Voedingsadviezen bij smaak- en reukveranderingen

Tmc over deze informatie
Veel mensen met kanker hebben last van een veranderde smaak en reuk. Het eten ruikt en smaakt niet lekker meer. Daardoor wordt het plezier in eten minder. Dit is meestal tijdelijk, maar het kan ook langer duren en soms zelfs blijvend zijn.

Mogelijke smaakproblemen

  • Eten of drinken smaakt heel anders. 
  • Eten of drinken heeft geen smaak meer.
  • Eten of drinken dat lekker smaakte, smaakt nu vies.
  • Een afkeer van bepaalde voedingsmiddelen, vooral met een uitgesproken smaak

Mogelijke oorzaken van smaak- en reukveranderingen

  • de ziekte kanker 
  • chemotherapie
  • bestraling in het hoofd-halsgebied
  • mondproblemen
  • koorts
  • uitdroging
  • medicijnen

Voedingsadviezen bij smaak- en reukveranderingen

  • Reuk en smaak gaan samen. U kunt uw smaak verbeteren door goed te kauwen. Zo komen er voedseldeeltjes achter op uw tong. De smaak van het eten kan zich dan beter verspreiden in uw mond en keel.
  • Probeer veel verschillende producten uit. Bedenk dat uw eetlust en smaakvoorkeur per dag kunnen wisselen. Dat geldt ook voor uw reuk. Wat de ene keer geen succes is, kan de andere keer wel lekker zijn en omgekeerd. Ook kunnen gerechten die u vroeger niet zo lekker vond, nu wel smaken.
  • Het is extra belangrijk dat het eten er aantrekkelijk uitziet. 
  • Producten die u tegenstaan, kunt u beter niet gebruiken. Vaak zijn dat gerechten met een sterke geur zoals gebraden/gebakken vlees en koffie. Vlees kunt u vervangen door vis, kip, vleeswaren, kaas, een eigerecht of een vegetarisch product. Ook kunt u vlees in een saus doen.
  • Probeer neutraal smakende voedingsmiddelen als pasta, rijst of pap.
  • Temperatuur beïnvloedt de smaak. Kijk op welke temperatuur gerechten het beste smaken. Vaak staan warme gerechten tegen. Eet dan een extra broodmaaltijd of salade. 
  • Blijf uit de keuken als er wordt gekookt. Als u zelf kookt: gebruik de magnetron. Dan heeft u minder last van etensgeuren. 
  • Een vieze smaak in de mond kan worden veroorzaakt door te weinig drinken. Drink daarom voldoende. Soms verdwijnt een vieze smaak even door iets met een sterke smaak te eten, bijvoorbeeld een pepermuntje. 
  • Friszure voedingsmiddelen smaken vaak goed, zoals fruit, yoghurt, komkommer, haring of een salade.
  • Een goede mondverzorging kan (tijdelijk) een vieze smaak verminderen. 
  • Soms smaakt niets. Probeer dan toch iets te eten. Bedenk dat het nodig is voor uw herstel of om uw conditie op peil te houden.