Biografie

http://www.longstories.nl/kunstenaars/kunstenaars-2009.html


De Haagse Brigitte Bosman is misschien de enige persoon die blij is met een hartinfarct. Zelfs twéé hartinfarcten kreeg ze. Dat leidde tot intensieve onderzoeken in het ziekenhuis. In oktober 2003 kreeg ze daar goed nieuws, en ook zeer slecht. Het hart: daar kon iets aan gedaan worden. Maar er bleek ook een plekje te zitten op haar linkerlong: longkanker. Vlak voor de feestdagen ging ze naar een ziekenhuis in Duitsland, omdat hier de wachtlijsten te lang waren, in Brigittes behandeling geen uitstel kon leiden. "Eén dag voor kerst werd ik gedotterd; eerste kerstdag mocht ik naar huis om kerst en oud en nieuw met mijn familie te vieren. Het kon mijn laatste zijn", zegt Brigitte.

Na de feestdagen moest ze snel weer terug voor onderzoeken. Daaruit bleek dat de kanker zich alleen had genesteld in Brigittes linkerlong, en dat ze dus operabel was. Diezelfde week nog haalden chirurgen de halve linkerlong weg van Brigitte. Haar herstel duurde lang, en ze zat vaak in een rolstoel. Na acht weken mocht ze naar huis. "Schoon", meldden de artsen.

Maar twee maanden later bleek de kanker terug. In de vorm van een knobbeltje op Brigittes rug. En niet alleen daar, maar ook in haar lymfeklieren en lever, zo wees nader onderzoek uit. Er lag nog maar één weg open voor Brigitte: chemokuren. "Vóór de eerste had ik mijn lange haar er maar vast afgeknipt", zegt Brigitte, "het zou er toch afgaan, en de overgang zou dan niet zo groot zijn. Vier chemokuren kreeg ik, en ik verdroeg ze slecht." De scan lieten na vier kuren geen afwijkingen meer zien, en langzaam kreeg ze ook weer haar terug. Zwart met krullen.

Een paar maanden later was het echter wéér raak. Opnieuw het knobbeltje op haar rug. Dit keer werd dat operatief verwijderd, een betrekkelijk milde ingreep. Maar de artsen werden pessimistisch: "Als je nog iets wil doen, op vakantie gaan of zo, moet je dat nù doen. Morgen kan het te laat zijn", zei één van hen. Dat advies heeft Brigitte gevolgd. Met haar ouders en haar twee dochters vertrok ze voor twee weken naar Turkije. Ze was er nog geen drie dagen, of het knobbeltje op haar rug bleek terug. "Maar we zijn gewoon in Turkije gebleven," aldus Brigitte, en hebben die twee weken zoveel mogelijk genoten."

Eenmaal terug in Nederland begon het medische circus weer. Onderzoeken, behandelingen. Brigitte had er nu ook één grote tumor bij haar nieren bij. Opnieuw aan de chemo, opnieuw vier behandelingen. "Wat me in die tijd heel sterk maakte", zegt Brigitte, "was een oncologieverpleegster die me elke dag weer kwam vertellen dat ik dood zou gaan, en dat ik dat moest vertellen aan mijn kinderen. Daar maakte ik me zò boos over", vervolgt Brigitte: "dat zou ik zelf wel bepalen, ik heb mijn leven in mijn eigen hand, en vond dat ik niemand verantwoording verschuldigd was!"

Nu is Brigitte 13 jaar verder. Ze heeft veel naweeën van haar zware chemo's, maar ze leeft, en ze geniet van elke dag die ze heeft. "Misschien geniet ik nu wel meer van de dingen dan voor mijn ziekte", zegt ze, "na jaren van vechten ben ik er nog steeds en heb ik mijn leven terug, maar vreemd genoeg weet ik soms ook niet wat ik met dat leven aan moet."

Brigitte Bosman


inmiddels een eigen stichting opgericht en een inloop/verwenkamer in het hmc anthoniushove

www.bribos.nl

Profiel

Relatie tot kanker (Ex-)patiënt
Motto live life geniet van elke dag die je gegeven is
Geslacht Vrouw
Geboortedatum 15 september 1965
Woonsituatie Met partner en kind(eren)
Provincie Zuid-Holland
Wat doe je in het dagelijks leven? Anders
 
Kankersoort Kleincellige longkanker
Diagnosedatum Oktober 2003
Erfelijke vorm Onbekend
Fase van de behandeling Controle na behandeling
Uitzaaiingen Ja
Diagnose onderzoek Bloedonderzoek, Botscan, Bronchoscopie, CT-scan, Hersenscan, Longfoto, Longfunctieonderzoek, Longscan, Nucleair onderzoek, PET-scan, Thoracotomie
Behandeling(en) Chemotherapie in 2004 in MCH te Den Haag
Longverwijdering in 2004 in MCH te Den Haag
Gevolgen Arbeidsongeschiktheid, Benauwdheid, Boosheid, Emoties, Geheugenproblemen, Gewrichtspijn, Hart- en vaatziekten, Lichaamsbeweging, Littekens, Maagzuur, Slaapproblemen
Niet meer beter worden Emoties, Vermoeidheid

Recente gevolgde items

Laatst toegevoegde contacten

Frie

Vrouw · 50 jaar

Niet-kleincellige longkanker · Diagnose in juli 2017 · Palliatieve fase

SusanneP

Vrouw · 55 jaar

Niet-kleincellige longkanker · Diagnose in februari 2018 · In behandeling

Inemien

Vrouw · 69 jaar

Kleincellige longkanker · Diagnose in september 2017 · Controle na behandeling

pauw_1584

Overige familie en vrienden · Vrouw · 34 jaar

Niet-kleincellige longkanker · Diagnose in april 2015 · In behandeling

MrBojangle

Man · 70 jaar

Niet-kleincellige longkanker · Diagnose in oktober 2014 · In behandeling

sally

Kind van · Vrouw · 41 jaar

Niet-kleincellige longkanker · Diagnose in juli 2015 · Terminale fase

WimV

Man · 62 jaar

Lynch-syndroom · Diagnose in september 1997

eweijers

Anders · Man · 42 jaar

· Niet van toepassing

Josje_

Anders · Vrouw

herman2709

Man · 56 jaar

Blaaskanker · Diagnose in oktober 2012 · Controle na behandeling