Partner, familieleden en vrienden

Tmc over deze informatie
U kunt als partner, familielid of vriend er samen met de patiënt op letten dat hij voldoende eet en drinkt. Bij problemen kunt u samen bij zijn arts, verpleegkundige of diëtist aan de bel trekken. Om te helpen kunt u boodschappen doen of koken. De dagelijkse zorg voor de maaltijden kost veel tijd en energie. Het bereiden van speciaal of extra lekker eten kan u het gevoel geven iets waardevols te doen.

Spanningen rondom het eten

Probeer spanningen rondom het eten te voorkomen. Aandringen om goed te eten kan averechts werken. Als u extra uw best heeft gedaan, is het misschien moeilijk te accepteren dat de patiënt weinig of niets kan eten. Dat is voor iedereen een teleurstelling, maar het valt niemand te verwijten. De problemen met eten worden immers door de ziekte en/of de behandelingen veroorzaakt. 

Laatste fase 

Naasten kunnen ten onrechte denken dat het binnenkrijgen van voeding en vocht de patiënt kan behoeden voor de dood. Naasten willen graag het gevoel hebben alles te hebben gedaan. Het zorgen voor hapjes en drankjes komt aan dat gevoel tegemoet. Soms is het goed om te beseffen dat de patiënt niet dood gaat omdat hij niet meer eet of drinkt, maar dat hij niet meer eet of drinkt omdat de ziekte de overhand krijgt.