiddels heb ik hem een aantal keren bekeken, maar hij blijft mij raken.

-Otto-
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Indrukwekkend. Knap dat hij het beestje bij de naam durft te noemen. Of je de clip nou mooi vindt of niet, je wordt wel met je neus op de feiten gedrukt. Aandacht voor de angst en niet alleen voor het lichamelijke aspect. Respect!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ik heb de clip al een paar keer gekeken. Ik vind het heel indrukwekkend en het raakt me diep van binnen. Ook ik heb te veel dierbaren aan kanker verloren, zelf ben ik in principe genezen maar ik voel zo af en toe de tentakels van het monster heel dicht bij me komen. Ik vind het super dat een bekende artiest dit zo durft neer te zetten. Het is confronterend, hard maar ook realistisch. Maar ook realiteit is dat gelukkig steeds meer mensen aan het monster kunnen ontsnappen!!!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Erg indringend en confronterend. Het deed me heel sterk denken aan mijn nachtmerries over tumorspoken. Het raakt me diep vooral omdat het de afschuwelijke kant van het hebben van kanker laat zien. De angst, het gevecht is in deze clip op een dusdanige wijze neergezet dat het voor iedereen meteen duidelijk is hoe afschuwelijk kanker is. Vanuit dat oogpunt bekeken vind ik deze clip weerzinwekkend mooi!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
27 september 2015 om 07.50
Ik had hem al gezien voordat hij zo breed in de publiciteit kwam. Ik kreeg kippenvel op m'n armen, maar vond de clip schitterend. Artistiek gezien is deze prachtig gemaakt en verdient zeker complimenten. Het is ook prijzenswaardig dat je op deze manier aandacht voor de ziekte kunt vragen. Geen kille klinische verklaringen, maar beelden en geluid waarin het gevoel centraal staat. Wat zeggen statistieken en cijfertjes nog als je dit soort beelden ziet?
Wat de video met mensen doet is een ander verhaal. Zelf kon ik er goed naar kijken, maar ik merkte ook dat mijn naasten er verschrikkelijk veel moeite mee hadden. Een soort zelfbescherming denk ik, de waarheid over de onzekere toekomst komt zo héél dicht bij.
Als ik de muziek ergens hoor, wordt ik herinnerd aan mijn ziekte, en dat is niet altijd prettig omdat die je pakt op momenten waarop je dat niet verwacht. Dus ik heb het nummer niet in mijn playlist staan. Het moet voor mij geen metafoor worden voor mijn onbehagen.
Als patiënt vind ik er geen troost in, dus klinken er andere klanken door mijn kamer als ik uitgeteld op de bank of in mijn bed lig...
Maar nogmaals, een mooi verhaal. Aandacht voor kanker/cq -patiënten is altijd goed. Al heb ik soms ook wel eens het gevoel dat we overspoeld worden met publiciteit over kanker, maar dat is een andere discussie. 


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ik krijg het er een beetje benauwd van maar ik denk wel dat het kwf bijv dit clipje zou moeten gebruken. Ondanks dat je getallen hoort van hoeveel mensen er kanker hebben en nog gaan krijgen heb ik het idee dat mensen hier toch niet echt bij stil staan. De teksten op de pakjes sigaretten etc...daar kijkt toch niemand naar. Dit maakt veel meer indruk. Heel knap gedaan. Ik hoop alleen wel dat ik er niet over droom vannacht
Natas
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14