Openbaar gesprek
8 september 2015 om 19.34,
gewijzigd 14 september 2015 om 12.32
28 x gelezen
Doorzetten

Vandaag heb ik mij gebogen over het onderwerp doorzetten. Hoe vaak horen wij niet in onze omgeving deze term. .. Als kankerpatiënt hoor je deze term continu om je heen. Wel doorzetten hoor...of hij is echt een doorzetter. Wat is nu eigenlijk doorzetten...
Ik hoorde deze term een keer bij het programma expeditie Robinson. Een kandidaat stapte vrijwillig uit het spel en zei: normaal ben ik een doorzetter, maar nu stop ik toch. Ook hoorde ik deze term tijdens het programma The Freestyle Games...een programma waar skaters hun kunsten laten zien. 
Ben je een doorzetter als je 5x valt door van een trap af te springen met een fiets en dan valt? Ben je een doorzetter als je stopt met een programma, omdat je het niet meer trekt. 
Ik verbaasde mij vooral over de term "normaal" in normaal ben ik een doorzetter. Dit is nu juist het mooie van doorzetten...dat doe je alleen maar in niet normale situaties.. Juist wanneer alles niet gaat zoals je wil, dan moet je doorzetten!
In kankerwereld... wordt iemand een doorzetter gevonden als hij blijft proberen en daarbij nooit het kopje laat hangen. Ik ken geen kankerpatiënt die nooit eens moedeloos is geweest, ik ken er geen die nooit bang is geweest en ik ken er al zeker geen één die altijd positief is gebleven.
Maar... is dit nu juist niet doorzetten? Is doorzetten niet juist je angsten onder ogen zien? Is doorzetten niet voor een nare ingreep staan en dan het liefst weg willen rennen? Ik zal u vertellen... U bent een doorzetter als u al deze angsten en emoties ervaart en dan TOCH de nare ingreep/behandeling ondergaat. 
Doorzetten is niet voor de 5e keer de domme beslissing nemen om van een trap af te springen, doorzetten is niet iets dat je 'normaal' doet maar wanneer het er echt op aan komt laat zitten.
Doorzetten is je grootste angst in de ogen kijken ... te omarmen ... en dan TOCH te doen wat nodig is.
Mvg Simon

2 reacties

14 september 2015 om 12.32
Doorzetten is ook toegeven dat je moeite hebt met doorzetten,
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14