Voedingsadviezen bij verstopping

Tmc over deze informatie
Met verstopping wordt bedoeld dat iemand minder vaak ontlasting heeft dan normaal. De poep is hard en poepen is moeizaam en/of pijnlijk. U heeft last van buikpijn of een vol gevoel in de buik. Andere woorden voor verstopping zijn moeilijke stoelgang en obstipatie.

Verstopping ontstaat vaak door:
  • voeding met te weinig vezels: vezels zijn belangrijk voor de werking van de darmen
  • te weinig eten: voedsel is belangrijk voor de werking van de darmen
  • te weinig drinken: voor een normale ontlasting is vocht nodig
  • te weinig bewegen: beweging is belangrijk voor de werking van de darmen
  • een tumor in het spijsverteringskanaal, bijvoorbeeld in de darm
  • het gebruik van medicijnen, vooral bepaalde pijnstillers

Voor de behandeling van verstopping is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is.

Voedingsadviezen bij verstopping

  • Overleg met uw arts over een laxeermiddel als u minder dan 1 keer per 3 dagen ontlasting heeft. Of als de poep hard is en het poepen pijnlijk. 
  • Gebruikt u opiaten, bespreek dan altijd met uw arts of een laxeermiddel zinvol is. Opiaten zijn bepaalde pijnstillers.
  • Voor makkelijker poepen is voldoende vocht nodig. Drink per dag minimaal 2 liter vocht. Dit betekent 13 glazen of 16 kopjes vocht per dag. Ook soep, vla, yoghurt en dergelijke tellen mee.
  • Als u door uw arts vezels krijgt voorgeschreven, is het belangrijk dat u voldoende vocht gebruikt. Bij onvoldoende vocht kunnen vezels namelijk juist leiden tot verstopping van de darm. U kunt controleren of u voldoende vocht gebruikt door dit eens een dag bij te houden. Ook kunt u het zien aan de kleur van uw urine: hoe lichter, hoe beter. 
  • Kies voedingsmiddelen met veel voedingsvezels zoals:
– bruin- en fijn volkorenbrood, volkorenbeschuit en volkoren ontbijtkoek
– graanproducten zoals havermout, muesli en drinkontbijt met voedingsvezels
– vers fruit, vruchtenmoes, vruchtendrank met extra voedingsvezels, pruimen en vruchtensap met vruchtvlees
– groente, zowel gekookt als rauw
– aardappelen, (volkoren)pasta en (zilvervlies)rijst
– peulvruchtensoepen zoals erwtensoep en bruine bonensoep, eventueel gepureerd
– speciale pruimensiropen met een laxerende werking
– dieetpreparaten met vezels
  • Stoppende voedingsmiddelen bestaan niet. Een banaan bijvoorbeeld bevat juist vezels.