Voedingsadviezen bij een pijnlijke mond, keel of slokdarm

Tmc over deze informatie
Een pijnlijke mond of keel komt door ontstoken slijmvliezen. Het slijmvlies kan opgezet of rood zijn en er kunnen zweren zijn. Zo’n ontsteking is een gevolg van de behandeling. 

Ontstoken mond- of keelslijmvlies kan ontstaan door:
  • bestraling van het mond-keelgebied
  • bepaalde chemotherapie
  • stamceltransplantatie

Bij een ernstige ontsteking van het mondslijmvlies is het extra belangrijk om de mond goed te verzorgen.

Voedingsadviezen bij een pijnlijke mond, keel of slokdarm

  • Neem bij het eten steeds kleine slokjes water of een andere drank. Zo wordt vast voedsel bij het kauwen vochtig en kunt u het eten makkelijker doorslikken.
  • Vermijd scherpe kruiden en specerijen, zoals peper, mosterd, sambal en knoflook. Groene kruiden, zoals dille, peterselie, kervel of tijm, zijn meestal niet hinderlijk.
  • Vermijd zoute voedingsmiddelen, zoals gerookte vleeswaren (bijvoorbeeld rookvlees), gerookte vis (bijvoorbeeld makreel), bouillon, zoutjes, chips, gezouten pinda’s en zoute drop.
  • Bij een pijnlijke mond kan het prettig zijn om met een dik, kortgeknipt rietje te drinken en met een kleine (plastic) lepel te eten.
  • Laat warme dranken en gerechten afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Soms zijn ijs, ijsklontjes of koude dranken prettig om te gebruiken.
  • Vermijd koolzuurhoudende en (sterk) alcoholische dranken.
  • Sinaasappel(sap) en grapefruit(sap) kunnen te scherp zijn. Kies minder zuur fruit zoals aardbeien, peer, perzik, banaan en meloen of neem een vitamine C-rijke limonadesiroop. Fruit en vruchtensap worden verzacht door toevoeging van een melkproduct, bijvoorbeeld vla met fruit of een milkshake van ijs met vruchtensap. Bij gevoelige slijmvliezen kan fruit te scherp zijn. 
  • Vermijd harde producten die de slijmvliezen kunnen beschadigen, zoals broodkorstjes, noten, stukjes hard fruit en hard gebakken gerechten. Maak het eten goed fijn of neem bijvoorbeeld pap in plaats van brood. Wees extra voorzichtig met botjes en graten.
  • Krokante voedingsmiddelen en harde korsten worden zachter door ze in melk, niet te zoute bouillon of soep te dopen. Misschien is het beter (tijdelijk) over te gaan op gemalen of vloeibare voeding.
  • Spoel uw mond regelmatig met een zoutoplossing of een zout-soda-oplossing.
  • Sommige mensen hebben baat bij salie- of kamillethee zonder suiker.
  • Overleg met uw arts welke pijnstillers zinvol zijn.
  • Ook een goede mondverzorging kan bijdragen aan een minder pijnlijke mond en keel.