Speciale dieetvoeding

Tmc over deze informatie
Wanneer gewone voeding niet toereikend is, kan speciale dieetvoeding een oplossing zijn. Voorbeelden van speciale dieetvoeding zijn:
  • drinkvoeding
  • dieetpreparaten
  • sondevoeding

Overleg met uw arts of diëtist of dieetvoeding mogelijkheden biedt voor u. Dieetvoeding wordt in bepaalde situaties door uw ziektekostenverzekering vergoed. U heeft hiervoor een dieetverklaring van uw arts of diëtist nodig.

Drinkvoeding

Drinkvoeding is vloeibare dieetvoeding op basis van melk, yoghurt of vruchtensap. Het is verkrijgbaar in diverse zoete en hartige smaken. Als de normale voeding moet worden aangevuld, zijn 2 tot 3 flesjes drinkvoeding per dag voldoende. Als de drinkvoeding de normale voeding helemaal vervangt, zijn dagelijks minimaal 6 tot 7 flesjes nodig.

Dieetpreparaten

Dieetpreparaten in poedervorm kunnen in de normale voeding worden verwerkt. Ze bevatten een grote hoeveelheid van een bepaalde voedingsstof, bijvoorbeeld:
  • eiwitten
  • koolhydraten
  • calorieën met vitamines

Sondevoeding

Als u niet kunt of mag eten of wanneer de gewone voeding niet voldoet, kunt u (tijdelijk) met sondevoeding toch voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Sondevoeding is vloeibare voeding die via een sonde wordt gegeven. 

Een sonde is een dun slangetje. Het loopt meestal via de neus naar de maag. Bij langdurig gebruik van sondevoeding wordt de sonde via de buikwand rechtstreeks in de maag of darm geplaatst. Sondevoeding wordt meestal in het ziekenhuis gegeven, maar het kan ook thuis toegediend worden. In dat geval krijgen u en uw naasten hier uitleg over. 

Het voordeel van sondevoeding is dat u niet méér hoeft te eten en te drinken dan voor u mogelijk is. Dit kan een hele opluchting zijn. Het nadeel is dat u niet meer echt deelneemt aan de maaltijd en dat u voor de duur van de behandeling gebruik moet maken van een sonde.